Nov 16
Раздадоха националните награди „Евлогий и Христо Георгиеви” PDF Печат Е-поща
Автор: artnovini.com   
Сряда, 25 Май 2016г. 15:46ч.

Медийният експерт Христо Тучев (вляво), председател на Организационния комитет, с първите лауреати на наградите „Евлогий и Христо Георгиеви” (отляво-надясно): Теодосий Теодосиев, който прие отличието от името на проф. Минко Балкански, семейство Софка и Жельо Желеви и Васил Терзиев. Снимка: © Агенция ПРИМАЛауреати на първите отличия станаха проф. Минко Балкански,
сем. Софка и Жельо Желеви и Васил Терзиев.

СОФИЯ. В Деня на българската просвета и култура и на славянска писменост - 24 май, празник на светите братя Кирил и Методий, на тържествена церемония в Софийски университет „Св. Климент Охридски”, бяха раздадени Първите национални награди „Евлогий и Христо Георгиеви за принос към българското общество в областта на образованието, дарителството и бизнеса”, съобщиха организаторите на събитието.

Лауреатите

За област „Образование” беше отличен проф. Минко Балкански - едно от водещите имена в света на съвременната физика и почетен професор в университета „Мария и Пиер Кюри” (Université Pierre-et-Marie-Curie - Sorbonne Universités) в Париж, където оглавява Лабораторията по физика на твърдото тяло;

В област „Дарителство” наградата беше връчена на сем. Софка и Жельо Желеви - родители на Валерия Желева - една от жертвите на пожара във влака София-Кардам. Семейство Желеви, които са носители на наградата „Достойните българи” за 2013 г., дариха средствата от полученото държавно обезщетение на петте учебни заведения, където е била възпитавана и се е обучавала дъщеря им в Добрич: детска ясла „Пролет”, целодневна детска градина „Дора Габе”, училище „Св. Климент Охридски”, Хуманитарната гимназия, и Химическия факултет на Софийския университет.

В област „Бизнес” призът отиде при Васил Терзиев - съосновател на софтуерна компания „Телерик” (сега Telerik, a Progress Company) и образователната инициатива за безплатно обучение „Академия на Телерик” (сега Telerik Academy by Progress), главен директор „Иновации” в Progress.

Номинираните за всяка една от областите

бяха излъчени от представители на български висши учебни заведения, от хуманитарни, дарителски и от браншови бизнес организации.

Световноизвестният български физик проф. Минко Балкански. Снимка: © Агенция ПРИМАНаградата в област „Образование” връчи проф. Анастас Герджиков, ректор на Софийския университет, а преподавателят по физика в ПМГ ,,Никола Обрешков” Теодосий Теодосиев я прие от името на проф. Минко Балкански: „Много радостен, че имам честта да представлявам Минко Балкански, който е един достоен последовател на братя Евлогий и Христо Георгиеви. Номинирани в същата област бяха още проф. д-р Григор Горчев и проф. Христо Глушков.

Отличието в област „Дарителство” връчи Отец Иван от Ихтиман, който използва случая да подкани всеки, който има възможност да дарява, да го прави: „Този, който помага, Бог и на него помага многократно.”, заяви духовникът. При приемането на наградата Софка Желева прочувствено сподели за решението си да дарят средствата от полученото държавно обезщетение за загубата на дъщеря им Валерия: „Ние дарихме скръбта си, превърнахме сълзите си в детски и младежки усмивки”. Номинирани в област „Дарителство” бяха още Иван Анев и Иван Станчов.

Наградата в област „Бизнес” обяви Силва Зурлева, главен консултант на Нова ТВ и член на УС на Нова Броудкастинг Груп. Получилият престижното отличие Васил Терзиев заяви: „Бизнес без образование не може и образование без бизнес също. Това са два от стълбовете на едно добре работещо, успешно общество. Надявам се все повече примери да има за тази симбиоза между бизнес и образование, за да може нашата Родина да върви напред.” Номинирани в областта бяха още Светлин Наков и Христо Тенчев.

Раздаването на награди „Евлогий и Христо Георгиеви за принос към българското общество в областта на образованието, дарителството и бизнеса” беше проведено в най-тържествената част на Софийския университет - фоайето и аулата, където българската участничка в песенния конкурс Eurovision 2016 изпълни Химна на Република България. Водещ на събитието бе Христо Калоферов, а по време на церемонията гостите имаха възможност да чуят още хор „Космически гласове” и църковния хор на „Свети Седмочисленици”.

Инициативата за създаването
на „Награди „Евлогий и Христо Георгиеви”

е идея на Ротари клуб - Карлово, а наградите са учредени от фондация „Евлогий и Христо Георгиеви”, с цел популяризиране делото на двамата знаменити предприемачи, както и на приноса на наши съвременници в областта на образованието, дарителството и бизнеса, чиято дейност кореспондира с ценностите, които Евлогий Георгиев (1819-1897) и Христо Георгиев (1824-1872) изповядват: успех по почтен път, качествено образование, солидарност и обществена отговорност.

„Помним достойните българи. Търсим добрите примери днес, за да ги помнят децата ни”, така накратко медийният експерт Христо Тучев, който е двигател на проекта, резюмира каузата и целите на наградите.

Видео за награди „Евлогий и Христо Георгиеви” можете да видите тук.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com
Последна промяна от Сряда, 25 Май 2016г. 16:00ч.
 

КИНО

ЛИТЕРАТУРА

МУЗИКА

ТЕАТЪР

ДРУГИ