Dec 14
Във Варна започва Световният фестивал на анимационния филм PDF Печат Е-поща
Автор: artnovini.com   
Сряда, 07 Септември 2016г. 12:49ч.

Руският анимационен филм „Кикорики: Легенда за златния дракон” (Kikoriki: Legend of the Golden Dragon, 2016) на руския режисьор Денис Чернов доказва, че перфектното 3D не е запазена марка само на големите холивудски студия. Снимка: Световен фестивал на анимационния филм Варна 2016В конкурсната програма на престижния форум ще бъдат показани 109 заглавия.

ВАРНА. В продължение на пет дни - от 7 до 11 септември - Фестивалният и конгресен център в морския град ще бъде домакин на дванадесетото издание на Световния фестивал на анимационния филм Варна 2016 (12 World Festival of Animated Film Varna 2016). В конкурсната програма на престижния форум, която включва анимация за деца, пълнометражна анимация и късометражна анимация, ще бъдат показани общо 109 заглавия. Фестивалът започва тази вечер в 19.00 ч. с филмите от „Първа конкурсна програма: Късометражна анимация”, съобщиха организаторите от Сдружение „Световен Фестивал на Анимационния Филм”.

„Надяваме се, че зрителите ще открият в това чудно и многообразно анимационно море своите малки перли, които ще ги дарят с мигове на истинска красота, любов, доброта и щастие”, заяви Пенчо Кунчев от екипа на сдружението, в който личат още имената на проф. Анри Кулев, Ася Кованова, Деница Христова и Силвия Иванова.

„Като творец ще споделя, че българската анимация десетилетия наред е била и ще бъде мерило за съвест, неподправен израз и ироничен, понякога дори горчив коректив на социалната действителност, нрави, порядки, елегантен естетически ориентир с убедителни внушения. Изкуството на рисуваното кино, без съмнение, ни нарежда сред елита на седмото изкуство и вие, зрителите, сами ще се убедите в това в предстоящите фестивални дни”, заяви министърът на културата Вежди Рашидов в обръщение към всички приятели и почитатели на анимационното кино.

Снимка: Световен фестивал на анимационния филм Варна 2016В конкурсната програма на Световния фестивал на анимационния филм Варна 2016 ще участват творби, селектирани от международна комисия, в пет категории: „Най-добър пълнометражен филм”, „Най-добър късометражен филм”, „Най-добър студентски филм”, „Най-добър детски анимационен филм” и „Най-добър филм, част от телевизионна серия”. Произведенията ще бъдат оценявани от международно жури в състав: Шпела Чадеж (Словения) - независим режисьор и продуцент на анимационно кино; Едмундс Янсонс (Латвия) - режисьор на анимационни филми, графичен дизайнер и съосновател на филмовото студио Atom Art; Моника Кучниецка (Полша) - автор на късометражни анимационни филми и музикални клипове, организатор на работилници за stop motion анимация за деца и възрастни, които ще представят свои програми по време на фестивала (с вход „свободен”). В журито са още Жорж Сифианос (Гърция) - автор на филми, преподавател по анимация в университета École Nationale Supérieure des Arts Décoratifs в Париж и един от основателите на Cartoon (European program Media), който ще изнесе лекция „Анимация и музикална концепция в праисторическата живопис”, и доцент д-р Ивo Драганов, преподавател в НБУ, департамент „Телекомуникации”, и в НАТФИЗ „Кръстьо Сарафов” - „Телевизионна драматургия и телевизионно програмиране”.

„Очакват ни пет дни на пиршество за сетивата с филмите, изложбите, ателиетата на този празник на анимацията, срещи с професионалисти от цял свят, нови идеи и творчески заряд за дълго. Морската столица Варна за пореден път ще се превърне в столица на анимационното изкуство, като даде екран и сцена за най-добрите филми и автори”, споделя Камен Балкански, директор на Националния филмов център.

Анимацията „Психонавти, забравените деца” (Psychonauts, the Forgotten Children; 2015) на испанските режисьори Алберто Васкес и Педро Риверо е един от чуждестранните пълнометражни филми, които ще бъдат показани в конкурсната програма. Снимка: Световен фестивал на анимационния филм Варна 2016Сред акцентите в тазгодишната конкурсна програма са четирите пълнометражни чуждестранни заглавия, които събират филми за малки и големи (16+). Това са копродукцията на Франция, Полша и Румъния „Вълшебната планина” (The Magic Mountain, 2015; 97 min.) на режисьорката Анка Дамян (Anca Damian); испанският „Психонавти, забравените деца” (Psychonauts, the Forgotten Children, 2015; 75 min.) на Алберто Васкес (Alberto Vazquez) и Педро Риверо (Pedro Rivero); френско-белгийският „Момчето фантом” (Phantom Boy, 2015; 80 min.) на режисьорите Ален Ганьол (Alain Gagnol) и Жан-Лу Фелисиоли (Jean-Loup Felicioli); „Кикорики: Легенда за златния дракон” (Kikoriki: Legend of the Golden Dragon, 2016; 89 min.) на руския режисьор Денис Чернов (Denis Chernov). Многократно награждавани на най-големите световни форуми, прожекциите на тези филми ще бъдат ексклузивни премиери за българския зрител, който ще може да ги гледа единствено във Варна.

Не по-малко вълнуващо е и българското участие в конкурсната програма, уверяват организаторите на фестивала. В програмата за късометражна анимация публиката ще види филмите „От конец до игла” (From Tip to End, 2015, 7 min.) на режисьорката Николина Цолова, „Наркотик” (Narcotic, 2015, 2 min.) на Димитър Димитров, „Само моя” (Mine Only, 2016, 7 min.) на Йоана Атанасова, „Имаго” (Imago, 2015, 16 min.) на Сотир Гелев, „Дъждовни червеи” (Earthworms, 2016, 3 min.) на Веселин Панайотов, българо-хърватската продукция „Пътуваща страна” (Travelling Country, 2016, 14 min.) на режисьорите Весела Данчева и Иван Богданов, „Мъничка” (Teeny Tiny, 2016, 5 min.) на Милена Симеонова, и „Крушата” (The Pear, 2015, 8 min.) на Петко Модев. В конкурсната програма „Анимация за деца” сред участниците е филма „Една кратка история” (One Short Story, 2015; 3 min.) на Барбара Домусчиева...

Фестивалът на анимационното кино ще е съпътстван и от разнообразна извънконкурсна програма (с вход „свободен”), в която ще бъдат представени училища по анимация от България и от света, публиката ще види анимационна ретроспектива, гост-програми с португалско кино, ще се срещне с творчеството на млади таланти от Централна и Източна Европа, ще се запознае с германския анимационен проект със социален характер и работата на руския фестивал-практикум „Кинопроба”...

За малките зрители пък е подготвена специална разширена програма: „Българска детска панорама”, както и две детски работилници. Водената от Карин Миралес (Франция) работилничка със свободен вход ще се проведе в залите на галерия „Графит”, където децата, почитатели на анимационното кино, ще могат да работят с пластилин и глина и ще снимат в обем. Франкофонският център във Варна ще приеме Ателие за анимационно кино, като филмите на малките участници ще направят своята премиера на церемонията по закриване на фестивала на 11 септември в 19.00ч.

По време на фестивала ще бъдат открити и три изложби: живопис на големия български кинорежисьор Иван Андонов (1934-2011) в галерия „Графит”, полски плакат и експозиция с белгийски детски комикс във ФКЦ Варна.

Събитието, посветено на голямото изкуство на раздвижените кукли и рисунки, е организирано съвместно с община Варна и Фестивалния и конгресен център в града и се провежда с подкрепата на Министерство на културата, Национален Филмов Център, Министерство на външните работи и Национален фонд „Култура”.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com
Последна промяна от Сряда, 07 Септември 2016г. 14:07ч.
 

КИНО

ЛИТЕРАТУРА

МУЗИКА

ТЕАТЪР

ДРУГИ