Dec 14
Отровно цвете сее страх и ужас из наводнените улици на Прага PDF Печат Е-поща
Автор: artnovini.com   
Неделя, 15 Януари 2017г. 15:00ч.

Марек Шинделка един от обещаващите млади чешки писатели. Снимка: Pavel Hrdlička (Czech Wikipedia user Packa)Трилърът „Грешка” от Марек Шинделка - един от най-известните млади чешки писатели, излезе и на български.

СОФИЯ. Издателство „Изида” започна новата 2017 г. по впечатляващ начин - с романа „Грешка” (Chyba; 2008) от Марек Шинделка (Marek Šindelka), който е носител на някои от най-престижните чешки литературни награди. Тази книга е изумителна литературна творба, неподчиняваща се нито на елементарни интерпретации, нито на каквото и да е жанрово определение, казват издателите.

Историята в „Грешка” ни води не само из засегнатите от инвазията на едно отровно растение - гигантска амброзия - райони, но и сред залетите от голямо наводнение улици на Прага, както и в забравените кътчета на детството, в непроходими гори, из пътническите салони на различни летища, среща ни с прекупвачи на застрашени растителни видове... „Грешка” - превод на Красимир Проданов, е роман за крехкия свят на сънищата, за тъмната, обратна страна на човешкия живот, допълват от „Изида”.

Автор: Марек Шинделка; заглавие: „Грешка”; брой страници: 198; ISBN 978-619-704-071-5; цена: 12 лв. Снимка: © издателство „Изида”...Крищоф е контрабандист на цветя. Когато приема последната си поръчка, отначало всичко изглежда лесно. Той трябва да пренесе от Япония до Европа едно-единствено растение: последният жив екземпляр на отдавна изчезнал според специалистите паразитен вид. Първоначалният план обаче се обърква. Някой ликвидира хората, които трябва да получат цветето от Крищоф и така той остава сам с най-ценното растение, което някога е срещал, но колкото повече научава за него, толкова повече се увеличава  страхът му. Мъжът започва да разбира, че в ръцете му се е оказало нещо, което определено е трябвало да остане недокоснато. Но дори и насън не може да допусне какви сили е задействал с кражбата си. Някой е по следите му - от Токио до наводнена Прага. Някой го дебне - сянка, чиято цел е човешкият живот...

Марек Шинделка е роден през 1984 г. в градчето Поличка, Източна Чехия. Завършил е културология във Философския факултет на знаменития Карлов университет (Univerzita Karlova) в Прага. Дебютира през 2005 г. с поетичната книга „Стрихнин и други стихове” (Strychnin a jiné básně). „Грешка” е неговият първи роман, а в каталога на издателство „Изида” читателите могат да намерят още една книга на младия чешки писател - „Останете с нас” (Zůstaňte s námi; 2011).

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com
Последна промяна от Неделя, 15 Януари 2017г. 15:15ч.
 

КИНО

ЛИТЕРАТУРА

МУЗИКА

ТЕАТЪР

ДРУГИ