Dec 17
Класиката „Адам и Ева” от Ливиу Ребряну излезе за първи път на български PDF Печат Е-поща
Автор: artnovini.com   
Четвъртък, 26 Ноември 2015г. 22:38ч.

Интерпретация на библейската притча за Адам и Ева от XV в. Снимка: © artnovini.comСОФИЯ. Философският роман за любовта, прераждането и вечното търсене на мъжа и жената - „Адам и Ева” (Adam și Eva; 1925) от Ливиу Ребряну (Liviu Rebreanu; 1885-1944), е вече на книжния пазар у нас. Книгата на един от най-големите румънски писатели, излиза за първи път на български език от издателство „Изида” и във великолепен превод на Христо Боев.

...Те са създадени един за друг, прераждат се в седем различни епохи и места: Индия, Египет и Месопотамия; от древността, късните времена на Римската империя, Германия през Средновековието, Франция по време на Френската революция и Румъния през ХХ в. Моментите на щастие и единение на търсещите се човешки души се редуват с драматични епизоди, в които телата им са брутално погубвани, но за да може душата им да се прероди в ново тяло, време и пространство и да продължи целеустременото си търсене, разлистват вълнуващата история от „Изида”.

Оказва се, че само един живот не е достатъчен на двете половини на душата, за да се съберат в едно цяло. Те се търсят една друга и в момента, в който се намерят, у тях се пробужда усещането, че се познават от далечни времена и от съвсем неочаквани места. Едновременно с това, обаче, се пробужда и неистовото им желание те да бъдат вечно заедно...

Автор: Ливиу Ребряну; заглавие: „Адам и Ева”; страници: 320; ISBN 978-619-704-041-8; цена: 13 лв. Снимка: © издателство „Изида”В своя шедьовър румънският писател Ливиу Ребряну разкрива по особено поетичен и въздействащ начин философията на любовния инстинкт, свидетелстващ за божественото начало на човешката душа: „Мъжът и жената се търсят в огромния хаос на човешкия живот. Един мъж от милиони мъже желае една-единствена жена от милиони жени. Един-единствен и една-единствена! Адам и Ева! Взаимното търсене, неосъзнато и неустоимо, е самият смисъл на човешкия живот. За да се улесни това търсене, се сътворяват, претворяват и разтурват всичките закони, както и морални и социални конвенции, всичко, което наричаме с патос човешки прогрес. Любовният инстинкт е напомняне за божествения произход. Само чрез любов може да се слее душата на мъжа с душата на жената, за да се завърнат и двете отново в света на душите. Тази любов е божественото начало на човешката душа. В човек живее Господ под лика на любовта...”

Ливиу Ребряну е роден на 27 ноември 1885 г. в Търлишуа, Австро-Унгария, и си отива от този свят на 1 септември 1944 г. във Валя Маре, област Аргеш, Румъния. Той е всепризнат румънски класик от периода между двете световни войни, преводач, романист, драматург и журналист, член е на румънската Академия на науките. Различни периоди от живота си писателят прекарва в Будапеща и Букурещ; в продължение на една година е директор на Националния театър. По заръка на тогавашния министър-председател на Румъния, участва в създаването на Дирекцията на народното образование. На 19 ноември 1930 г., в резултат на горчиви разочарования от управлението на публичните дейности в тази дирекция, напуска и отива да живее във Валя Маре до Питещ, където написва повечето си книги. През 1941 г. отново заема поста на директор на Националния театър. На 4 април 1944 г., тежко болен, след обиколка за представяне на румънската култура в различни европейски градове, се завръща във Валя Маре. Два месеца по-късно умира от заболяване на белите дробове.

На българския читател Ребряну е познат с творбите си „Гората на обесените” (Pădurea spânzuraților; 1922), с романа „Йон” (Ion; 1920), който Йордан Йовков (1880-1937) сравнява с „Гераците” (1911) на Елин Пелин (1877-1949), както и с „Чуляндра” (Ciuleandra; 1927) - роман с фолклорни мотиви, изследващ румънската народопсихология чрез връзката между момиче от село и мъж от града...

Ливиу Ребряну e автор на девет романа, шест новели, три пиеси и т.н.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com
Последна промяна от Четвъртък, 26 Ноември 2015г. 22:51ч.
 

КИНО

ЛИТЕРАТУРА

МУЗИКА

ТЕАТЪР

ДРУГИ