Dec 12
Българският „медиен крал” на Виена наистина се оказа гол PDF Печат Е-поща
Автор: Диляна Стоянова, Рени Костова   
Вторник, 07 Февруари 2017г. 17:47ч.

Колаж по темата „Новите дрехи на краля”... Илюстрация: artnovini.comПредлагаме на вашето внимание едно разследване за тролове, фалшиви фейсбук профили и мръсни игри.

ВИЕНА. Напоследък темата за измамите и киберпрестъпленията в интернет: в социалните мрежи, сайтовете, блоговете и прочее, набира все по-голяма „актуалност”. И ако преди време тази тема изглеждаше някак виртуално романтична, разказваща за приключенията на невидимите събратя на легендарния Нео в паралелната вселена от нули и единици, днес ситуацията в глобалната мрежа често напомня за непревземаем, но зловонен ъндърграунд, обитаван от анонимни тролове, ботове, хакери, от всевъзможни кибер орки. Да оставим настрана, обаче, неприятностите на политиците, големите държавни институции и световните бизнес корпорации, които имат достатъчен ресурс (властови, финансов, експертен и т.н.), за да излязат от всякаква критична ситуация, а да погледнем към проблемите, които имат обикновените (не че другите са необикновени) хора: гласуващи, потребяващи, консумиращи, въобще - тези, които най-често са жертва на недоброжелателите в глобална мрежа.

Стремежът към власт (от най-ниските до най-високите й нива), домогването до нея и често неминуемото преяждане с нея, са бъг на човешката цивилизация от нейното сътворение, от нейното осъзнаване, та до днес. Пътищата към властта почти винаги преминават по ръба на хуманността и благоприличието, а демагогията и популизма са постоянните спътници на устремените към нея. Технологиите на т.нар. „социално инженерство” (антихуманна подмяна на самоличности и ценности) са изпипани до съвършенство още от най-дълбока древност. Проектирани в глобалната мрежа те, обаче, придобиват още по-зловещо измерение, тъй като тяхната основна карта е анонимността (предполагаща и ненаказуемост).

През изминалата седмица българската общност във Виена, и а не само там, беше разтърсена от разкрития за, меко казано, некоректната дейност на една персона, добре позната в диаспората ни тук и неясно защо наричана от някои „български медиен крал на Виена” - Иван Карчев. (бел. ред.: тук няма да коментираме качеството на медиите, които списва, нито тяхната актуалност). Фалшиви профили във фейсбук; постове с конкретни бизнес интереси; опити за манипулиране на общественото мнение и прочее прийоми на „социалното инженерство” са онези „подводни” течения, които разклатиха българската общност тук. Но се случи логичното, или ако перифразираме великият разказвач на приказки Ханс Кристиян Андерсен от Одензе, оказа се, че българският „медиен крал” на Виена е гол - чисто гол. И това видяха мнозина.

Сайтът за изкуство и култура artnovini.com, който е особено чувствителен към темата за медийната етика и морал (бел. ред.: от създаването на електронното издание през 2011 г. то е обект на злонамерено незачитане на авторското право, като наши текстове редовно са присвоявани нагло и безпардонно от други издания) предлага на вашето внимание първата част от разследването на Диляна Стоянова и Рени Костова, което беше публикувано във фейсбук групата „Животът на българите в Австрия” и ни беше любезно предоставено*.

Фалшивите Rada Koneva и Ahinora Borisova в действие. Снимка: Screenshot of facebook* * *

Как се прави революция
срещу медиен монопол зад граница...

Скъпи приятели! Много от вас знаят или са забелязали, че моята личност е доста активна в малката българска общност зад граница, било то германската или австрийската (винаги в тази, към която съм принадлежала). Моето вродено чувство за честност обаче ме накара да направя едно разследване на една личност в малката виенска общност, която борави с методи, добре познати от време комунистическо и от Държавна сигурност. Искам най-сърдечно да предупредя моите приятели в Германия, които също са активни в тяхната си общност, винаги да са нащрек. И към всички останали бих казала: бъдете критични към себе си и към информацията, която ви подава дадена медия, фейсбук или дори приятел. Търсете първоизточниците, търсете истината. Зад всяко едно нещо. Не се оставяйте да бъдете манипулирани, обиждани и тъпкани по този грозен начин от хора без скрупули, скрити зад фалшиви профили. Не се оставяйте да ви водят за носа. Истината има досадното качество да излиза винаги наяве. Благодаря ви!

„Истината може понякога да бъде затъмнена, но никога не гасне.”

За лъжливите лица на Иван Карчев (част 1)

Уважаеми сънародници, повечето от вас знаят, че г-н Иван Карчев е собственикът на няколко български медии във Виена, както и администратор на две големи фейсбук групи: „Българите във Виена” и „Българите в Австрия”. Приносът на г-н Карчев, свързан с информирането на сънародниците ни е без съмнение. Да се омаловажава или отрича направеното досега лично от него и неговия екип, би било несправедливо.

Натрапчиво прави впечатление обаче как г-н Карчев се изживява като последна морална инстанция за живота на българите във Виена. Има маниера щедро да раздава правосъдие и да прави квалификации из неговите фейсбук групи. Къде е редно да си поръчваме торти и къде не; къде е редно детето ни да учи български език и къде не; с кого [коя транспортна филма] да пътуваме до и от България; кои фирми са компетентни да информират българските ни сънародници и кои не са...

Но сега идва ред на най-скандалното!

Нека да ви разкажем за нечестните методи как се формира нашето (дез)информиране. Със сигурност сте забелязали сред австрийските фейсбук групи три доста активни лица: Rada Koneva, Ahinora Borisova, Anton Borisov. Прави впечатление, че те старателно разпространяват статиите на г-н Карчев и БГ Медия, коментират винаги в подкрепа на изданието, впускат се в настървени спорове с други коментиращи (но винаги на страната на Карчев!), често дори остро обиждат опонентите си. Никой обаче не познава тези хора ЛИЧНО. На профилите им липсват спонтанни снимки. Съществува една единствена профилна снимка. Истината е, драги сънародници, че тези профили са фалшиви, ТАКИВА лица НЯМА. Снимките са взети от различни интернет страници (виж прикачените скрийншотове!).

Профилите-фантоми са създадени, за да се участва с тях в дискусии с различни имена, да се прави цирк и да се манипулират мнения. Нечистоплътното използване на фалшивите профили има различни проявления и цели:

- изкривяване на медийното пространство чрез създаване на фалшиви настроения и тенденции в мненията (клонингите на Карчев се опитват да внушават, че статиите му са особено интересни, споделяни, коментирани. Те неуморно преместват публикациите му по напред в групите).

- създаване на условия за нелоялна конкуренция (лансиране на добре плащащи си фирми за сметка на конкуренцията).

- да се разчистват сметки с опоненти и конкуренти; да се създава негативно мнение сред читателите срещу опонентите и критикуващите.

Пример за това как се прави (не)скрита реклама. Снимка: Screenshot of facebookПример 1. Дискредитиране на опоненти. Наскоро един от тези фантоми нападна опонент с обида, че той бил следвал твърде дълго в университета и нямал достатъчно умствен капацитет да коментира. Винаги любезният г-н Карчев пази репутация и не си позволява да обижда грубо. Но, скрит зад фалшив профил, „под прикритие”, може да си позволи всичко: грубост, обида, безскрупулност.

Пример 2. Нелоялна конкуренция. Уж случайно лице пише коментар във фейсбук, че единият хранителен български магазин [във Виена] продава много по-евтино от другите два. Друго, пак „случайно” лице го повтаря в друг постинг или в друга група. В същото време в справочника излиза реклама за въпросния магазин. Хиляда човека са забелязали и запомнили този умело внушен от фантомните лица „факт”. Стотина от тях вече ще предпочитат този магазин пред другите два.

Подобно нещо се случи наскоро с един български фризьор, който получи ексклузивна медийна „подкрепа” от двете несъществуващи, но много доволни от услугите му дами: споменатите по-горе Ahinora Borisova и Rada Koneva. Така се създават условия за нелоялна конкуренция.

Пример 3. Създаване на настроения срещу хора и фирми. Фалшивите профили изпълняват ролята на „бухалки” и под прикритие създават умишлено негативни настроения срещу критикуващи читатели. Несъществуващата дама Рада Конева си позволи остро да нападне и обиди Ani Schmidt, собственичката на български винарски магазин, която имаше смелостта да изкаже критично лично мнение срещу г-н Карчев.

Ние се противопоставяме остро на подобни непочтени методи на медийна манипулация и псевдожурналистика. Такава непочтеност дискредитира не само господин издателя, но и хвърля грозна сянка върху труда и постиженията на останалите хора в екипа. Това са обидни подходи от страна на един журналист и за нас - читателите.

Искрено се надяваме, в името на общото благо на българската диаспора в Австрия, г-н Карчев да има доблестта да преустанови използването на фалшиви профили (бел. на artnovini.com: фалшивите профили вече са премахнати) и да се извини в публичното пространство за тях. Едно извинение би било на място и за него винаги моментът е подходящ. (бел. на artnovini.com: публично извинение все още няма.)

Следва продължение...

* * *

Коментар на artnovini.com:

През последните дни, от (не)развитието на събитията около описания казус личи, че се прави опит изключително неприятната ситуация да бъде завоалирана и „по-стар български обичай” потулена. Повод за подобни изводи дава и факта, че българските държавни институции, представени във Виена, така и не излязоха със становище, което голяма част от общността ни тук очакваше (да, случаят е частен, но само на пръв поглед - да не забравяме, че на 26 март т.г. предстоят избори за Народно събрание, а тролската фантазия освен опасна е и безгранична). Обвита в мълчание, у мнозина остава впечатлението, че тази неморална проява (както и конкретните медии зад нея) са толерирани. Причините за подобна закрила могат да бъдат интерпретирани по различни начини, което никога не е добра възможност. Нито за обществото, нито за Истината.    

––––––––

* Забележка: уводът е на artnovini.com

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com
Последна промяна от Вторник, 07 Февруари 2017г. 18:42ч.