Nov 17
„Виктория” на Майя Виткова е големия победител от Titanic Film Festival PDF Печат Е-поща
Автор: Марио Николов   
Събота, 12 Април 2014г. 22:49ч.

Актрисата Ирмена Чичикова в ролята на Боряна във филма „Виктория” на режисьорката Майя Виткова, който продължава да покорява почитателите на „високото” кино по света. Снимка: Viktoria Films © Димитър ВарийскиБУДАПЕЩА. Българският игрален филм „Виктория” (Viktoria; 2013), чийто режисьор, сценарист и продуцент е Майя Виткова (Maya Vitkova), беше отличен с Голямата награда (Breaking Waves Award) от 21-то издание на престижния Международен филмов фестивал „Титаник” (21th Titanic International Film Festival), който се проведе от 4 до 12 април в унгарската столица.

Филмът на българската режисьорка се беше селектиран в основната фестивална програма заедно с продукции от Норвегия, Швеция, Франция, Исландия , Турция, Канада, САЩ и Чили, като шест от тях бяха дебютни творби. Темите, върху които разсъждават техните автори, се разпростират от чист екзистенциализъм през въпросите за сексуалността и социалната проблематика до расовата дискриминация, пише сайтът на форума.

В благородната надпревара „Виктория” и Майя Виткова победиха впечатляващи филми като „Том във фермата” (Tom at the Farm) на един от най-провокативните канадски режисьори Хавиер Долан (Xavier Dolan), „Да убиеш човек” (To Kill a Man) на чилиеца Алехандро Алмендрас (Alejandro Fernández Almendras), който през януари т.г. спечели Голямата награда на журито (World Cinema Grand Jury Prize) от фестивала „Сънданс” (Sundance Film Festival), и норвежко-холандската лента „Сляп” (Blind) на Езкил Фогт (Eskil Vogt), който също беше в основната селекция на фестивала на независимото кино, създаден от Робърт Редфорд (Robert Redford). „Виктория” спечели Голямата награда на „Титаник” за „невероятно изпълнение, смелост и уникално разказана история”, се казва в мотивите на журито, чийто председател е голимят унгарски театрален и кино режисьор Янош Сас (János Szász; 1958).

Българо-румънската копродукция „Виктория” е огледален образ на живота - смях, тъга, страдание, възторг... Както вече artnovini.com написа, снимките на филма са проведени в София, Перник, Рила и Венеция, а сюжетът се развива около историята на едноименната героиня, родена в края на комунизма и обявена за „бебе на десетилетието”, тъй като се ражда... без пъп. Лентата е с продължителност 155 минути и проследява как политическите промени в България изправят пред изпитание отношенията на Виктория с майка й Боряна, която преди време се е зарекла да не ражда дете, докато в страната властва тоталитарен режим...

Във филма участват актьорите Ирмена Чичикова, Дария Виткова, Калина Виткова, Марияна Крумова, Димо Димов, Георги Спасов и др. Оператор е Крум Родригес, а монтажът е дело на Александър Етимов.

Игралният филм „Виктория” направи световната си премиера на 19 януари т.г. в рамките на „Сънданс”, а след това предизвика възторжените реакции на кинокритиката и публиката на фестивалите в Ротердам (43rd International Film Festival Rotterdam) и Гьотеборг (37th International Film Festival in Göteborg), един от най-големите кинофоруми в света - Берлинале (Berlinale)... В момента творбата на Майя Виткова е в конкурсната програма на авторитетния Международен филмов фестивал във Вашингтон, САЩ (28th Washington DC International Film Festival).

Интервю с режисьорката Майя Виткова можете да прочетете тук.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com
Последна промяна от Понеделник, 14 Април 2014г. 15:20ч.
 

КИНО

ЛИТЕРАТУРА

МУЗИКА

ТЕАТЪР

ДРУГИ