Dec 17
Проф. Иван Карайотов издаде книга за Анхиало през Античността PDF Печат Е-поща
Автор: artnovini.com   
Петък, 20 Ноември 2015г. 23:42ч.

Проф. Карайотов в бургаския Археологически музей. Снимка: © Личен архивБУРГАС. Известният български историк проф. дин Иван Карайотов ще представи най-новата си книга „Анхиалос през Античността” (Anchialos/Anchialus During Antiqity), в която публикува резултатите от археологическите си проучвания, правени през 70-те години на миналия век. Премиерата на изследването ще със състои на 24 ноември, вторник, от 18.00 ч., в зала „Петя Дубарова” на Културен център „Морско казино”.

Книгата изследва историята на Анхиало до IV в. от н.е.. Снимка: © „Либра Скорп”Великолепно оформената книга, разказваща за Античността на Анхиало (днес - Поморие) до IV в. от н.е., предизвика голям интерес както сред професионалистите, така и сред обикновените любители на археологията. Допълнително преимущество на изданието е, че то е двуезично: на български и на английски, и е илюстрирано с над 80 фотографии - някои от тях са публикувани за първи път.

Иван Карайотов е роден на 20 декември 1941 г. в с. Лозен, Хасковска област. Учил е пет семестъра в Духовната академия „Климент Охридски” в София, като сред неговите преподаватели са видните български учени проф. Боян Пиперов и проф. Васил Пандурски.

През 1971 г. завършва „Класическа филология” в СУ „Климент Охридски” и специализира „Археология”.

Участва в редица археологически разкопки в региона на Бургас. Сред книгите, които издава е и забележителното проучване „Монетосеченето на Месамбрия” (1985, 1992).

До неотдавна проф. дин Иван Карайотов беше директор на Археологическия музей в Бургас.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com
Последна промяна от Петък, 20 Ноември 2015г. 23:51ч.
 

КИНО

ЛИТЕРАТУРА

МУЗИКА

ТЕАТЪР

ДРУГИ