Dec 14
Проф. Хаджикосев възкреси своите „Докосвания” до големите ни писатели PDF Печат Е-поща
Автор: artnovini.com   
Събота, 26 Ноември 2016г. 10:34ч.

Проф. Симеон Хаджикосев е един от най-изтъкнатите български литературни критици. Снимка: © ИК Персей В най-новата си книга изтъкнатият литературен критик разказва спомени от срещите си с Багряна, Каралийчев, Валери Петров.

СОФИЯ. В най-новата си книга, наречена „Докосвания” (2016) - издание на ИК „Персей”, проф. д.ф.н Симеон Хаджикосев възкресява докосванията си до писатели като Елисавета Багряна, Витезслав Незвал, Ангел Каралийчев, Валери Петров. Авторът е един от най-значимите литературни критици и изследователи в България; той е мемоарист и дългогодишен преподавател по история на Античната и на Западноевропейската литература в Софийския университет „Св. Климент Охридски”, казват издателите за проф. Хаджикосев

Изтъкнатият учен е написал повече от 30 книги, сред които са фундаменталното многотомно издание „Западноевропейска литература”, „Романът - що е то?”, мемоарните „Записки на конформиста”, „Записки на вътрешния емигрант” и „Което е било и ще бъде”. „Известно е значението на думата докосване - лек допир до вещ, животно или човек. Мнозина възприемат понятието като еднозначно, но според мен то има и преносно значение. „Докосвания”, както назовах тази книга, са беглите срещи, краткотрайното общуване с хора по житейския ни път. Тези хора може да са били обикновени, но често те стават личности в литературата” - пише литературният критик.

„В съзнанието ми се появи само наименованието „Докосване”. То ми дойде наум още миналото лято, когато вече се избистряше идеята за нейния жанр - не съвсем мемоарен, а по-скоро съчетание от спомени и литературна критика. Но защо все пак докосвания? Повечето от сюжетите в отделните глави са бегли спомени, „докосвания” до писатели, нерядко значителни, но и по-скромни дарования, в които същественото е не случката, а преживяването, както е изкристализирало в съзнанието ми.”

Заглавие: „Докосвания”; жанр: мемоарна, литературна критика; брой страници: 176 стр.; ISBN 978-619-161-119-5; цена: 8 лв. Снимка: © ИК ПерсейСъпреживяването, преоткриването на писателя - това е важното за проф. Симеон Хаджикосев, който в своите очерци обръща голямо внимание на пътя си към всеки автор, превърнал се в герой на неговата книга. В „Докосвания” - живи и неповторими - се разгръщат срещите му с Ангел Каралийчев, с Багряна, Валери Петров, Лиана Даскалова, Александър Пиперков и др. Повечето творци той е познавал лично, а образът на други (като Лермонтов) е изградил въз основа на оставеното от тях наследство. Но всички негови анализи са основани както върху изключително богатия му опит на литератор и на критик, така и на уникалната му способност да „приближи” до читателя едно, по същество, непознаваемо духовно дело, каквото е създаването на разказ, роман, стих...

Книгата „Докосвания”, която спечели конкурс на Министерство на културата, е издание, което ще заплени не само изкушените от научните измерения на литературата, но и на възприемащите, свикналите просто да се наслаждават на поезията и прозата на големите автори. Тази книга несъмнено би била от полза не само на студентите, учениците и преподавателите им, на писателите и журналистите, но и на всички онези, които искат да узнаят повече за „кухнята” на литературното творчество.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com
Последна промяна от Събота, 26 Ноември 2016г. 10:51ч.
 

КИНО

ЛИТЕРАТУРА

МУЗИКА

ТЕАТЪР

ДРУГИ