Dec 14
Съвременното българското кино срещна нови приятели в Прага PDF Печат Е-поща
Автор: Ангел Маринов, Български културен институт - Прага   
Събота, 18 Март 2017г. 10:23ч.

Момент от официалното откриване на Деветия фестивал на българското кино в Прага. Снимка: © Български културен институт - ПрагаДеветото поредно издание на филмовия фестивал премина при пълни киносалони и възторжени отзиви.

ПРАГА. При пълни зали и голям зрителски интерес от 2 до 8 март 2017 г. в чешката столица се проведе Деветият фестивал на българското кино. Филмовият форум беше открит от Н.Пр. Лъчезар Петков, посланик на Република България в Република Чехия, и от Галина Тодорова, директор на Българския културен институт в Прага. Специални гости на фестивала бяха актьорите Стефан Денолюбов, Васил Банов и Елена Телбис, режисьорът Ивайло Пенчев, както и продуцентът и сценарист Асен Владимиров.

Организатори на събитието, което протече под патронажа на министерствата на културата на Република Чехия и на Република България, бяха Посолството на България и Българският културен институт, а съорганизатори - Представителството на Европейската комисия в Чехия и екипът на кино „Луцерна” (kino Lucerna), в партньорство с Изпълнителна агенция „Национален филмов център” и Film Europe.

Фестивалът беше открит със „Слава” (2016) - вторият пълнометражен филм на талантливия режисьорски тандем Кристина Грозева и Петър Вълчанов, познати на киноманите с дебюта си „Урок” (2014). Развълнуваната публика в най-старото и емблематично чешко кино „Луцерна” дълго след края на прожекцията дискутира филма със Стефан Денолюбов, чието актьорско изпълнение в „Слава” не остави равнодушни почитателите на стойностното кино в Прага.

За седмица, най-старият и емблематичен пражки киносалон - „Луцерна”, се превърна в своеобразен храм на българското кино. Снимка: © Български културен институт - Прага Навръх националния ни празник - 3 март, многобройните зрители се заредиха с усмивки и добро настроение с комедията „Летовници” на режисьора Ивайло Пенчев, с участието на Васил Банов и на цяла плеяда обичани и талантливи български актьори. Историята за перипетиите на група туристи, отседнали в семеен хотел по нашето Черноморие, дотолкова впечатли зрителите, че срещата на публиката със специалните гости от екипа на филма продължи повече от час след финалните надписи.

Голям интерес предизвика и премиерата в Прага на кинохита „Каръци” (2015) на режисьора Ивайло Христов, носител на редица престижни награди от международни фестивали. В последвалата среща с аудиторията актрисата Елена Телбис и продуцентът на черно-бялата лента Асен Владимиров разбраха по какво си приличат и различават българските и чешките... каръци.

Фестивалната рубрика In Memoriam тази година почете паметта на „голямата актриса на малките роли” Надя Тодорова (1925-2016). Прожекцията на филмовата класика „Двойникът” (1980) на режисьора Николай Волев, в която тя си партнира с друга легенда на българското кино - Тодор Колев (1939-2013), се състоя на 5 март.

Кинофиестата продължи ден по-късно в Европейския дом на културата с първото заглавие от документалната програма. „Балканска хармония - истина или сън” (2016) на добре познатия на фестивалната публика Атанас Киряков запозна аудиторията с творчеството на големия Теодосий Спасов...

Българското анимационно кино също бе сред акцентите в програмата. Пълнометражната анимация „Пук” (2015) на Анри Кулев - екранизация по приказката на Валери Петров (1920-2014), бе представена пред пражката публика на 7 март.

Деветият фестивал на българското кино в Прага беше закрит ден по-късно - на 8 март, с премиера на филма „Кеймбридж” (Cambridge; 2015). В него опитният кинодокументалист Елдора Трайкова по впечатляващ начин фокусира вниманието върху ролята, която играе образованието в живота на хората от Долни Цибър - село в Северозападна България, чието население е основно от ромски произход. Тематиката и интересната гледна точка на авторите провокира зрителите към любопитен разговор с продуцента и сценарист на „Кеймбридж” Асен Владимиров.

Броени дни след края на успешния и запомнящ се Фестивал на българското кино в чешката столица Българският културен институт в Прага подписа договор с кино „Луцерна” за провеждането и на Десетото издание на кинофорума, който ще бъде проведен от 15 до 18 март 2018 г.

* * *

Българският културен институт в Прага в партньорство с Film Europe продължава активното представяне на филма „Слава”. На 18 март (събота), от 19.30 ч. в кино „Атлас” (ул. „Соколовска” 1, Прага 8) ще се състои последната от трите допълнителни прожекции на кинолентата. Преди представянето на филма, почитателите на киното ще могат да се включат в специалното събитие, наречено „Вино и рози от България”, от което ще имат възможността да научат интересни подробности за маслодайната българска роза, както и да закупят продукти от българска роза и отбрани български вина.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com
Последна промяна от Събота, 18 Март 2017г. 10:49ч.
 

КИНО

ЛИТЕРАТУРА

МУЗИКА

ТЕАТЪР

ДРУГИ