Dec 12
Общиниадата на абсурда продължава... PDF Печат Е-поща
Автор: Марио Николов   
Понеделник, 06 Ноември 2017г. 22:07ч.

В близко време тази прекрасна гледка към Витоша (откъм Националната художествена галерия) ще бъде допълнена с концептуална инсталация от бронз, висока 14 метра. Снимка: © artnovini.com Столична община ще издигне „временна художествена инсталация” за период от една година на мястото на мавзолея.

СЛЕД като Столична община направи всичко възможно и унищожи по най-варварски начин Паметника „1300 години България” пред НДК (в името на ценности, за които днес със сигурност на почти никого не му пука), сега ще предложи на софиянци да прекарат цяла година с гледка към „вдъхновяващата” 20-тонна инсталация „Бронзовата къща”, дело на живеещия и работещ отколе във Виена визуален артист Пламен Деянофф (Plamen Dejanoff), която обикаля напред-назад по света повече от 7-8 години. Разликата е, че „къщата” е представяна основно в музеи и в паркове, а от Столична, обаче, по препоръка на... австрийското посолство в София (!?!), предоставят на автора самия център (мястото на бившия Мавзолей) на българската столица. Каква чудесна реклама, нали!

По този повод се запитах: дали българското посолство във Виена ще съдейства да издигна моя инсталация пред... императорския дворец Хофбург или пред кметството, например (като значимост мястото е същото)? Хм. Честно казано - не вярвам.

* * *

От сайта на СО става ясно, че на 9 ноември т.г. общинските съветници в ще обсъждат „Доклад относно поставяне на временна художествена инсталация „Бронзовата къща” на пл. „Княз Александър I“ за периода януари-декември 2018 г.”. Ще докладват Малина Едрева, Силвия Христова, Стефан Марков и Прошко Прошков. Тъй де, да знаят софиянци на кого да „благодарят” за бъдещата антиутопична гледка към Витоша и за възможността „чрез изкуството да започне преосмислянето на това знаково и паметно за историята на града ни място”, както каза пред БНТ г-жа Биляна Генова, директор на дирекция „Култура” към СО. Но подобен мотив звучи някак неадекватно и показва, че причинно-следствената „арт” врътка - пардон - връзка, в този казус трябва да бъде търсена другаде. Най-малко, защото как да бъде преосмислено нещо, което не съществува от август 1999 г., когато с революционен плам мавзолеят беше взривен по заповед на тогавашния министър на строителството (в правителството на СДС) Евг. Бакърджиев.

Напомняне: през 2017 г. „наборите” на експлозивната акция навършиха... 18-годишна възраст. Тях трябва да прибавим и към онези млади хора, които въобще не си спомнят какво е имало на това място - днес те са поне 25-26-годишни. Да не говорим, че много софиянци също отдавна са забравили за последния дом на „Вожда и учителя”. А пък концепцията за създаването на „Бронзовата къща” категорично няма нищо общо с мавзолея.

* * *

Продължавам да се питам: а колко ли ще струва на столичани тази цялата „високохудожествена” акция, която преди години трябваше, според нейния автор, да бъде издигната във Велико Търново, но нещо сякаш не се получи? А дали пък не е опасно точно там да бъде експонирано подобно творение (причините са многобройни). А дали не трябваше да бъде проведен конкурс, пък макар и за временно експониране - става дума за общинска територия, т.е. обществена? А защо средствата, които със сигурност ще бъдат вложени, не отидоха за осъществяването на проект на друг художник, но не лансиран от чужди дипломатически мисии, а живеещ и работещ в България автор? Неотдавна, един високоуважаван от мен (и не само от мен, разбира се), изключително талантлив български скулптор предложи във фейсбук свой уникален виртуален проект, създаден точно за това място. Но явно са се намерили „гъвкавомислещи” люде, които са почерпили вдъхновение, но за чужда сметка. Всъщност, така беше сторено вече няколко пъти с други негови великолепни идеи...

Тази поредна глава от столичната арт общиниада не се нуждае от повече коментари. Просто това е още един „високохудожествен” абсурд, роден на „Московска” 33. С болшинство (не, това няма нищо общо със 100-годишнината от ВОСР)…

И моля, нека общинските „културтрегери” да не спекулират в името на „доброто изкуство”, което „винаги предизвиква емоции”. Off. Може и -офф.

_________

Бел. на ред.: Столичани не бива да забравят, че няма нищо по-постоянно от временните неща...

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com
Последна промяна от Понеделник, 06 Ноември 2017г. 22:16ч.