Dec 12
Мартинес де Писóн пристига у нас за премиерата на най-успешния си роман PDF Печат Е-поща
Автор: artnovini.com   
Сряда, 16 Ноември 2016г. 08:53ч.

Игнасио Мартинес де Писóн е един от водещите съвременни испански писатели. Снимка: издателство „Персей”Известният испански писател „знае как да пречиства читателите чрез думите”, казват литературните критици.

СОФИЯ. Испанският писател Игнасио Мартинес де Писóн (Ignacio Martínez de Pisón), за когото водещите испански критици смятат, че е автор, който знае как да пречиства читателите чрез думите, пристига в България за премиерата на най-значимия си роман - „Присъдата на утрешния ден” (El día de mañana, 2011; Seix Barral), съобщиха от ИК „Персей”, издатели на творбата. Срещата с писателя ще бъде проведена на 22 ноември, вторник, от 17.00 ч. в литературен клуб „Перото”. Визитата в София е по покана на институт „Сервантес” (Instituto Cervantes).

Мартинес де Писóн е един от водещите съвременни испански писатели. Роден е в Сарагоса през 1960 г. Когато е деветгодишен, остава без баща. Учи в йезуитско училище, а след това завършва испанска филология в университета на Сарагоса и италианска - в Барселона, където живее от 1982 г. Литературната си кариера започва през 1984 г. Автор е на 12 романа, а по негови сценарии и романи са създадени няколко филма, сред които „Странични пътища” (Carreteras secundarias; 1997) - книгата има две екранизации, „Тринайсетте рози” (Las 13 rosas; 2007) и „Чико и Рита” (Chico & Rita; 2010), като всички те са с номинации за най-авторитетните испански награди за кино - „Гойя” (Premios Goya), а третият е и носител на престижното отличие. Книгите му са получили общо 17 литературни награди, пет от които са за романа „Присъдата на утрешния ден”. За най-новия си роман - „Добрата репутация” (La buena reputación, 2014; Seix Barral), през 2015 г. писателят получи Националната награда за литература на Испания (Premio Nacional de Narrativa).

Заглавие: „Присъдата на утрешния ден”; автор: Игнасио Мартинес де Писóн; брой страници: 364; ISBN 978-619-161-122-5; цена: 14.99 лв. Снимка: © издателство „Персей”„Присъдата на утрешния ден” представя един мъж и 13 разказа за неговия живот, белязан от борба за насъщния, амбиция да постигне социалния статус, който му се полага, омайване и стъпкване на женски сърца в преследване на следващото, печелене на доверие и… поредица от предателства, казват от издателството.

Един мъж и тринайсет гледни точки за това кога и как се става доносник. Огорчен от провалите си, Хусто (което на испански означава „справедлив”) започва да доносничи за онези, с които общува, и неговите думи съставят дебели досиета на прогресивно мислещи млади хора във франкистка Испания. Сътрудничеството си с полицията Хусто използва не само като източник на доход, но и като инструмент за отмъщение. Доносничейки, той се разплаща с тези, които са го пренебрегнали, като дори им приписва търсени от властите „прегрешения”. Дамгосани са негови приятели, които са му помагали, жени, влюбени в него, близки и далечни познати, на хората, които са го унижавали или са имали по-голям късмет от него...

Романът на Игнасио Мартинес де Писóн „Присъдата на утрешния ден” - великолепен превод на превод Румен Руменов, е сноп съдби, пресекли житейския път на Хусто Жил (Justo Gil). Някои разкази са по-емоционални, други - по-хладни и дистанцирани, някои само поставят въпросите, на които други отговарят. Но до един са искрени и обективни. Преплитането им служи за изтъкаването на пъстрото пано от социални и нравствени дилеми, чието разрешение може да донесе единствено времето, единствено утрешният ден.

С „Присъдата на утрешния ден” писателят печели някои от най-престижните награди за литература в Испания - Наградата на критиката (Premio de la Crítica de narrativa castellana), наградите на Арагон и Барселона за най-добра книга.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com
Последна промяна от Сряда, 16 Ноември 2016г. 09:03ч.
 

КИНО

ЛИТЕРАТУРА

МУЗИКА

ТЕАТЪР

ДРУГИ