Jan 20
В Австрия правят екоизолация на къщи с бали от слама PDF Печат Е-поща
Автор: artnovini.com   
Вторник, 30 Август 2011г. 12:19ч.

Пресованите бали се вграждат директно в стената. Снимка: GrATВИЕНА. Ако изолирате къщата си с бали от слама, ефектът няма да е по-лош от този, който бихте постигнали, ако направите това с високотехнологични материали. Това се казва в научно съобщение на Техническия университет в австрийската столица (Technische Universität Wien), където беше проведено изследване в областта на използването на екологични изолационни технологии. Проучванията на специалистите върху пресовани бали от слама като изолационен материал вече е официално сертифицирано под името S-HOUSE Ballen и се предлага на пазара, съобщи ComPRess/Бюро за връзки с община Виена в София.

Балите слама се доказали като природосъобразна и широко приложима алтернатива на модерните изолации - те са икономични и с много добри характеристики. Освен това сламата е чист природен продукт, а след употребата й може да бъде компостирана и не е необходима специална обработка на отпадъка. При изпитанията се оказало, че изолирана с бали къща изхвърля, например, 20 т по-малко въглероден двуокис годишно, защото сламата го поглъща. Противно на общоприетото схващане сламата в пресован вид гори много лошо и не представлява опасност за сигурността на сградата.

Балите могат да се използват за изолация на стени, тавани, покривни конструкции. В момента вече се произвеждат квадратни бали с различни размери. Сламената изолация е част от проекта „Къща на бъдещето” (Haus der Zukunft) и получи висока оценка в от различни международни организации и компании. Университетът предлага на клиентите си и консултация с експерти по въпросите на изолацията със сламени бали.
Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com
Последна промяна от Вторник, 30 Август 2011г. 12:23ч.
 

КИНО

ЛИТЕРАТУРА

МУЗИКА

ТЕАТЪР

ДРУГИ