Nov 16
Българите в Чехия ще се съберат в Микулчице по случай 24 май PDF Печат Е-поща
Автор: artnovini.com   
Вторник, 03 Май 2016г. 07:03ч.

Паметникът на Св. Св. Кирил и Методий в Микулчице, дело на скулптора Емил Венков, е издигнат през 2009 г. Снимка: © Асоциацията на българските сдружения в ЧехияПРАГА. Традиционният български събор пред паметника на Св. Св. Кирил и Методий в Микулчице, който през 2016 г. ще бъде посветен на 1335-годишнината от създаването на българската държава и на 165 години от първото честване на 24 май - Ден на българската просвета и култура и на славянската писменост, в Чехия, ще се проведе на 21 май, събота, от 11.30 ч., съобщиха от Асоциацията на българските сдружения в Чехия (наследник на Българската културно-просветна организация в страната), организатор на събитието.

„Всяка година през месец май, макар и за кратко, столица на българската държава на духа става Микулчице”, казват инициаторите на събора. „Това историческо славянско селище е интересно с направените тук голям брой археологически открития и вълнуващи находки от времето на Велика Моравия, както и със спомена за делото на Св. Методий. През последните десетилетия в резултат на продължителни археологически разкопки чешките учени успяха да локализират и идентифицират цял град, съществувал по време на Моравската мисия на Светите братя. Внушителните базилики, владетелските сгради и забележителните мащаби на строителството, карат изследователите смятат, че е твърде вероятно именно в Микулчице да се е намирала архиепископската катедрала и резиденцията на Св. Методий, а следователно - там би трябвало да се търси и мястото, където е прогребан. Автор на тази хипотеза е чешкият археолог проф. Зденек Кланица (Prof. Zdeněk Klanica; 1938-2014), а неговите изводи са приети от редица авторитетни учени.

Науката и до днес не е доказала категорично къде е гробът на Св. Методий, възможно е и никога да не успее да го направи, но за българите, живеещи в Чехия, Микулчице отдавна е духовен символ - на самоопределение, на съкровена почит към делото на Славянските просветители”, допълват от Асоциацията на българските сдружения в Чехия.

През 1982 г. по идея на българския културно-просветен клуб в Бърно, в Микулчице е поставена паметна плоча, откъдето идеята за честванията на 24 май - Ден на българската просвета и култура и на славянската писменост. Почти три десетилетия по-късно - през 2009 г., по инициатива на Българската културно-просветна организация в Чехия (сега АБСЧР), и с финансовата подкрепа на българската държава, в Микулчице беше издигнат паметник на Светите братя Кирил и Методий, дело на българския скулптор Емил Венков, който живее в Словакия.

* * *

Местонахождение на паметника:

SLOVANSKÉ HRADIŠTĚ V MIKULČICÍCH, národní kulturní památka Mikulčice 738 – Valy 696 19 Brno, Czech Republic.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com
Последна промяна от Вторник, 03 Май 2016г. 07:31ч.
 

КИНО

ЛИТЕРАТУРА

МУЗИКА

ТЕАТЪР

ДРУГИ