Jul 17
Синтетична ДНК ще пази произведения на изкуството от фалшифициране PDF Печат Е-поща
Автор: artnovini.com   
Събота, 17 Октомври 2015г. 11:25ч.

Сложната комбинация от ДНК-молекули ще се локализира много трудно, ще бъде устойчива на въздействията на околната среда и най-важното - маркерът ще бъде почти невъзможен за подправяне. Снимка: artnovini.com © Христо ХристовНЮ ЙОРК. Американски учени предложиха нов метод в борбата срещу фалшифицирането на произведения на изкуството: в подписа на художника да бъде имплантирана синтетична ДНК, съобщи artguide.com, като цитира публикация в The New York Times. Методът е разработен в Глобалния център за иновации (Global Center for Innovation) към Университета на щата Ню Йорк (State University of New York) в Олбъни.

В разработването на новата технология са били вложени 2 млн. USD от компанията ARIS Title Insurance Corporation, специализирана в застраховането на произведения на изкуството.

Специалистите по биоинженерство, криптиране и нанотехнологии от университета в Олбъни си поставили за цел да разработят уникален маркер съставен от сложни молекули на ДНК, който да се локализира трудно, да бъде устойчив на въздействията на околната среда и да е невъзможен за подправяне. При този метод, в произведението на изкуството (живопис, скулптура, графика и т.н.) ще бъде имплантирана изкуствено синтезирана ДНК, а не такава на художника, за да бъдат нарушавани неговите човешки права и конфиденциалност. Учените са отчели и реалната възможност естествената ДНК на артиста да бъде „похитена” и да бъде „интегрирана” във фалшификата, като така ще да бъде компрометирана идеята на този вид защита. За целта, те предлагат за всяка творба да се синтезира отделна ДНК, която да е криптирана в специална база с данни, а желаещите да атрибутират произведението ще могат да го направят със специален скенер...

Засега, участието си в тестовете на авангардната технология са заявили около 30 световноизвестни художници, архиви, фондации и музеи. Според предварителните планове на специалистите пробната версия ще бъде готова през 2016 г., а всеки маркер ще струва около 150 USD.

От The New York Times припомнят, че търговията с фалшиви произведения на изкуството се е превърнала в доходоносен бизнес и подкопава драматично авторитета на коректните арт дилъри. Медиата припомня скандала отпреди няколко години с една от най-старите и уважавани галерии в Ню Йорк - Knoedler Gallery, срещу която има претенции, че е продала фалшиви творби за около 60 млн. USD...

Както artnovini.com написа, един от най-шумните съдебни процеси в Европа за фалшифициране на картини, се проведе през 2011 г. срещу германския художник Волфганг Белтрачи (Wolfgang Beltracchi) и неговите сътрудници.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com
Последна промяна от Събота, 17 Октомври 2015г. 11:39ч.
 

КИНО

ЛИТЕРАТУРА

МУЗИКА

ТЕАТЪР

ДРУГИ