Dec 14
Биография на художника Едвард Мунк е хит на Панаира на книгата в НДК PDF Печат Е-поща
Автор: artnovini.com   
Петък, 16 Декември 2016г. 13:48ч.

Освен като живописец, Едвард Мунк е всепризнат майстор и в графиката. Фрагмент от гравюрата върху дърво „Автопортрет” (1911-1912). Снимка: © artnovini.comНорвежкият експресионист е бил противоречива личност, но творчеството му оставя ярка следа в изобразителното изкуство на XX в.

СОФИЯ. Сред многото събития и премиери, съпътстващи традиционния декемврийски Панаир на книгата, който през тази година се провежда от 13 до 18 декември в НДК, голям интерес сред почитателите на изобразителното изкуство предизвика биографията на големия норвежки експресионист Едвард Мунк (Edvard Munch; 1863-1944), която в навечерието на форума излезе на български от издателство „Изида” (щанд 211 на изложението). Според изкуствоведи и литературни критици, книгата „Едвард Мунк” (ориг. заглавие: Munch. En biografi, 2004) на норвежкия писател Атле Нес (Atle Næss; 1949) е най-добрата и най-пълна биография на художника, която задълбочено изследва неговия живот и творчество.

Едвард Мунк е един от най-значимите художници в историята на модернизма. Изкуството на именития живописец и график крие много загадки, а най-известната от картините му - „Викът” (The Scream; 1895), е сочена като символ на мрачно предчувствие за бъдещи катастрофи, трагично пророчество на границата между XIX и XX в., предвестник на Първата световна война (1914-1918) и на катаклизмите, които разтърсиха миналото столетие, припомнят от издателството.

Израснал в бедност и сред житейски несгоди, Едвард Мунк се посвещава изцяло на изкуството. За разликата от повечето си колеги, обаче, той умира богат. И то много богат. Както и повечето му съвременници, занимаващи се с изкуство, Мунк принадлежи към средите на артистичната бохема и същевременно страни от нея. Има проблеми с алкохола, но успява да се излекува от пристрастеността си. Влюбен е и въпреки това бяга през цяла Европа от любимата си жена. Обхванат е от натрапчиви идеи, които превръщат някои от приятелите му в негови най-яростни врагове (предимно в представите му, но често и в действителност). Въпреки че понякога неговото отношение към близките му приятели е грубо и неадекватно, те му остават верни, а причината е една-единствена - талантът му е завладяващ.

Автор: Атле Нес; заглавие: „Едвард Мунк. Биография”; брой страници: 512; корица: твърда; формат: 16/23.5 см; ISBN 978-619-704-070-8; цена: 45 лв.Когато човек прочете книгата на Атле Нес, се замисля кое е по-значимо при Мунк - неговото творчество или живота му. А на практика те са така органично свързани, че битието му се превръща в творчество, а творчеството му - в битие.

Биографът представя Едвард Мунк в целия блясък на творческата му мощ и с всичките му човешки слабости. Книгата разказва за радостите и несгодите, през които преминава той, за трудната борба за признание, за паденията и триумфа му, за приятелите, които го подкрепят, за страха му от любовта, която той асоциира неизменно със загуба...

Изкуството на норвежкия експресионист е тясно свързано с европейската култура и епохата, в която живее, защото Мунк е свидетел на големите исторически катаклизми от края на XIX в. и от първата половина на XX в., които намират отражение в произведенията му.

Днес творбите на Едвард Мунк са сред топ лотовете на най-големите аукционни къщи в света. На 2 май 2012 г., на търг в Sotheby’s New York, инвестиционният банкер и колекционер Леон Блек (Leon Black; 1951) плати за един от четирите варианта на „Викът” рекордните за произведение на художника почти 120 млн. USD. Дотогава творбата, изпълнена в пастел и с размери 79 х 59 см, беше собственост на норвежкия бизнесмен Петер Олсен (Petter Olsen), чийто баща Томас е бил приятел, съсед и покровител на Мунк. Вариантът от прочутата поредица, който в продължение на повече от 70 години е в колекцията на Олсен, беше единственият образец, собственост на частно лице.

През 1994 г. една от картините от серията, беше похитена от Националната галерия в Осло, но след няколко месеца беше върната. Десет години по-късно, от The Munch Museum беше откраднат, заедно с друга прочута творба на художника - „Мадона” (Madonna; 1894-1895), и живописният вариант на „Викът”. Картината също беше върната в експозицията - през 2006 г.

Изследователите на Мунк смятат, че изображението от „Викът” е един от най-бързо разпознаваемите образи както в историята на изкуството, така и въобще в поп културата, като водещ иконичен образ е „Джокондата” (Gioconda; 1503-1514) на Леонардо да Винчи (Leonardo da Vinci; 1452-1519).

Книгата „Едвард Мунк”, луксозно издание с твърда подвързия, съдържа много цветни репродукции на картини на художника, снимки от семейния му архив, а също и писма, откъси от дневниците на артиста, свидетелства на съвременници. Това е уникална съвременна биография, посветена на живота и творчеството на гениалния художник, която отговаря на очакванията дори и на най-взискателния читател.

Атле Нес е писател, историк и изкуствовед. Автор е на биографии на Леонардо да Винчи (2016), Галилео Галилей (2001) и Хенрик Ибсен (1997), на 14 романа и на книги за деца, на документална проза и есета за изкуството. Носител е на няколко литературни награди, сред които е и най-престижното отличие в Норвегия - „Браги” (Brageprisen).

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com
Последна промяна от Петък, 16 Декември 2016г. 14:08ч.
 

КИНО

ЛИТЕРАТУРА

МУЗИКА

ТЕАТЪР

ДРУГИ