Dec 12
IFPI: България e далеч от тенденциите на световния музикален пазар PDF Печат Е-поща
Автор: artnovini.com   
Четвъртък, 11 Април 2013г. 20:57ч.

Макар и слабо, общите приходи от продажби на музикални записи в световен мащаб са се увеличили за първи път от 1999 г. Снимка: © artnovini.comИзследването „Звукозаписната индустрия в цифри 2013” прави задълбочен анализ на този бизнес в глобален мащаб.

ЛОНДОН. Нарастващата популярност на музикалните услуги с абонамент и обещаващият растеж в развиващите се пазари са сред основните акценти в последното изследване на Международната федерация на звукозаписната индустрия (International Federation of the Phonographic Industry; IFPI)* „Звукозаписната индустрия в цифри 2013” (Recording Industry in Numbers 2013), което представлява задълбочен статистически анализ на музикалния пазар в световен мащаб, съобщиха от Българската асоциация на музикалните продуценти (БАМП)**.

Публикуваното на 8 април т.г. изследване на IFPI представя цялостна картина на ключовите тенденции в глобалния музикален бизнес, като включва изчерпателна статистика и анализ на 49 национални пазара от цял свят. Докладът вече може да се закупи онлайн на английски, испански и китайски език. „Изданието е задължително четиво за всеки, който следи развитието на музикалната индустрия в глобален мащаб. То съдържа най-новите данни и анализ, разбит по формати, приходни потоци, региони, страни и още много категории”, заяви изпълнителният директор на IFPI г-жа Франсис Мур (Frances Moore) при представянето на тазгодишното издание.

„Звукозаписната индустрия в цифри 2013 разкрива многообразието на съвременния музикален бизнес. Основните акценти за тази година са нарастващата популярност на абонаментните услуги и важната роля на развиващите се пазари като двигател за възстановяването на индустрията” - допълва Мур.

Снимка: © ifpi.org / БАМПЕто и още някои от ключовите моменти в доклада за 2013 г.:

- Общите приходи от продажби на музикални записи в световен мащаб са се увеличили с 0.2% през 2012 г. - първата година, която отчита растеж от 1999 г. насам. Всички приходни потоци, които IFPI следи (физически продажби, дигитални продажби, колективно управление на права и приходи от синхронизация), с изключение на физическите продажби, отбелязват увеличение. През 2012 г. общо 22 страни регистрират растеж на пазара, включително и девет от 20-те най-развити музикални пазари в света...

- Класацията на 20-те най-развити пазари показва, че САЩ все още е най-големият музикален пазар в света; успехът на дигиталните продажби в Швеция извежда страната на 12-то място (две места нагоре в сравнение с 2011 г.); Индия също се измества нагоре в класацията...

- Дигиталните продажби формират 35% от общите търговски приходи в индустрията, докато физическите продажби представляват 57 % от приходите на звукозаписните компании. Легалният даунлоуд продължава да е най-големият източник на приходи от дигитални канали, като продажбите на песни и албуми заедно отбелязват увеличение от 11% през 2012 г...

- Музикалните услуги с абонамент постигат бърз растеж. Абонаментните услуги и стрийминг услугите с реклами формират 20% от дигиталните приходи в цял свят, за сравнение през 2011 г. този процент е 14%. Тези два типа услуги, взети заедно, са донесли почти 1/3 (31%) от всички дигитални приходи от музика в Европа...

- Развиващите се пазари спомагат за възстановяването на индустрията. Бразилия, Индия и Мексико отчитат пазарен растеж съответно от 24%, 42% и 17% от 2008 г. насам. През 2012 г. приходите в Индия достигат рекордно високо ниво, а Латинска Америка е най-бързо развиващият се регион за годината...

- Албумите продължават да са най-предпочитаният формат, като формират 56% от стойността на продажбите на музикални записи. Даунлоудът на дигитални албуми показва по-бърз растеж от даунлоуда на сингли, а продажбите на плочи отчитат своя връх от 1997 г. насам. Потреблението в стрийминг услугите показва, че албумният формат продължава да е актуален. Повечето от най-продаваните албуми през годината са генерирали сериозен стрийминг на всички песни, включени в албума.

- Лицензирането на музика също отчита възход. Приходите от колективно управление на права (излъчване, предаване и публично изпълнение) са най-бързоразвиващият се сектор в звукозаписната индустрия през 2012 г., като формират 6% от приходите от музикални записи. Годишният приход нараства с 9,4% в световен мащаб до 943 млн. долара. Приходите от синхронизация (използването на музика в телевизионни реклами, филми и маркетингови партньорства с различни брандове) също отчитат растеж от 2,1% до 337 млн. долара през 2012 г.

Изследването на IFPI съдържа още:

- Глобалните приходи от продажби за периода 2008-2012 г. в цифри;
- Дългосрочни тенденции в продажбите в световен мащаб
;
- Проучване на потребителското мнение от Ipsos MediaCT
;

- Анализ на ключовите тенденции в индустрията, придружени от мнения на водещи професионалисти
;

- Ексклузивен анализ, изготвен от Spotify, относно потреблението на албуми в стрийминг среда
;

- Най-продаваната музика през 2012 г.
;
- Победителите в IFPI Platinum Europe Award
;

- Преглед на музикалната индустрия по региони
;
- Подробен анализ на 49 от водещите музикални пазари, който проследява развитието на приходите от физически продажби, дигитални продажби, колективно управление на права и синхронизация.

„Прегледът на ситуацията в България показва, че оставаме далеч от положителните тенденции на световния музикален пазар”, коментираха от БАМП. Данните за страната ни, предоставени от асоциацията, сочат намаление на приходите във всички сегменти на музикалния пазар, което е в разрез с общата тенденция за възстановяване и развитие за първи път от 1999 г. досега. Статистиката показва, че пазарът у нас не следва глобалните тенденции за възход на дигиталните продажби, които формират едва 16 % от общите приходи (за сравнение, в световен мащаб този процент е 35%). Другата специфика на българския пазар е сериозният дял на приходите от колективно управление на права - 39% спрямо 6% в световен мащаб, което прави ролята на съответните дружества още по-отговорна, напомнят от БАМП.

Подробности за изданието можете да намерите тук.

* * *

* Международната федерация на звукозаписната индустрия (IFPI) представлява звукозаписната индустрия в цял свят с над 1400 звукозаписни компании-членове от 66 страни и национални групи-асоциации на индустрията в 56 страни. Мисията на IFPI е да утвърждава стойността на записаната музика, да опазва правата на продуцентите на звукозаписи и да развива търговските способи за използване на музикалните звукозаписи и записите на музикални аудио-визуални произведения на всички пазари, където действат нейни членове. Почетен председател на IFPI е световноизвестният оперен изпълнител Пласидо Доминго (Plácido Domingo).

** Българската асоциация на музикалните продуценти (БАМП) e сдружение с нестопанска цел, което обединява водещи български продуцентски компании в областта на звукозаписната индустрия. БАМП е единствената по рода си организация, която представлява и защитава правата и интересите на продуценти и разпространители на звукозаписи и музикални видео продукти на територията на България. От 1999 г. насам БАМП действа и като национална група на IFPI за България.
Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com
Последна промяна от Четвъртък, 11 Април 2013г. 21:12ч.