Jul 17
Литературният музей показва интериора от къщата на Яворов и Лора в изложба PDF Печат Е-поща
Автор: artnovini.com   
Понеделник, 08 Август 2016г. 11:41ч.

Изложбата, организирана от Националния литературен музей, показва интериора на къща музей „П. К. Яворов” на ул. „Г.С. Раковски” 136. Снимка: © НЛМЕкспозицията, която разказва и за съвместния живот на легендарната двойка, ще бъде обновявана периодично.

СОФИЯ. Представителна изложба, която ще покаже както интериора на къща музей „П. К. Яворов” на ул. „Г.С. Раковски” 136, така и периода от живота на големия български поет с неговата съпруга Лора Каравелова (1886-1913), открива на 8 август (понеделник) Националният литературен музей (НЛМ), съобщиха от институцията. Пейо Яворов (1878-1914) и съпругата му наемат втория етаж на къщата през 1912 г. и живеят там до смъртта на Лора Каравелова през 1913 г. 

Къща музей „П. К. Яворов” в столицата е едно от сакралните места за ценителите на българската литература. Снимка: © НЛМЦелта на експозицията, разположена в двора на къщата, е да удовлетвори неугасващия интерес на културната общественост в България към музея на Яворов, тъй като сградата в момента е затворена за посетители поради предстоящ основен ремонт на вътрешната й част. Изложбата ще покаже някои от най-ценните експонати от фондовете на Националния литературен музей, свързани с живота и творчеството на Пейо Яворов и на неговата съпруга. Експозицията ще бъде обновявана периодично, за да могат посетителите да се запознаят с интериора на къщата и с вещите в нея, до които поетът се е докосвал приживе. През септември, в рамките на Европейските дни на наследството - инициатива, подкрепена от Съвета на Европа и от Европейската комисия, жителите и гостите на София ще могат да видят още експонати от интериора на музея, допълват от НЛМ.

Къщата музей на поета е открита официално през 1963 г. В него се съхранява автентичният интериор от началото на ХХ в., както и паметта за едно от най-изтъкнатите семейства в българския обществен живот. Двуетажната сградата е построена в периода 1896-1900 г. През 1927 г. собственикът Васил Белински прави преустройство като надгражда с един етаж. През 1961 г. е извършена реконструкция - премахната е вътрешната стълба и е заменена с нова - стоманобетонна. Изградена е и нова бетонна плоча над втория етаж.

Фрагмент от интериора на къщата - бюрото на големия български поет. Снимка: © НЛМПрез 1955 г. с разпореждане на Министерския съвет в сградата е създадена къща музей „Пейо Яворов”. През 1976 г. тя става част от Националния музей на българската литература, преименуван по-късно в Национален литературен музей. Къщата е обявена за недвижим архитектурно-строителен и исторически паметник на културата от национално значение през 1978 г.

През 1992 г., съгласно решение на Министерство на културата, имотът е върнат на собствениците, но е запазена музейната експозиция на втория етаж. През 1998 г. къщата е отписана от актовите книги за държавна собственост.

От пролетта на тази година вървят преговори между Министерството на културата и настоящия собственик за замяна на имота. Целта е къщата да стане собственост на държавата, в лицето на НЛМ, и да бъдат полагани постоянни грижи за съхраняването й за поколенията.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com
Последна промяна от Понеделник, 08 Август 2016г. 11:54ч.
 

КИНО

ЛИТЕРАТУРА

МУЗИКА

ТЕАТЪР

ДРУГИ