May 21
ARTNOVINI - сайтът, който разбира от Изкуство, навърши 5 години! PDF Печат Е-поща
Автор: Марио Николов   
Сряда, 01 Юни 2016г. 21:14ч.

Марио Николов. Снимка: © Александър Димитров, Сдружение ГЛАС - БосилеградБлагодарим ви за доверието и за подкрепата, Приятели!!!

ПРЕДИ пет (5) години, десетина минути след полунощ на 1 юни 2011 г., на белия виртуален свят се появи една нова медиа - сайтът за Изкуство и Култура artnovini.com. Умишлено изписвам двете думи с главни букви, защото идеята за този проект беше провокирана именно от важните, „главни” измерения на изкуството и културата като феномени на човешката цивилизация. Смятам, че през изминалите години artnovini.com не се отклони (може би, с малки изключения) от тази концепция.

Винаги съм мислил, че няма случайни неща на този свят и много често, когато Съдбата реши че трябва, зарежда случващото се около нас с особена символика. Понякога ясна и осезаема, а друг път обвита в загадъчност... И тогава беше така: artnovini.com тръгна по Пътя във времето около Деня на детето и Възнесение Господне (Спасов ден). „Задвижването” във виртуалното пространство направи Радослав Николов, който и днес, като системен администратор на сайта, продължава да бъде верен на идеята, а другото беше за мен: спасението (от безумната безработица, която сполетя България след 2009 г.) и... изненадата (въпреки двадесетте години работа в различни медии), когато още на следващия ден осъзнах, че оттук-нататък, след като си излязъл „на сцената”, връщане назад няма... Отговорността да си медиатор (на изкуство и култура) е огромна - понякога смазваща, понякога обезкуражаваща, понякога възторгваща... С други думи, през тези пет години неведнъж имах възможността да разсъждавам задълбочено върху символиката на библейския разказ за трите отричания на апостол Петър...

Символиката. Първият текст, който написах за artnovini.com е от 10 май 2011 г., беше със заглавие „Андрей Рубльов - изложби, загадки, хипотези...”, но по обясними причини „сухите тренировки” и „пълненето” на сайта с материали продължи още три седмици (по 6-7 на ден). Първите официални текстове, който публикувахме онлайн бяха „Деветокласник от училището в Кунино спечели Национална награда за скулптура” - в рубриката „България”, и „Фондация „Дали” откупи картина на великия сюрреалист за 7.8 млн. EUR” - за „Свят”. И в двата материала имат някаква особена знаковост: на училището по каменообработване в Кунино дължа голямата си любов към Изкуството, а да правиш медиа за Изкуство и Култура в днешното хедонистично и все по-губещо посоката си време е наистина сюрреалистично (според някои, подобна „дейност” звучи и като диагноза).

Всъщност, в живота, който ни е даден, е важно човек да има Мисия. Малка или голяма, но Мисия. Тъй като текстовете в artnovini.com вече са над 2000, а и предвид подкрепата, която оказахме на толкова много хора (обратното също е валидно), смятаме че нашата Мисия не е никак малка. Защото, просете за клишето, но днес светът въобще не е онзи отпреди пет години. Днес, повече от всякога, не от политиката, а от съхраняването на културната ни идентичност зависи нашето бъдеще. Бъдете сигурни. Най-вероятно, преди пет години, без да е било така осезаемо, само е подготвяно сегашното заблатяване с бездуховност и безразличие...

По пътя си дотук работихме с цялата възможна палитра от цветове на българската народопсихология, а и не само на нея. Срещнахме се с невероятни хора - талантливи, съзидателни, благородни и благодарни, някои от тях с гениални прозрения и постижения (да, колкото и да е странно, има и такива!). Срещнахме и жалки самовлюбени егоисти, хора със скучен колорит, нехайни... Но това е част от играта. Който го е страх от мечки, не ходи в гората, нали... В дебрите на нашата [арт] гора, обаче, обитаема от кого ли не, липсваха само... рекламодателите. Темата за рекламата в българските медии е специфична, противоречива, абсурдна, а разсъжденията по нея, несъмнено отвеждат към енигматичните гротески на Йеронимус Бош (Jheronimus Bosch; 1450-1516) или към „блажения идиотизъм” на модерно/постмодерното общество, за който говореше сюрреалистът Салвадор Дали (Salvador Dali; 1904-1989). Затова, когато някой ме попита: „Е, добре, как издържаш този сайт? От какво печелиш?”, отговарям: „Издържам - трудно и с инат, печеля... от Изкуство.” Как - не мога да кажа точно, но не само пари се печелят, нали...

Какво научихме през тези пет години? Научихме, че светът на изкуството, освен патетичен и красив, е и коварен, нелогичен, лицемерен... Научихме, че за много хора произнасянето на думата „благодаря” е непосилно изпитание. Очевидно това идва от самозаблудата им, че всичко на този свят им се полага - не, не е така! На нас, хората, ни се полагат обикновени неща: щастие, любов, вдъхновение, но за нещастие, от тях се отказваме по... три пъти на ден, а след това съжаляваме. Цял живот. Несъвършена човешка природа. Затова някои, като истински Великите, по целия си Път са се опитвали и се опитват да достигнат Съвършенството и Хармонията, но не в реалния живот, а върху платното или върху камъка, в литературата, в музиката... Научихме, всъщност - не, не успяхме да се разубедим, че светът на изкуството е прекрасен, стига да имаш очи и душа да го видиш! Научихме, че хората са незаменими, но това важи само за онези, които са Личности...

Бъдещето? Хм, не бихме искали да разсмиваме Господ, а само да Му благодарим от сърце! Искаме да благодарим и на Вас - читателите на artnovini.com, от сърце!

Читателите. Сайтът artnovini.com в никакъв случай не е елитарен. Неговата Мисия е да образова, да насочва към ценностите, доколкото може, разбира се. Ако читателите му бяха десетки хиляди на ден, би било наистина странно. Когато преди няколко дни представих artnovini.com в рамките на Дванадесетата световна среща на българските медии в Прага, казах, че този сайт се чете „от когото трябва...” Сигурен съм.

Благодарим ви за доверието, Приятели!

Благодарим и на големия български скулптор Ивайло Савов, който още от първите дни безрезервно подкрепя artnovini.com и е автор на двете изящни позлатени пластики за наградата „Златното клонче” - за принос към българската култура и изкуство (с четири издания), и за Международната награда „Водно конче”, които връчваме всяка година!

Мъдростта към, която се придържаме е Ars longa, vita brevis. Преживяла две хилядолетия, и според знаменития Хипократ (Hippocrates; ок. 460 г. пр. Хр. - 377/ 356 пр. Хр.), и според превелият неговите думи Сенека (Lucius Annaeus Sĕnĕca minor; 4 пр. Хр.- 65 от Хр.) тя означава: „Изкуството е вечно, животът е кратък.”

* * *

Първото поздравление, което екипът на artnovini.com получи за своя пети рожден ден, беше от Н.Пр. Елена Шекерлетова, извънреден и пълномощен посланик на Република България в Република Австрия. По време на традиционния прием по случай 24 май - Ден на българската просвета и култура и на славянската писменост, който посланик Шекерлетова организира на 31 май в резиденцията на българското посолство във Виена, се срещнаха наши сънародници, живеещи в Австрия и работещи в областта на културата, образованието, изкуството, науката.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com
Последна промяна от Сряда, 01 Юни 2016г. 21:31ч.