Dec 13
Литературният музей припомня творби на Блага Димитрова и Радой Ралин PDF Печат Е-поща
Автор: artnovini.com   
Вторник, 13 Септември 2016г. 08:38ч.

Обновеното дворно пространство на къща музей „Пейо Яворов” в столицата е домакин на програмата на Националния литературен музей, която се провежда в рамките на Европейските дни на наследството (10 -17 септември). Снимка: Национален литературен музейПаметните вечери, посветени на двамата поети, ще бъдат проведени на 13 и 14 септември от 19.00 ч. в двора на къща музей „Пейо Яворов”.

СОФИЯ. Националният литературен музей организира днес и утре паметни вечери, посветени на творчеството на изтъкнатите български поети Блага Димитрова (1922-2003) и Радой Ралин (1923-2004). Литературните срещи ще бъдат проведени в обновеното дворно пространство на къща музей „Пейо Яворов” (ул. „Г.С. Раковски” 136). Инициативите са част от програмата на музея в рамките на Европейските дни на наследството (European Heritage Days), подкрепени от Съвета на Европа и Европейската комисия, съобщават от Литературния музей.

На 13 септември, от 19.00 ч., в двора на Яворовия музей ще се съберат почитателите на творчеството на Блага Димитрова. Посетителите ще могат да чуят автентичния глас на поетесата, запазен в магнетофонни записи. Те ще се срещнат и ще разговарят с нейния спътник в живота Йордан Василев, с основателя на фондация „Блага Димитрова” Тихомир Юруков, който е издател на събраните съчинения на писателката, както и с творци, които лично са я познавали.

Пламен Георгиев-Крайски, директор на Националния литературен музей, ще разкаже за първата си среща с Блага Димитрова дни след свалянето от власт на Тодор Живков (1911-1998). Той ще представи библиофилското ръчно изработеното издание „Отсам ли, отвън ли”, на което е издател и редактор. Това е последната книга на писателката, излязла приживе.

Гостите на паметната вечер ще се срещнат още с Ева Соколова, председателка на Форум „Българка” и инициатор на наградата за български писателки, носеща името на Блага Димитрова. Сред носителките на тази награда са Рада Александрова, Божидара Цекова, Светлана Дичева, Ана Боянова и др., които също ще присъстват.

Пред паметника на Пейо Яворов (1878-1914), в изпълнение на млади литератори, ще прозвучат стихове на Блага Димитрова, а в дворното пространство ще бъдс експонирана изложба на художничката Богдана Илиева-Ганготри.

На следващия ден - 14 септември, на същото място и отново в 19.00 ч., ще започне вечерта, посветена на големия български сатирик Радой Ралин. Посетителите ще могат да чуят творби на поета от негови записи. Ще прозвучи и знаменитата реч на Радой Ралин по случай 100-годишнината от рождението на Райко Алексиев (1893-1944), произнесена в Народния театър „Иван Вазов” в София. Ще бъдат прожектирани и сатиричните киноминиатюри „Фокус”, на които Радой Ралин е бил редактор.

Синовете на поета - Кин Стоянов и Стефан Стоянов, за първи път ще покажат неизвестни досега снимки на поета.

За срещите и разговорите си с твореца ще разкажат писателите Екатерина Томова и Александър Томов, изследователката на българското дисидентство Наталия Христова, сатирикът Румен Белчев - редактор във в. „Стършел”, и др., допълват организаторите.

Вечерната програма, която Литературният музей провежда в рамките Европейските дни на наследството, завършва в петък, 16 септември, когато в двора на къща музей „Пейо Яворов” съвременни български писатели ще четат откъси от творби на наши класици. В инициативата ще се включат Георги Константинов, Бойко Белeнски, Петър Анастасов, Румен Леонидов, Николай Милчев, Теодора Димова, Елена Алекова, Йордан Каменов и др., а световноизвестният цигулков дует Йосиф Радионов и Ангел Станков, ще изпълни творби на Феличе Джардини, Бела Барток, Жак Обер, Александър Райчев, Владимир Панчев и Йохан Халворсен.

Входът за всички вечерни събития е свободен.

Подробности за програмата на музея можете да получите на този линк.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com
Последна промяна от Вторник, 13 Септември 2016г. 08:50ч.
 

КИНО

ЛИТЕРАТУРА

МУЗИКА

ТЕАТЪР

ДРУГИ