Dec 12
Ретро трамвай разнася посланието „Виена обича София” из българската столица PDF Печат Е-поща
Автор: artnovini.com   
Четвъртък, 09 Февруари 2017г. 22:57ч.

Ретро трамваят ще се движи из центъра на София всеки ден по обед до 14 февруари. Снимка: © Ойроком-ПРДните на Виена в София продължават с вълнуващи събития до 14 февруари.

СОФИЯ. „Виена обича София” е мотото на „Дните на Виена в София” (Wien Tage in Sofia), които започват на 11 февруари и ще продължат до 14 февруари. Това послание ще разнася из столичния град всеки ден по обед софийският „виенски” трамвай, който ще тръгва точно в 12.00 ч. от депо „Банишора”. Докато продължава обиколката из центъра на София, пътниците ще се запознаят и с интересни факти както за Виена, така и за връзките между двете столици, съобщиха от Ойроком-ПР - Бюро за международни връзки на община Виена (Eurocomm-PR), организаторите на събитието.

Разказът и музиката от Новогодишния концерт (Neujahrskonzert 2017) на Виенската филхармония (Wiener Philharmoniker) ще пренесат софиянци и гостите на града във вълшебния свят на забележителностите на австрийската столица и на виенския валс, с което по своеобразен начин ще бъде отбелязана и 150-годишнината от премиерата на най-популярния валс в света - „На хубавия син Дунав” (An der schönen blauen Donau, op. 314; 1867) от Йохан Щраус-син (Johann Baptist Strauss-Sohn; 1825-1899).

През XIX в. и в началото на XX в. столицата на Австро-Унгария е проводник на европейското политическо и културно влияние на Балканите и съответно в България. Още преди Възраждането във Виена се установяват български търговски колонии, а будни и по-заможни наши сънародници получават образованието си там. В онези години връзката е повече търговска и се осъществява по река Дунав, припомнят организаторите.

След Освобождението през 1878 г. новата българска столица е повлияна най-силно от „виенския” стил в бита и културата - от облеклото до архитектурата и декорациите на сградите. Градът започва усилено да се застроява, прокарват се пътища, мостове, изграждат се жп гари, трамвайни линии. Бурното развитие на града привлича множество австрийски архитекти, инженери и декоратори. Те се установяват за дълъг период в София и проектират и осъществяват едни от най-красивите сгради, така че днес голяма част от центъра на града очевидно има „виенско излъчване”. Сред най-известните сгради, построени от австрийски архитекти, са Народният театър, Централният военен клуб, Държавната печатница - сега Квадрат 500, и Синагогата.

Балетистите от Националната опера и балет и музикантите от Софийската филхармония предизвестиха Дните на Виена в София с великолепна „танцова феерия” в „Средика център” по безсмъртната творба „На хубавия син Дунав” от Йохан Щраус-син. Снимка: © Ойроком-ПРРетро трамваят ще се движи до 14 февруари, като ще потегля в 12.00 ч., а обиколката му ще продължава около два часа. Пътниците ще се возят безплатно. Маршрутът на трамвая е: депо „Банишора” - Централна гара - бул. „Кн. Мария Луиза” - ул. „Алабин” - ул. „Граф Игнатиев” - пл. „Журналист” - ул.”Граф Игнатиев” - пл. „Възраждане” - Петте кьошета - НДК - кв. „Иван Вазов” - НДК - Петте кьошета - пл. „Възраждане” - бул. „Христо Ботев” - Централна гара - депо „Банишора”.

Своеобразната прелюдия към Дните на Виена в София се състоя в неделя, 5 февруари, когато в „Сердика център” 32 балетисти от Националната опера и балет и десет музиканти от Софийската филхармония предизвестиха събитието с великолепна „танцова феерия” под звуците на легендарния валс „На хубавия син Дунав”, която очарова посетителите на столичния мол.

Австрийската столица Виена ще изпрати своята любов към София и под формата на най-голямото сърце, пълно със сладки изкушения на производителя „Манер” (Manner) и ще донесе незабравими преживявания на жителите и гостите на столицата, които ще посетят „Сердика център” от 12 до 14 февруари, напомнят от Ойроком ПР.

Виена отдавна е неизменен и вдъхновяващ символ да думата „изкуство”, а този безспорен факт ще докажат децата от шест столични училища: 5 ОУ „Иван Вазов”, 7 СУ „Св. Седмочисленици”, 19 СУ „Елин Пелин”, 20 ОУ „Тодор Минков”, 32 СУИЧЕ „Св. Климент Охридски” и 48 ОУ „Йосиф Ковачев”, които със своите прелестни творби взеха участие в конкурса за рисунка „Как си представям виенския Пратер” и ще участват в специално събитие в „Сердика център”. Там десетимата отличени малки художници ще получат своите награди от представители на официалната делегация, която пристига от Австрия специално за участие в Дните на Виена в София.

На 13 и 14 февруари в галерия „Квадрат 500” ще се състои работна среща на експерти в областта на консервацията и реставрацията на паметниците на културата във Виена, на австрийски специалисти в сферата на интелигентната мобилност и иновациите, които ще споделят опита си и постиженията на града със своите български колеги и партньори.

Дните на Виена в София, които са организирани от Ойроком ПР - Бюро за международни връзки на община Виена и са подкрепени от Столична община, ще завършат в Централния военен клуб в деня на св. Валентин и на Трифон Зарезан с Вечер на виното, произведено от лозята на община Виена - един вълшебен край на инициативата под надслов „Виена обича София”.

* * *

За Ойроком-ПР

Общинската фирма Ойроком-ПР, която е в рамките на Виенския холдинг, отговаря за връзките с обществеността на Община Виена в Белград, Будапеща, Краков, Любляна, Прага, Сараево, София и Загреб. Целта на Ойроком-ПР e да утвърди Виена като атрактивeн център в сърцето на Европа, да насърчи сътрудничеството между градовете и да работи за присъствието на Виена на пазарите в тези страни. Основната задача на Ойроком-ПР е да подкрепя Община Виена с всички налични комуникационни инструменти при позиционирането на Виена като космополитен мегаполис, като модел за устойчиво развитие и социално равенство.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com
Последна промяна от Четвъртък, 09 Февруари 2017г. 23:25ч.
 

КИНО

ЛИТЕРАТУРА

МУЗИКА

ТЕАТЪР

ДРУГИ