Nov 14
България и Австрия ще си разменят изложби на съвременно изкуство PDF Печат Е-поща
Автор: artnovini.com   
Понеделник, 06 Юни 2016г. 21:52ч.

През 2016 и 2017 г. български съвременни художници ще представят своето изкуство в Австрия, а техни австрийски колеги покажат произведенията си в България. Снимка: © artnovini.comОбмисля се идеята за представителна изложба на тракийско изкуство в алпийската държава.

СОФИЯ. През 2016 г. и 2017 г. изложба на българско съвременно изкуство ще бъде представена в Австрия, а съвременно австрийско изкуство ще бъде показано в България, съобщава сайтът на Министерство на културата (МК), като цитира Н.Пр. Роланд Хаузер (Mag. Roland Hauser), посланик на Република Австрия в Република България, и Томас Щьоцл - заместник-ръководител на мисията, отговорен за културните въпроси.

Тези проекти бяха обявени по време на тържествата по повод отбелязването на 25-та годишнина от създаването на Австрийската библиотека „Д-р Волфганг Краус” в Софийския университет „Св. Климент Охридски”. Честването бе организирано от Катедра „Германистика и скандинавистика” към Факултета по класически и нови филологии на университета и Посолството на Република Австрия, а гост беше Тереза Инджайн (Teresa Indjein), ръководител на секция „Култура” в Министерство на външните работи на Република Австрия (Sektion Kultur im Bundesministerium für Europa, Integration und Äußeres).

При срещата си по-късно с Тереза Инджайн в Министерство на културата заместник-министърът на културата Боил Банов (Boil Banov) изразил задоволство от изключително активния диалог между България и Австрия в областта на културата и посочил за пример множеството събития, които се организират редовно в двете страни. Боил Банов акцентирал и върху активните контакти на политическо ниво - срещата на министър Вежди Рашидов (Vezhdi Rashidov) с неговия австрийски колега Йозеф Остермайер (Josef Ostermayer) през октомври 2015 г. във Виена; официалното откриване на изложбата „Блясъкът на Изтока. Християнско изкуство от България” (Glanz des Ostens. Christliche Kunst aus Bulgarien) през април т.г. в манастира в Клостернойбург (Stift Klosterneuburg).

Изложбата „Блясъкът на Изтока. Християнско изкуство от България” в Клостернойбург е едно от най-важните събития, представящи българската култура в Австрия през 2016 г. Снимка: © artnovini.comКакто artnovini.com написа, изложбата беше открита в присъствието на българския президент Росен Плевнелиев (Mag. Rosen Plevneliev), министър-председателя на Федерална провинция Долна Австрия д-р Ервин Прьол (Dr. Erwin Pröll), министъра на културата Вежди Рашидов, федералния министър на правосъдието на Австрия Волфганг Брандщетер (Dr. Wolfgang Brandstetter), министъра по европейските въпроси на Долна Австрия Барбара Шварц (Mag. Barbara Schwarz) и др.

Боил Банов и Тереза Инджайн изразили своето задоволство и от подписаната от министъра на външните работи на Република България Даниел Митов (Daniel Mitov) и министъра за Европа, интеграцията и външните работи на Република Австрия Себастиан Курц (Sebastian Kurz) Спогодба между Правителството на Република България и Правителството на Република Австрия за сътрудничество в областта на културата, образованието, науката и младежта, която влезе в сила на 1 декември 2015 г. след приключване на ратификационните процедури.

Съгласно чл. 6 от Спогодбата, за нейното изпълнение е създадена Смесена комисия от представители на компетентните органи на двете страни, която заседава периодично и изготвя четиригодишни Работни програми, регламентиращи конкретните форми и проекти за културно, образователно, научно и младежко взаимодействие, припомня сайтът на МК. Водещо ведомство в съгласуването на програмата е Министерство на външните работи. Боил Банов отбелязал, че в Министерство на културата е получен австрийския проект на изпълнителна Работна програма, който вече се разглеждал от компетентните дирекции в българското министерство. Заместник-министърът на културата подчертал, че изготвянето и съгласуването на Работната програма е от изключителна важност за очертаване на тематичните рамки и акценти на българо-австрийското сътрудничество в различните сфери и неговото съдържание през следващите години, когато предстоят и редица важни дати и събития, свързани с принадлежността ни към Европейския съюз (ЕС) - ротационното българско и австрийско председателство на ЕС, съответно през 2018 г. и през 2019 г.

Българският културен институт Дом „Витгенщайн” във Виена. Снимка: © artnovini.comВ Министерство на културата Тереза Инджайн отбелязала, че по инициатива на австрийското посолство тя посетила и Пловдив, където провела срещи във връзка с подготовката на града като „Европейска столица на културата” през 2019 г. Г-жа Инджайн споделила и опита на Австрия, която досега два пъти е била домакин на престижната инициатива: Грац през 2003 г. и Линц - през 2009 г., и подчертала, че най-важният резултат, който може да бъде постигнат чрез титлата „Европейска столица на културата” е „ycтoйчивост на инициативите в полза на жителите на града”. Тя предложила и идеята годишната среща на международно равнище с посолствата по време на Австрийското председателство на Съвета през 2019 г. да бъде организирана именно в Пловдив, прочут с културното си наследство.

По време на срещата заместник-министър Боил Банов специално изтъкнал ролята и значението на Българския културен институт „Дом Витгенщайн” (Haus Wittgenstein), който е разширена културна служба към Посолството на Република България във Виена, за развитието на културните връзки между страните ни. През следващата година БКИ в австрийската столица ще отбележи своята 40-годишнина.

От българското Министерство на културата отбелязали, че контактите между българските и австрийските музеи са изключително ползотворни и в бъдеще двете страни могат да работят и за подготовката на представителна изложба на тракийско изкуство в Австрия.

* * *

През тази седмица, на 10 и 11 юни, на работно посещение в Република Австрия ще бъде министърът на външните работи на Република България Даниел Митов. Във Виена министър Митов ще се срещне с австрийския си колега Себастиян Курц.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com
Последна промяна от Понеделник, 06 Юни 2016г. 22:35ч.
 

КИНО

ЛИТЕРАТУРА

МУЗИКА

ТЕАТЪР

ДРУГИ