Nov 14
Дворът на къща-музей „Яворов” става ново културно пространство на столицата PDF Печат Е-поща
Автор: artnovini.com   
Четвъртък, 02 Юни 2016г. 15:25ч.

Наскоро завърши ремонта на фасадата и на двора на къща музей „Пейо Яворов”. Снимка: © Национален литературен музейСОФИЯ. Със заповед на директора на Националния литературен музей (НЛМ) експозицията на къща музей „Пейо Яворов” (ул. „Г. С. Раковски” 138) в столицата е затворена, съобщиха от институцията. Основанието за това са констатираните конструктивни проблеми на сградата. Заповедта е издадена на базата на ЗКН - чл. 71 и чл. 72, заповед № СО-РД-09-271/22.03.2013 г. на кмета на Столична община и чл. 7 и чл. 11 от Правилника за устройството и дейността на Националния литературен музей.

Министърът на културата Вежди Рашидов и собственикът на къщата Васил Панчев са в процес на преговори, чиято цел е сградата да бъде предадена във владение на българската държава. Сегашният собственик ще бъде обезщетен с друг имот. След приключване на прехвърлянето, предстои основен ремонт, за който вече има готов проект и концепция за изграждане на нова експозиция.

Докато трае процедурата и ремонтът, директорът на НЛМ Пламен Крайски и собственикът са се споразумели дворното пространство да се използва за изяви на музея. В него ще бъдат представяни изложби, камерни концерти, книги, ателиета за деца. Идеята е новото културно пространство е да се приобщи към „арт сцената” на столицата, като от бул. „Патриарх Евтимий” до Софийската опера жителите и гостите на града да усещат духа на неговите творци.

През май т.г. завърши ремонта на фасадата и на двора на къща музей „Пейо Яворов”, а в Европейската нощ на музеите, която се проведе на 21 май, над 6000 души са посетиха емблематичната за българската литература сграда, допълват от НЛМ.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com
Последна промяна от Четвъртък, 02 Юни 2016г. 15:44ч.
 

КИНО

ЛИТЕРАТУРА

МУЗИКА

ТЕАТЪР

ДРУГИ