Dec 14
След по-малко от месец в Прага ще се срещнат български медии от цял свят PDF Печат Е-поща
Автор: artnovini.com   
Вторник, 19 Април 2016г. 16:35ч.

През 2014 г. Десетата среща на среща на българските медии се състоя в Босилеград и Димитровград, Сърбия. Снимка: © Архив на artnovini.comОрганизатори на форума (17-21 май 2016) са БТА и Асоциацията на българските медии по света.

СОФИЯ. След по-малко от месец - от 17 до 21 май, в чешката столица Прага ще бъде проведена Дванадесетата световна среща на българските медии, организирана от Българската телеграфна агенция (БТА) и Асоциацията на българските медии по света (АБМС).

„След три есенни издания събитието се връща отново в традиционното си време - през пролетта, в навечерието на 24 май”, каза в края на миналия месец Максим Минчев, генерален директор на БТА. За избора на място през тази година, той посочи, че традиционно Чехия е една от близките на България страни, там имаме официално признато българско малцинство, силни медии и активно работещ културен институт.

Специален гост на форума в Прага ще бъде Йорданка Фандъкова, кмет на София, която с колегата си от чешката столица - Адриана Кърначова (Adriana Krnáčová), ще открият Световната среща на българските медии. Сред участниците ще бъде и един от най-добрите чешки журналисти Веселин Вачков (Veselin Vačkov), който е от български произход. Той е работил за BBC, във водещи чешки вестници като Lidových noviny и Dnes, за медийната група MAFRA...

Максим Минчев, генерален директор на БТА. Снимка: © artnovini.comДневният ред на събитието ще включва дискусии по проблемите на българските медии зад граница, както и културна и бизнес тематика от национално значение. Предвиден е специален тематичен панел за обсъждане на тенденциите в развитието на регионите у нас. Акцент в програмата на форума ще бъдат българо-чешките отношения и сътрудничеството между двете държави. По традиция, участниците ще обсъждат ролята на задграничните медии в живота на общностите ни в чужбина, начините им за финансиране и взаимоотношенията им с институциите, както и актуалните професионални теми за качеството и достоверността на новините.

В досегашните издания на световните срещи на българските медии традиционно участват над 150 български журналисти от страната и света: около 40 представители на вестници, списания, новинарски и информационни сайтове, радиостанции и телевизии от над 20 държави, както и колеги от национални медии.

Световните срещи на българските медии са професионален форум, чиято цел е комуникация, изграждане на мрежа и установяване на взаимоотношения на сътрудничество между български журналисти от цял свят. Освен събитие за гилдията, медийната среща е и национална кауза, тъй като осигурява автономно пространство за общуване на медиите на българите извън България - като посредници към нашите общности в чужбина - с представители на държавните институции.

По време тези срещи се събират собственици, главни редактори, генерални и изпълнителни директори и журналисти от най-значимите български медии у нас и по света. В тях участват също държавници, политици, дипломати, представители на бизнеса, интелектуалци, медийни експерти, значими обществени фигури.

Досега, единадесетте срещи от 2005 г., които бяха проведени в София, Чикаго, Рим, Мадрид, Варна и Бургас, Виена, Амстердам, Букурещ, Пловдив и Велико Търново, Босилеград и Цариброд, Атина се превърнаха в национални събития със значим обществен ефект и публичност в България и извън нея, допълват организаторите на медийния форум.

* * *

За АБМС

Асоциацията на българските медии по света е сдружение с идеална цел, обединяващо български медии и журналисти от цял свят.

АБМС е основана през 2006 г. след провеждането на Първата световна среща на българските медии, организирана от БТА в София.

Основната цел, която АБМС си поставя, е професионална интеграция на българските журналисти, както и разширяване на националния образователен, културен и информационен обмен между България и българските общности зад граница.

Конкретните дейности на Асоциацията включват организиране на форуми, конференции, конгреси, семинари, обмяна на опит и информация и подпомагане на българските журналисти, работещи в страната и по света.

Към настоящия момент най-мащабният проект на АБМС е провеждането на годишните Световни срещи на българските медии. По традиция форумът събира ръководители и делегати от най-влиятелните български медии в България и извън нея. В срещите участват също български държавници, политици, представители на бизнеса, експерти, интелектуалци.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com
Последна промяна от Вторник, 19 Април 2016г. 17:06ч.
 

КИНО

ЛИТЕРАТУРА

МУЗИКА

ТЕАТЪР

ДРУГИ