Nov 17
„Вафлено сърце” на Мария Пар е най-четената детска книга у нас през април PDF Печат Е-поща
Автор: artnovini.com   
Понеделник, 28 Април 2014г. 16:28ч.

Норвежката писателка Мария Пар е едно от явленията в световната детска литература на XXI в. Снимка: © Издателство „Изида”СОФИЯ. Мария Пар (Maria Parr) е само на 24 години, когато я сравняват с великата Астрид Линдгрен (Astrid Lindgren; 1907-2002)! Младата писателка от Норвегия дебютира на българския книжен пазар с книгата си „Вафлено сърце” (Vaffelhjarte; Waffelheart), която стана абсолютен хит сред образците на съвременната детска литература. Преведеният на десетки езици роман, излезе у нас със запазения знак на издателство „Изида”.

През 2005 г., неизвестната до този момент Мария Пар, издаде книгата си за деца „Вафлено сърце” и само за броени дни се превърна в истинска звезда на скандинавския литературен небосклон. Тази творба на младата писателка беше приета радушно както от читателите, така и от критиката, която я нарече „новата Астрид Линдгрен!”. Книгата й е определяна като истинско събитие в съвременната литература за деца, и освен многото преводи, вече е филмирана и донесе на авторката едни от най-престижните литературни награди.

Мария Пар започва да съчинява приказки още като дете и проявява разказваческия си талант, като държи братята и сестрите си до късно през нощта, разказвайки им приказките, които е измислила. В училище, бъдещата писателка, започва да пише разкази, а след това завършва специалност „Северни езици и литература” в университета в Берген (University of Bergen). Тогава, все още студентка, тя написва и първата си книга - „Вафлено сърце”, припомнят от издателство „Изида”.

Автор: Мария Пар; заглавие: „Вафлено сърце”; илюстрации: черно-бели; страници: 192; ISBN 978-619-7040-17-3; цена: 7.50 лв. Снимка: © Издателство „Изида”В центъра на историята на нейния роман е деветгодишният Трилe, който живее на брега на норвежки фиорд заедно с родителите си, дядо си, братята и сестрите си. Тяхната къща се намира точно срещу дома на Лена, най-добрата му приятелка, която пък живее само с майка си. Двамата са неразделни и преживяват безброй приключения. Триле и Лена знаят много добре как да вдигнат голяма суматоха и същевременно да го направят по гладък и ефективен начин. Лена се изявява като вдъхновител и генератор на щурите идеи, с което напомня за Пипи Дългото чорапче, а Триле се държи по-умерено, опасявайки се понякога за последствията от постъпките им. Двамата постоянно попадат в разни ситуации - забавни, трогателни, а често и опасни...

Наблюдавайки възрастните, двете деца се учат да ценят приятелството и близките си. А когато Лена пожелава да има баща, Триле се опитва да й помогне, като в същото време самият той се страхува да не загуби тези, които обича...

Българското издание на „Вафлено сърце” излезе с прекрасните оригинални илюстрации на художника Бу Гаустад (Bo Gaustad; 1946). Романът е сред любимите заглавия на детската аудитория в много европейски страни като Норвегия, Германия, Русия, Чехия...

До края на годината, в превод на български, ще излезе и вторият роман за деца на Мария Пар - „Тонйе Глимердал” (Tonje Glimmerdal; 2009), съобщиха от издателството.

С двете си книги писателката спечели много литературни отличия, сред които са авторитетните Brage Prize (най-голямата награда за литература в Норвегия, наречена на името на бог Браги, скандинавският еквивалент на древногръцкия Аполон), холандската Silbernen Griffel, на германския вестник Die Zeit, Prix Sorcière във Франция и др.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com
Последна промяна от Понеделник, 28 Април 2014г. 16:51ч.
 

КИНО

ЛИТЕРАТУРА

МУЗИКА

ТЕАТЪР

ДРУГИ