Nov 16
Богати или бедни са художниците... PDF Печат Е-поща
Автор: artnovini.com   
Четвъртък, 18 Юни 2015г. 15:26ч.

Една многозначителна рисунка със сепия на Павел Федотов (1815-1852) - „Бедният художник, който се ожени без зестра за своя талант” (1844). Снимка: Третяковска галерия, МоскваКолко пари са били необходими, за да живеят и работят руските художници през XIX в., колко са стрували боите и платната им, какви са били отношенията им с техните благодетели и меценати...

НЕОБХВАТНА, деликатна, любопитна, противоречива и... прочее тема. Днес често можем да чуем: „Художниците и дейците на изкуството са най-незащитената професионална категория в наши дни”, „художниците и дейците на изкуството са прикариати (от англ.: precarious - несигурен, зависещ от волята на друг)”, „художник търси неквалифицирана работа”... Теми, които постоянно изплуват в социалните мрежи и форумите, в лични разговори и т.н. Историкът на изкуствата Екатерина Аленова*, редактор в електронното издание artguide.com предлага да се върнем назад във времето и да видим как са живели руските художници преди повече от 100 години... В статията си „Богати-бедни: колко струваха руските художници през XIX век”* тя припомня любопитни подробности за това по колко пари са им били необходими, за да живеят, колко са стрували боите и платната им, какви са били отношенията им с техните благодетели и меценати. Макар, на пръв поглед, дистанцията във времето да изглежда голяма, днес ситуацията в свръхнаселения свят на изобразителното изкуство е не по различна оттогава - поне в чисто човешки план...

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com
Последна промяна от Четвъртък, 18 Юни 2015г. 22:25ч.
Продължение...
 
Поезия, възвисена във небето синьо…* PDF Печат Е-поща
Автор: Д-р Панайот Ляков   
Четвъртък, 21 Май 2015г. 15:33ч.

Видният общественик д-р Панайот Ляков (в средата) по време на вернисажа в галерия „Боев”. Снимка: © галерия „Боев”ПАЗАРДЖИК. В края на миналата седмица, на 14 май, в галерия „Боев” беше открита обща изложба с живописни творби на Живко Мутафчиев и скулптури на Ивайло Савов. По време на вернисажа свой анализ на тяхното творчество представи видният общественик д-р Панайот Ляков. Предлагаме на вашето внимание пълния текст на неговото изказване.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com
Последна промяна от Четвъртък, 21 Май 2015г. 16:16ч.
Продължение...
 
Анди Уорхол, Пикасо и Бейкън са „светата троица” на световния арт пазар PDF Печат Е-поща
Автор: Марио Николов   
Вторник, 10 Март 2015г. 22:57ч.

От 2005 г. до 2014 г., за творби на Анди Уорхол колекционерите платиха космическите 2.97 млрд. USD. Снимка: Stefanie © artnovini.com- Най-успешен, като средна цена, е Марк Ротко (1903-1970) - всеки от 16-те негови лота беше продаден за 15.6 млн. USD.

- За десетилетие, продажбите на Уорхол и Пикасо от аукциони надхвърлиха 5.8 млрд. USD.

- С приходи от 5.6 млрд. USD Китай (с Хонконг и Тайван) отново е начело на глобалния арт пазар.

ПАРИЖ. С продажби от търгове на изобразително изкуство за над 569.5 млн. USD, Анди Уорхол (Andy Warhol; 1928-1987) е безспорният лидер на световния арт пазар през 2014 г., се казва в Годишния доклад за глобалния арт пазар (13th Annual Global Art Market Report), публикуван от компанията Artprice* и нейният институционален партньор от Китай - Art Market Monitor of Artron. Големите аукционни къщи са продали общо 1394 произведения на американския художник от чешки произход, а най-скъпата негова творба е Triple Elvis [Ferus Type] (1963), която на 12 ноември беше купена на търг в Christie’s New York за 73 млн. USD (трето място в Топ 100).

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com
Последна промяна от Четвъртък, 12 Март 2015г. 20:33ч.
Продължение...
 
Време е българското изкуство и култура да се възползват от новите реалности* PDF Печат Е-поща
Автор: Любимо Минков, галерист   
Неделя, 16 Ноември 2014г. 23:06ч.

Любимо Минков. Снимка: Личен архив на автора„Изкуство” означава да можеш да определиш стойността на духовните ценностите, а „култура” - умението да живееш с тях.

САЙТЪТ за изкуство и култура artnovini.com започва публикуването на поредица от аналитични текстове, коментари, лични мнения и интервюта, чрез които ще потърсим обективни отговори на различни въпроси с голямо значение за развитието на изобразителното изкуство днес. Например: 1. Защо четвърт век след т.нар. „демократични промени” понятието „български пазар на изкуство” продължава да звучи абсурдно; 2. Арт конюнктура - световна и българска; 3. Тенденции; 4. Културни политики и практики; и т.н.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com
Последна промяна от Неделя, 16 Ноември 2014г. 23:23ч.
Продължение...
 
Будителството като процес на съхраняване на ценности PDF Печат Е-поща
Автор: Райна Йотова*   
Неделя, 02 Ноември 2014г. 00:27ч.

Райна Йотова е лауреат на Наградата на Столична община за ярки постижения в областта на културата - в категорията „Журналистика”, за 2014 г. Снимка: © Радослав НиколовПрисъствието на европейското и национално културно наследство в съвременната българска културна и информационно-медийна среда.

В ПОСЛЕДНО време, в някои научни и арт среди, в културни институции, сред различни пластове на общество и мислене, се заговори отчетливо за нематериалното културно наследство като за нещо, за което като че ли досега не сме имали добра видимост. Може би сме страдали от късогледство или сме в били в другата крайност - мислейки си, че виждаме прекалено надалеч. В следващите редове не става въпрос за златната среда на уравновесяване на историческа мисъл с иновативни идеи. Човечеството, съзнателно или по някакви по-ирационални причини, все повече ще се вглежда, изследва и развива нематериалното си наследство.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com
Последна промяна от Неделя, 02 Ноември 2014г. 00:41ч.
Продължение...
 


Страница 1 от 13

КИНО

ЛИТЕРАТУРА

МУЗИКА

ТЕАТЪР

ДРУГИ