Dec 14
ИК „Персей” разкрива „рецептата за любов” на Иван Вазов PDF Печат Е-поща
Автор: artnovini.com   
Четвъртък, 09 Февруари 2017г. 10:38ч.

Писма, снимки и ръкописи на народния поет Иван Вазов. Снимка: „Персей” © Национален литературен музейИзданието „Любовта е златен сън” събира за първи път интимната лирика на големия поет с писма до неговите любими жени.

СОФИЯ. С книгата „Любовта е златен сън” издателство „Персей” продължава традицията, която постави преди 12 години - в дните около 14 февруари, когато много хора празнуват Деня на влюбените, всеки да може да подари сборник с любовна лирика на любим човек. Премиерата на изданието е днес, 9 февруари, от 18.00 ч. в къща-музей „Иван Вазов” в столицата и се осъществява в партньорство с Националния литературен музей.

Книгата „Любовта е златен сън” събира шедьоврите на интимната лирика на поетът и писател Иван Вазов (1850-1921), любовни писма, интригуващи факти за романтичните му истории и за жените, превърнали се в негови музи. По време на премиерата ще бъдат показани оригиналите на снимки на писателката и преводачка Евгения Марс (1877-1945), сватбената фотография с Атина Болярска (1860-?), ръкописи и писма, както и вещи на писателя, наричан Патриарх на българската литература. Ще прозвучат и интимните му откровения, които го показват в светлина, съвсем различна от представата за него в учебниците.

Автор: Иван Вазов; заглавие: „Любовта е златен сън”; брой страници: 160 стр.; твърда подвързия, цветни илюстрации; съставител: Людмила Габровска; художник: Ралица Денчева; ISBN 978-619-161-130-0; цена: 14.99 лв. Снимка: © издателство „Персей”Кои са забележителните жени, оставили ярка следа в живота на Иван Вазов? Как харизматичната, но омъжена и 27 години по-млада писателка Евгения Марс се превръща в неговата най-голяма муза, вдъхновила го да изживее нов творчески подем и донесла му щастие? На тези въпроси дава отговори книгата „Любовта е златен сън”, която спечели конкурс на Министерство на културата. Съставител и автор на коментарите е Людмила Габровска, а художник е Ралица Денчева.

Богат с романтични спомени, вледеняван от изневери, предаван от приятели, преследван от ревниви мъже, Иван Вазов има достатъчно голям опит, за да признае в заника на живота си каква е неговата рецепта за идеалната любов.

Книгата представя най-съкровените откровения на Иван Вазов в стихове и проза. Елегантното издание с твърди корици и с цветни илюстрации е тазгодишното предложение на „Персей” в инициативата да подариш книга на любим човек за 14 февруари. Началото на тази литературна традиция беше поставено преди 12 години, когато се излезе антологията на световната любовна лирика „Обичам те” - вече с няколко издания. От 2005 г. до днес, в навечерието на Деня на влюбените излиза по една нова книга на издателството с някои от шедьоврите на интимната лирика, в които освен поезия са публикувани писма, бележки, любовните истории на някои от най-значимите български поети като Пейо Яворов, Димчо Дебелянов, Пенчо Славейков и Мара Белчева, Дора Габе и Елисавета Багряна, Евтим Евтимов, Маргарита Петкова

За почитателите на поезията книгата „Любовта е златен сън” любопитна с това, че за първи път най-интересното от интимните писма на Вазов се издават заедно с любовната му лирика, която е поставена в контекста на житейските обстоятелства около създаването й. Коментарите към стиховете обясняват множество интересни и непознати за повечето читатели факти не само за личния свят на Вазов, но и за неговия характер, като например отказа му да получава подаръци от политиците, за да не бъде смятан за храненик на властта. По тази причина той не приема вила в Боровец и скъпа къща в София, тъй като в неговите очи това би било проява на сервилност...

Уникалното издание посочва и коя жена го подкрепя по времето, когато пише знаменития роман „Под игото”. Повечето хора не знаят, че за да има вътрешното спокойствие да работи упорито, на Вазов му е помогнала не само обичта към Родината, но и към една млада жена. Именно връзката с 25-годишната рускиня Вера Тимони го вдъхновява да преглътне болката от носталгията, докато е в Одеса, и да гледа с повече вяра към бъдещето. Запознанството с нея е сред многото удивителни срещи, които напълно променят съдбата му. Не по-малко драматични са и белезите, които цял живот носи в сърцето си заради злополучния брак с Атина Болярска. Русенската красавица е сочена като виновница за тяхната раздяла, но новата книга я представя в съвсем различна светлина, казват от „Персей”.

За да бъдат точно разбрани, сърдечните трепети на Вазов са показани на фона на промените, които настъпват в българската народопсихология в края на XIX и началото на XX в. - времето, когато се сблъскват традиционните принципи и новите либерални възгледи. Това превръща книгата в оригинална хроника на този период, основана на достоверни исторически сведения, спомени, хроники и писма, които показват образа на писателя в светлина, съвсем различна от представата за него в учебниците, допълват от издателството.

Въпреки всички предубеждения към него, ако бъде опознат, Иван Вазов всъщност се оказва удивително актуален, защото също като своите модерни съвременници се е вълнувал от кризите, бедността, самотата, разминаването между хората, липсата на хуманност и любов. Опитвал се е да оцелее сред вихъра на завистта и многото изпитания на съдбата, които нито за миг не са го променили като човек и душевност. Негова подкрепа в най-трудните му моменти са именно тези жени, които го вдъхновяват за стиховете му цял живот...

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com
Последна промяна от Четвъртък, 09 Февруари 2017г. 10:48ч.
 

КИНО

ЛИТЕРАТУРА

МУЗИКА

ТЕАТЪР

ДРУГИ