Dec 12
Международна конференция за Добрович събира известни учени от Балканите PDF Печат Е-поща
Автор: artnovini.com   
Петък, 11 Ноември 2016г. 13:21ч.

Три портрета на художника Димитър Добрович от експозицията в Националната галерия („Двореца”) - единствените (засега) известни негови самостоятелни фотографии. Снимка: © artnovini.comЕкипът на Център „Българо-европейски културни диалози” към НБУ разглежда научния форум като своеобразен катализатор на нови идеи и стъпки в полето на историята на изкуството и културата.

СОФИЯ. По повод честванията на 200-годишнината от рождението на Димитър Добрович (1816-1905) - първият български художник с академично образование, от Нов български университет (НБУ) и Център „Българо-европейски културни диалози” (БЕКД) съобщават, че на 16 ноември (сряда), от 10.00 ч., в корпус 1, зала 310 на университета ще бъде открита Международната конференция „Романтиката на XIX век. Димитър Добрович (1816-1905) - живот и творчество”. Във форума ще вземат участие учени от България, Гърция, Кипър и Черна гора.

Димитър Добрович, „Селянка от околностите на Рим”. Великолепната картина, която художникът рисува през 1870 г., е от колекцията на Националната галерия в София. Снимка: © artnovini.comКонференцията е второто основно събитие от юбилейната програма на Център „Българо-европейски културни диалози” към НБУ след изложбата „Романтикът Димитър Добрович”, която беше открита на 20 октомври в Националната галерия - „Двореца” и ще продължи до 12 декември т.г., припомнят организаторите.

Научният форум ще бъде проведен в няколко направления: историографски дискурси - факти, процеси, явления, личности; художествен живот в Европа и на Балканите през XIX в. - академии, художествено образование, културни диалози; изкуството на Димитър Добрович и влиянието на техническите постижения на епохата върху неговото развитие - фокус върху фотографията.

Предложеният широк фокус на научна проблематика ще позволи да се разгледа задълбочено и в контекста на времето живота и творчеството на първия светски художник у нас - Димитър Добрович, а личността му ще придобие конкретно измерение и яснота. Екипът на Център „Българо-европейски културни диалози” към НБУ разглежда научното събитие като своеобразен катализатор на нови идеи и стъпки в полето на историята на изкуството и културата.

От 10.30 ч. на 17 ноември в галерия „УниАрт” на Нов български университет, ще бъдат валидирани две юбилейни марки с персонализирани винетки и печат, посветени на изтъкнатият български художник. Събитието е съвместна инициатива на НБУ и Министерството на транспорта и съобщенията. Юбилейните марки са с номинална стойност 0.65 ст. и 2 лв. и ще бъдат отпечатани в тираж 11 000 броя. Дизайнът на марките и печата са на художничката Дея Вълчева.

Снимка: © artnovini.com* * *

Още по темата:

Интервю с доц. д-р Ружа МАРИНСКА:
„Изкуството на Добрович трябва да се осмисли
като вариант на балканския романтизъм”

* * *

Пълна програма на международната конференция

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com
Последна промяна от Петък, 11 Ноември 2016г. 13:39ч.
 

КИНО

ЛИТЕРАТУРА

МУЗИКА

ТЕАТЪР

ДРУГИ