Oct 18
Икономиката на споделяне - доколко е почтена... PDF Печат Е-поща
Автор: artnovini.com   
Събота, 10 Октомври 2015г. 13:14ч.

Снимка: © artnovini.com ВИЕНА. Доколко е почтена икономиката на споделяне?.. (Wie fair ist die Sharing Economy?..) Австрийската столица е инициатор и домакин на дискусия по темата, която напоследък предизвика много и различни спорове. Международната конференция Local Heroes & Global Players ще се проведе на 2 ноември 2015 г., от 13.00 до 18.30 ч., в Tech Gate Vienna (Donau-City-Straße 1), като участието е безплатно, съобщиха от ComPRess/Бюро за връзки с община Виена в София.

С лавинообразното нарастване на употребата на смартфони и таблети платформите Uber, Lift, Sidecar, Airbnb, wimdu, 9flats и т.н. доведоха сектора на услугите до хаос и от месеци са в заглавията на медиите от цял свят. Това, което започна като безобидна разменна борса в квартала, отдавна се превърна в доходоносен бизнес модел не само да за корпорации с обороти от милиарди долари, но и за техните инвеститори. Едно е сигурно: предложенията на икономиката на споделяне - от настаняването до таксиметровите услуги - се увеличават бързо в световен мащаб и ще продължат да съществуват. За услугите, които досега подлежаха на регулация, това е ситуация на конкуренция, която поставя фундаментално под въпрос създадената държавна и социална структура - от стандартите за качество през наредбите за закрила на работната ръка и защита на потребителя до данъците и таксите. Доколко е почтена икономиката на споделяне? Трябва ли споделените услуги да бъдат забранявани, регулирани или либерализирани?..

Снимка: Tech Gate Vienna © Rupert SteinerВсички тези въпроси за „местните герои и глобалните играчи” ще бъдат тема именно на международната конференция., която се провежда по инициатива на градските власти на Виена. Форумът ще разгледа различните аспекти на проблема и ще покаже какви стъпки са предприели други европейски градове. Доколко е почтена икономиката на споделяне? Какво е влиянието, което оказва върху създадения местен продукт? Кои браншове са особено засегнати? Как се променят трудовите отношения и отговаря ли този „феномен” все още на нашата представа за „добра работа”?..

Желаещите да се регистрират за Международната конференция Local Heroes & Global Players в Tech Gate Vienna, организирана от MA 23 - Wirtschaft, Arbeit und Statistik - службата за икономика, работа и статистика към община Виена, могат да го направят онлайн на www.sharingeconomy2015.at. В сайта има и допълнителна информация на английски и на немски език.
Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com
Последна промяна от Събота, 10 Октомври 2015г. 13:31ч.
 

КИНО

ЛИТЕРАТУРА

МУЗИКА

ТЕАТЪР

ДРУГИ