Oct 16
Във Виена превърнаха стари телефонни кабини в минибиблиотеки PDF Печат Е-поща
Автор: artnovini.com   
Неделя, 02 Август 2015г. 13:52ч.

Кметът на Виена Михаел Хойпл (Michael Häupl) също се радва на новите книги. Снимка: © Felicitas MaternВИЕНА. Проблемът на четящите хора е известен по цял свят. При страстните читатели книгите се трупат, шкафовете, и въобще, цялото жилище не може да ги побере, а сърце не им дава да ги изхвърлят. През юли тази година общинската Служба за управление на отпадъците във Виена (Abfallwirtschaft, Straßenreinigung und Fuhrpark; MA 48) стартира една интересна инициатива, чиято цел е да бъдат намалени количествата отпадъци и заедно с това да бъде насърчавано четенето на книги, съобщиха от ComPRess/Бюро за връзки с община Виена в София.

На територията на регламентираните сметища в австрийската столица са поставени стари телефонни кабини, в които се подреждат оставени книги за размяна. Една от телефонните компании в Австрия е предоставила безплатно кабинките, които отдавна са отстъпили място на модерните комуникации, общината ги е преоборудвала и превърнала в минибиблиотеки. И сега, всеки, който желае, може да отиде на сметището, да остави там прочетени вече или просто ненужни книги, и на тръгване да си вземе същия брой книги от своеобразната библиотека. Първоначално кабинките се зареждат с книги от общината, но организаторите се надяват, че с времето акцията ще придобие популярност и ще спечели много почитатели.

Идеята за безплатна размяна на книги се ражда в Европа през 90-те години на миналия век, допълват от ComPRess/Бюро за връзки с община Виена. Подобни „свободни библиотеки”, разположени на обществено достъпни места, има в някои градове в Германия, Швейцария и Люксембург. Тогава те са въведени и в няколко района на австрийската столица. Тези, обаче, които са поставени на сметищата, имат за цел да доразвият идеята за размяна на книги

През 1988 г. във Виена са открити 18 регламентирани сметища, където жителите на града могат безплатно да предадат ненужни стари вещи, мебели, както и стари електрически уреди, извънгабаритни и проблемни отпадъци. Годишно, сметищата в града се посещават от 2.4 млн. души, които сега вече имат възможност да се освободят от старите и да се запасят с нови книги. До края на септември такава „библиотека” е отворена и в двора на виенското кметство (Wiener Rathaus). Достъпът до него е свободен за всички желаещи, но засега най-доволни от предложението са работещите в сградата на кметството.
Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com
Последна промяна от Неделя, 02 Август 2015г. 14:04ч.
 

КИНО

ЛИТЕРАТУРА

МУЗИКА

ТЕАТЪР

ДРУГИ