Nov 17
Три световни форума на независимото кино показват „Виктория” на Майя Виткова PDF Печат Е-поща
Автор: artnovini.com   
Сряда, 15 Януари 2014г. 18:05ч.

Историята на родената без... пъп Виктория (на снимката: Дария Виткова) - тъжна, смешна, вълнуваща като самия живот... Снимка: sundance.org © Dimitar VariyskyСОФИЯ / ПАРК СИТИ. По време на един от най-авторитетните фестивали на независимото кино в света Sundance Film Festival, който започва на 16 януари (четвъртък), и ще продължи до 26 януари, ще се състои световната премиера на българския игрален филм „Виктория” (Viktoria) на режисьорката, сценаристка и продуцент Майя Виткова (Maya Vitkova), написа сайтът на Националния филмов център.

За първи път филмът ще бъде показан на 19 януари (събота) в Yarrow Hotel Theatre (1800 Park Ave.) и ще участва в основния конкурс World Cinema Dramatic Competition заедно с още 11 филма от цял свят, съобщава официалната страница на форума, основан от актьора Робърт Редфорд (Robert Redford) през 1981 г. Лентата ще бъде прожектирана още в Broadway Centre Cinemas (111 E. Broadway - 300 South) в Солт Лейк Сити - на 21 януари, и още три пъти в Парк Сити: в Egyptian Theatre (328 Main St.) - на 22 януари, в Yarrow Hotel Theatre - на 24 януари и в Temple Theatre (Located on Highway 224) - 25 януари.

Според Джо Найн (John Nein), старши програматор на фестивала, който се провежда в американския щат Юта, „Виктория” е „едновременно интимен и епичен филм, а Майя Виткова, ярък талант, използващ драматичнозавладяващ, визуално изобретателен и пълен с метафори и ирония стил. Като представител на ново поколение режисьори от Източна Европа, Виткова предлага нова, лична гледна точка върху надеждите и мечтите както на своето, така и на поколението на своите родители.”

Дебютният филм „Виктория” на режисьорката Майа Виткова ще бъде представен на три от най-престижните форуми на независимото кино в света: Sundance Film Festival, в Ротердам и в Гьотеборг... Снимка: sundance.org © Maya VitkovaБългаро-румънската копродукция „Виктория” е огледален образ на живота - смях, тъга, страдание, възторг... Филмът е завършен 2013 г., а снимките са проведени в София, Перник, Рила и Венеция. Сюжетът разказва за едноименната героиня, родена в края на комунизма и обявена за „бебе на десетилетието”, тъй като се ражда... без пъп. Лентата е с продължителност 155 минути и проследява как политическите промени в България изправят пред изпитание отношенията между Виктория и майка й Боряна, която преди време се е зарекла да не ражда дете, докато в страната властва тоталитаризъм...

„Благодарна съм на този филм, защото, освен връщане назад във времето на моето детство, той ми даде чудесен екип, с който се надявам да продължа да работя и занапред... Сега имам усещане за спокойствие, защото знам, че не съм направила компромис на нито едно място и този филм е точно такъв, какъвто сме могли да го направим...”, сподели в началото на седмицата пред Българското национално радио режисьорката Майя Виткова.

Във „Виктория” участват актьорите Ирмена Чичикова, Дария Виткова, Калина Виткова, Марияна Крумова, Димо Димов, Георги Спасов...

След Sundance Film Festival, филмът, чийто оператор е Крум Родригес (Krum Rodriguez), на 26 януари ще направи и своята европейска премиера - в основния конкурс на 43-я Международен филмов фестивал в Ротердам (43rd International Film Festival Rotterdam), който ще се състои от 22 януари до 2 февруари.

В холандския кинофорум, често сравняван с големите европейски фестивали в Кан, Венеция, Берлин и Локарно, „Виктория” (с общо пет прожекции) ще се състезава в Hilvos Tiger Award Competition с още 14 филма от цял свят. В конкурса „Златен тигър”, фокусиран върху съвременното независимо кино, по регламент участват само дебютни или втори творби на режисьори.

В края на месеца - на 30 януари, кинотворбата на родената в София през 1978 г. Майя Виткова, ще бъде показана и в конкурса за най-добър дебютен пълнометражен филм на 37-я Международен филмов фестивал в Гьотеборг (37th International Film Festival in Göteborg). В шведския град филмът ще може да бъде видян в кинотеатър Capitol още на 31 януари и на 1 февруари.

Фестивалът в Гьотеборг, създаден през 1979 г., е най-големият и най-престижен скандинавски филмов форум - през тази година там ще бъдат показани над 450 филма от 80 държави. „Скандинавският филмов пазар” (Nordic Film Market), част от фестивала, функционира от 2000 г. и вече е основен център за представяне и закупуване на най-новите международни филмови продукции. В Гьотеборг, „Виктория” ще се състезава с още 7 филма в конкурса „Международна награда за най-добър дебютен филм” (The Ingmar Bergman International Debut Award), посветен на знаменития шведски режисьор Ингмар Бергман (1918-2007).
Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com
Последна промяна от Петък, 28 Март 2014г. 23:54ч.
 

КИНО

ЛИТЕРАТУРА

МУЗИКА

ТЕАТЪР

ДРУГИ