Dec 14
Известната българистка и преподавателка д-р Елена Крейчова издаде уникален терминологичен речник PDF Печат Е-поща
Автор: artnovini.com   
Събота, 04 Февруари 2017г. 12:25ч.

Д-р Елена Крейчова е един от най-изтъкнатите изследователи слависти и преподаватели по български език в Чехия. Снимка: © Личен архив„Чешко-българският специализиран речник на юридическата, икономическата и обществено-политическата терминология” е насочен най-вече към младите преводачи и студентите.

БЪРНО. Наскоро младите преводачи на специализирана литература в Чехия получиха безценен помощник за своята работа - „Чешко-български специализиран речник на юридическата, икономическата и обществено-политическата терминология” (Česko-bulharský specializovaný slovník právnické, ekonomické a společensko-politické terminologie; 2016. Nakladatel: Sojnek), чийто автор е известната българска филоложка и преводач д-p Елена Крейчова (Elena Krejčová). Речникът, който вече е на чешкия книжен пазар, включва около 20 000 термина и словосъчетания от областта на правото, икономиката и социалните и политическите науки.

„Чешко-български специализиран речник на юридическата, икономическата и обществено-политическата терминология” ще бъде от полза не само на специалистите, но и на всички в Чехия, които работят в областта на българо-чешките взаимоотношения, казва неговата съставителка. Речникът вече е използван и като ценно помагало от студентите-петокурсници по „Българска филология”, които се подготвят за своята бъдеща реализация в академичните семинари по превод, водени от авторката.

Заглавие: „Чешко-български специализиран речник на юридическата, икономическата и обществено-политическата терминология”; автор: д-р Елена Крейчова; брой страници: 175; ISBN: 978-80-906183-6-7. Снимка: издателство SojnekД-р Елена Крейчова е главен асистент в Катедрата по славистика към Философския факултет на второто по големина висше учебно заведение (с повече от 40 хиляди студенти) в Чешката република - Масариков университет (Masaryk University), основан през 1919 г. в Бърно. Преподавател е по практически български език, чете лекционни курсове по старобългарски език, по теоретична граматика на южнославянските езици и по историческа граматика на славянските езици. Д-р Крейчова е завършила славянска и английска филология в Софийския университет „Св. Климент Охридски” през 1996 г. Защитава докторска дисертация по старобългаристика в Масариковия университет през 1999 г.

Научните интереси на д-р Елена Крейчова са в областта на сравнителното славянско езикознание, психолингвистиката, старобългаристиката, на теорията и практиката на превода, на обучението по български език като чужд език. Автор е на голям брой научни публикации по съпоставително езикознание, на речници, на учебници („Příručka pro výuku bulharské stylistiky”, Brno, 2014), на уеб базирани курсове за чуждестранни студенти българисти към Масариковия университет. Тя е и лицензиран съдебен преводач към чешкото Министерство на правосъдието (Ministerstvo spravedlnosti České republiky) от 2001 г., превежда художествена и специализирана литература. Именно нейният дългогодишен опит като съдебен преводач я подтиква да предаде своите знания и опит както на студентите си, така и на широката славистична общественост, създавайки първите три специализирани чешко-български речника, излезли в страната през новото хилядолетие: „Чешко-български правен речник” („Česko-bulharský právnický slovník”; Brno, 2014), „Чешко-български тематичен речник” („Česko-bulharský tematický slovník (s úkoly na procvičování slovní zásoby); Brno, 2014) и излезлия в края на миналата година „Чешко-български специализиран речник на юридическата, икономическата и обществено-политическата терминология” („Česko-bulharský specializovaný slovník právnické, ekonomické a společensko-politické terminologie”; Brno, 2016).

За значителния принос в нейната изследователска работа, за преподавателската й дейност в Масариковия университет и за популяризирането на българската култура, през 2016 г. Управителният съвет на Българската академия на науките награди д-р Елена Крейчова с Почетен знак за заслуги към българистиката.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com
Последна промяна от Събота, 04 Февруари 2017г. 12:34ч.
 

КИНО

ЛИТЕРАТУРА

МУЗИКА

ТЕАТЪР

ДРУГИ