May 27
Писателката Марица Бодрожич идва за премиерата на книгата си „Тито е мъртъв” PDF Печат Е-поща
Автор: artnovini.com   
Вторник, 02 Юни 2015г. 12:10ч.

На 3 юни, сряда, в Чешкия център, Марица Бодрожич - една от най-награждаваните съвременни германски писателки, ще представи своята книга (сборник с разкази) „Тито е мъртъв”. Снимка: © Петер фон Фелберт (Peter von Felbert)СОФИЯ. Сборникът с разкази „Тито е мъртъв” (Tito ist tot; 2002), който се превърна в литературен пробив на Марица Бодрожич (Marica Bodrožić) - една от най-награждаваните съвременни германски писателки, ще бъде представен лично от неговата авторка на 3 юни (сряда) от 18.00 ч. в залата на Чешкия център (ул. „Г.С. Раковски” 100), съобщиха от издателска къща „Пресей”, в чийто каталог е книгата.

За романа си „Вишнево дърво и стари чувства” или „Маса от черешово дърво” (Kirschholz und alte Gefühle; A Cherrywood Table) през 2013 г. тя беше отличена с Наградата за литература на Европейския съюз (European Union Prize for Literature), а през тази година - за своята литературна дейност - с Наградата на фондация „Конрад Аденауер” (Der Literaturpreis der Konrad-Adenauer-Stiftung)… Сборникът с разкази „Тито е мъртъв” получи насърчителен приз „Хаймито фон Додерер” (Der Heimito von Doderer-Literaturpreis), учреден през 1996 г. в памет на известния австрийски писател (Heimito Ritter von Doderer; 1896-1966). Първото признание за таланта на Марица Бодрожич идва през 2001 г., когато печели Hermann-Lenz-Stipendium за млади германоговорящи писатели...

Автор: Марица Бодрожич; заглавие: „Тито е мърътв”; жанр: разкази; брой страници: 144; ISBN 978-619-161-067-9; цена: 6.00 лв. Снимка: ИК „Персей”Пеперуди, бадемови и смокинови дървета, пищната зеленина на средиземноморския пейзаж заедно с безкрайната синева на августовското небе над Далмация - в разказите на Марица Бодрожич те са дълбоко свързани с времето на невинността, което е част от всяко детство, казват от ИК „Персей” по повод книгата „Тито е мъртъв”. Това време се отразява във фигурата на дядото - селския звънар, който е бил готвач при партизаните, а в края на Втората световна война е отказал да застрелва немски военопленници. Когато умира, епохата на югославския мир свършва, избухва война. Въпреки това в докосващите сърцето разкази на Бодрожич се усеща полъхът на оптимизма, топлотата и надеждата, галещ хората като ръката на най-скъп човек...

Великолепният превод на разказите е дело на Ваня Пенева, а книгата е част от поредицата „Нови литературни гласове и литературното наследство на Творческа Европа”, подкрепена от програма „Творческа Европа” (Creative Europe) на Европейския съюз.

Марица Бодрожич е родена е през 1973 г. в Свиб, Хърватия, в бивша Югославия. Родителите й се преместват в Германия, когато тя е 10-годишна. Днес се е доказала като един от най-талантливите, изявени и награждавани (има над 15 отличия) германски писатели от нейното поколение. Последната й книга - „Мой бял свят” (Mein weißer Frieden), излезе през 2014 г.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com
Последна промяна от Вторник, 02 Юни 2015г. 12:26ч.
 

КИНО

ЛИТЕРАТУРА

МУЗИКА

ТЕАТЪР

ДРУГИ