May 27
Академията обяви деветте филма в шорт-листа на номинираните за „Оскар” PDF Печат Е-поща
Автор: artnovini.com   
Петък, 18 Декември 2015г. 11:24ч.

Статуетката за най-добър чуждоезичен филм от 87-ите награди „Оскар” (87th Oscars®) в ръцете на полския режисьор Павел Павликовски (Pawel Pawlikowski) за неговия филм „Ида” (Ida). Снимка: Aaron Poole / ©A.M.P.A.S.„Съдилището” на Стефан Командарев се размина на „косъм” и България отново няма да участва в надпреварата за престижната награда.

ЛОС АНДЖЕЛИС. За поредна година българското кино остана в предверието на номинациите за наградата „Оскар” (Oscar®) в категорията за най-добър чуждоезичен филм (Best foreign language film). Американската академия за филмово изкуство и науки (Academy of Motion Picture Arts and Sciences) обяви деветте филма, които влизат в шорт-листа (shortlist), но за съжаление извън тях остана мигрантският киноразказ „Съдилището” (The Judgment) на режисьора Стефан Командарев (Stephan Komandarev).

С надеждата да попаднат сред петте номинирани за 88-те Академични награди (88th Academy Awards®) са филмите (оригинални заглавия по азбучен ред според името на държавата):

Belgium, The Brand New Testament, Яако Дормел (Jaco Van Dormael), режисьор;
Colombia, Embrace of the Serpent, Чиро Гуера (Ciro Guerra), режисьор;
Denmark, A War, Тобиас Линдхолм (Tobias Lindholm), режисьор;
Finland
, The Fencer, Клаус Херьо
(Klaus Härö), режисьор;
France, Mustang, Дениз Ергювен (Deniz Gamze Ergüven), режисьор;
Germany, Labyrinth of Lies, Джулио Ричарели (Giulio Ricciarelli), режисьор;
Hungary, Son of Saul, Ласло Немеш
(László Nemes), режисьор;
Ireland, Viva, Пади Бретнач (Paddy Breathnach), режисьор;
Jordan, Theeb, Наджи Абу Новар
(Naji Abu Nowar), режисьор.

Номинациите в категорията за чуждоезичен филм се провеждат в две фази, припомня oscar.org. В първия етап, от средата на октомври до 14 декември, няколко членове на Академията, базирани в Лос Анджелис, селектират шест ленти от постъпилите от цял свят предложения, като към тях се добавят още три, предложени от академичния изпълнителен комитет за чуждоезични филми, и по този начин се определят участниците в т.нар. „кратък списък”. В следващата фаза, която ще се проведе от 8 януари (петък) до 10 януари (неделя) 2016 г., специално поканена комисия ще гледа по три филма всеки ден, съответно в Ню Йорк, Лос Анджелис и Лондон, и от тях ще избере пет заглавия, които ще бъдат обявени с номинациите във всички останали категории на 14 януари (четвъртък) от 17.30 ч. (5.30 a.m. PT). Церемонията ще се състои в академичния Samuel Goldwyn Theater в Бевърли Хилс, Калифорния.

Нощта на „Оскар”-ите ще се проведе на 28 февруари 2016 г. (неделя) в Dolby Theatre® at Hollywood & Highland Center® в Холивуд и ще бъде предавана „на живо” (7 p.m. ET/4 p.m. PT) от ABC Television Network за 225 страни от цял свят.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com
Последна промяна от Петък, 18 Декември 2015г. 11:43ч.
 

КИНО

ЛИТЕРАТУРА

МУЗИКА

ТЕАТЪР

ДРУГИ