Oct 18
Роман Абрамович отпадна от Топ 10 на колекционерите на изкуство PDF Печат Е-поща
Автор: artnovini.com   
Неделя, 03 Юли 2011г. 20:13ч.

Датата 4 май 2010 г. ще остане в историята на аукционите с рекордната продажба на Nude, Green Leaves and Bust (1932) на Пабло Пикасо за 106.5 млн. USD. Снимка: Christie'sНЮ ЙОРК. В броя си за лято 2011 (Summer 2011) главният редактор и издател на американското списание ARTnews (artnews.com) Милтън Естероу (Milton Esterow) обяви резултатите от 21-та поредна годишна класация Топ 10 на колекционерите на изобразително изкуство в света (The Top Ten collectors). Традиционното проучване е направено сред колекционери, арт дилъри, аукционери, директори на музеи, консултанти и галеристи от 22 страни, водещи в търговията с произведения на изкуството.

От прегледа на авторитетния списък стана ясно, че в сравнение с миналата година, от него е отпаднал тогавашният лидер руският милиардер Роман Абрамович. Той, обаче, продължава да бъде в Топ 200 на колекционерите на изобразително изкуство заедно с партньорката си Даря Жукова. Според наблюдатели, последната голяма покупка бившият губернатор на Чукотка е направил през 2008 г., когато заплати 86.3 млн. USD за Тriptych. 1976 на Френсис Бейкън (Francis Bacon; 1909-1992) в Sotheby’s, Ню Йорк.

Другият голям ценител, който остана извън „звездната” арт десетка, но и той остава в Топ 200, е „императорът” на недвижимите имоти от Хонконг Джоузеф Лау (Joseph Lau) – известен с колекцията си от модерно и съвременно изкуство и с това, че през 2007 г. плати 39.2 млн. USD за картината Te Poipoi на Пол Гоген (Paul Gauguin) в Sotheby’s.

Освободените две позиции сега заеха

Халит Чинджилиоглу (Halit Cingillioglu) – банкер от Истанбул, с интереси към импресионизма, следвоенното, модерното и съвременното изкуство и британският бижутер Лорънс Граф (Laurence Graff). „Диамантеният” крал, който колекционира още модерно и съвременно изкуство, през миналата година, на търг в женевския филиал на Sotheby’s, купи 24.78-каратовия розов диамант Graff Pink за 46 млн. USD. Тази цена е най-високата, плащана някога за скъпоценен камък на аукцион. В неговата колекция е и прочутият Blauer Wittelsbacher (35.56 карата), който бижутерът придоби за 24.3 млн. USD през 2008 г.

Иначе останалите осем в списъка са същите като през 2010 г. Това са собствениците на световния лидер в производството на луксозни стоки, френската холдингова компания LVMH (Moët Hennessy - Louis Vuitton S.A.), Елен и Бернар Арно (Hélène and Bernard Arnault) с интереси към съвременното изкуство; инввестиционните банкери от Ню Йорк Дебра и Леон Блек (Debra and Leon Black) – стари майстори, импресионизъм, модерно изкуство, китайска скулптура, съвременно изкуство; американците Едит Л. и Ели Броуд (Edythe L. and Eli Broad), чиято компания се занимава с финанси и недвижими имоти – съвременно изкуство; управителите на хедж фондове Александра и Стивън А. Коен (Alexandra and Steven A. Cohen) от Гринуич, Кънектикът – импресионизъм, модерно и съвременно изкуство; наследникът на корабния магнат и финансист Ставрос Ниархос Филип Ниархос (Philip S. Niarchos), собственик на може би най-голямата частна колекция в света от стари майстори, импресионизъм, модерно и съвременно изкуство; притежателят на холдинга за луксозни стоки PPR, ски курорта Вейл (Vail Resorts) и на аукционната къща Christie’s Франсоа Пино (François Pinault) – съвременно изкуство; Емили и Мичел Рейлс (Emily and Mitchell Rales), семейството, което управлява индустриалния концерн Danaher Corp. – модерно и съвременно изкуство; и катарският шейх Сауд бин Мохамад бин Али ал-Тани (Sheikh Saud bin Mohammad bin Ali al-Thani), който със състоянието си придобито от недвижими имоти и инвестиции, поддържа уникална колекция от антиквариат, стари майстори, ислямско изкуство, съвременно изкуство, минерали и архитектурни образци.

Художникът пред картината в парижкото си ателие. Снимка: (c) Cecil Beaton (1904-1980)/Christie'sКакто всяка година, така и този път, в характерния си стил, Естероу предлага

мненията на известни търговци и консултанти

за тенденциите на световния пазар на изобразително изкуство.

Кога човек става колекционер?, пита главният редактор на ARTnews един дилър. Ставате колекционер, когато купувате картини и нямате никакво понятие, къде ще съхранявате всичко това. – отговаря той и добавя: - А също, когато купувате картини, и разберете, че нямате повече стаи, в които да ги окачите... Както се случило с неговите стени в къщите му в Ню Йорк, Палм Бийч и в Париж, допълва Естероу. Но защо събирате? Историкът на изкуството Кенет Кларк сякаш го е казал най добре: „Това е като да питаме защо се влюбваме, причините са различни.”

Какво се случи на световния арт пазар? „Има много хора с голямо количество пари и те купуват „трофейно” изкуство.”, казал един консултант на Естероу. „Какво представлява „трофейното” изкуство? Отговорът е: Това са изключителни образци на модерното и съвременното изукство. Уорхол и Пикасо са лидери и стават все по-силни. А също Бейкън и Ротко.”

„Тенденцията се промени.” – казва Нийл Мелцер (Neal Meltzer), сега частен дилър, а преди ръководител на отдела за съвременно изкуство в Christie's. И допълва:

Съвременният пазар замени импресионизма

и днес модерното изкуство е лидер на пазара. А лондонският арт дилър Мартин Съмърс (Martin Summers), описва trophy art като творби с „разпознаваем фактор”.

Напоследък се наложи мнението, че продавачите имат високи очаквания, а купувачите станаха по-проницателни. „Базата става все по-широка, защото все повече нови хора излизат на пазара.”, смята Люси Мичел-Иннес (Lucy Mitchell-Innes), президент на Mitchell-Innes & Nash Gallery в Ню Йорк и президент на Асоциацията на арт дилърите в Америка (Art Dealers Association of America).

„Глобалният апетит се увеличава за големи произведения на изкуството, но предлагането е радикално ограничено.”, казва Саймън Шау (Simon Shaw), шеф на отдела за импресионизъм и модерно изкуство в Sotheby's.

Други наричат пазара „силен”, „изненадващо силен” или

по-скоро твърд, отколкото див

„Върнахме се към здравото.”, казва Майкъл Финдли (Michael Findlay), директор на Acquavella Galleries в Ню Йорк. „Имахме психологически и буквален рязък спад в края на 2008 и 2009 г. Сега вече не се мисли за скъпоструващите живи художници. Парите се влагат консервативно. Хората се оглеждат за вълнуващи творби на млади артисти, но не желаят да харчат неблагоразумно.”, допълва галеристът.

Кой през изминалата година похарчи най-много за произведения на изобразителното изкуство? Предвид неотдавнашните му покупки на импресионисти и работи на Пикасо и Бейкън – най-много гласове в неофициалната анкета получи шейх Сауд бин Мохамед бин Али ал-Тани. Той е направил значителни инвестиции в ислямско изкуство, арабско изкуство, бижутерия и фотография, като според някои източници, за последните две години, те възлизат на няколкостотин милиона долара.

В Топ 200 няма почти никаква промяна

в сравнение с миналата година. Сред малцината нови членове на звездния арт клуб единствено прави впечатление турското семейство Суна и Инан Кирач (Suna and Inan Kiraç). Суна Кирач (1941) е дъщеря на Вехби Коч, основателят на конгломерата Koç Holding – една от 500-те най-големи компании в света. Индустриалецът Инан Кирач (1937) е председател на Управителния съвет на Kiraca Holding, в чието портфолио е компанията Karsan, производител на камиони „Рено” в Турция. Интересите на двойката са в областта на ориенталската живопис, културата на Анадола и керамика и грънчарство от Кютахия. Те са създатели на музеите Suna and Inan Kiraç в Анталия и Pera Museum в Истанбул.

Без изненада са и професиите на най-големите колекционери – банково дело, индустрия (от козметика и детски играчки до металургия, петрол), недвижими имоти, производство на луксозни стоки, издателска дейност, юридически услуги и т.н. От света на изкуството обаче представителите са само двама – художникът Деймиън Хърст (Damien Hirst) и композиторът Ендрю Лойд Уебър (Andrew Lloyd Webber).

Топ 10 на колекционерите в света (поредността е условна):

Шейх Сауд бин Мохамад бин Али ал-Тани
Елен и Бернар Арно
Дебра и Леон Блек
Едит Л. и Ели Броуд
Халит Чинджилиоглу
Александра и Стивън А. Коен
Лоурънс Граф
Филип Ниархос
Франсоа Пино
Емили и Мичел Рейлс
Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com
Последна промяна от Неделя, 03 Юли 2011г. 21:37ч.