Nov 14
В „Детето чудо” Рой Якобсен разказва една съвременна норвежка сага PDF Печат Е-поща
Автор: artnovini.com   
Неделя, 07 Август 2011г. 13:28ч.

Рой Якобсен е един от най-известните съвременни писатели в Норвегия. Сникма: ИК „Персей”СОФИЯ. Издателска къща „Персей” обогати каталога си с бестселър № 1 в Норвегия за 2010 г. „Детето чудо” (Wonder Child) на Рой Якобсен (Roy Jacobsen). За този вълнуващ роман в. Dagsavisen написа: „Книга, която те кара да се смееш и да плачеш. Това продължава не само след като си затворил и последната й страница, а и седмици по-късно. „Детето чудо” е съвършеният шедьовър!” А изданието VG възкликна: „Прекрасен роман!..”

Творбата на Якобсен разказва историята на десетгодишния Флин, който живее с майка си, но тяхната силна връзка е подложена на изпитание, когато при тях пристига „с атомен заряд в светлосиньо куфарче” мистериозната му по-малка полусестра Линда. Бащата на Флин, който ги е напуснал преди години, е починал, а втората му жена е наркоманка и не може да се грижи за дъщеря им. Затова майката на момчето решава да приеме Линда в малкото им семейство, въпреки че им е трудно да си го позволят.

„Детето чудо”, Рой Якобсен; ИК „Персей”; 224 стр. Съвсем скоро своенравната млада дама преобръща наопаки техния обикновен и добре подреден свят. Грижейки се за момичето, в нея майката вижда отражение на собственото си минало. Според Флин, Линда е като воденичен камък на шията, но това е и възможност да поеме отговорност и да бъде бащата, който той никога не е имал…

Рой Якобсен е роден през 1954 г. в Осло. Със своите 19 книги – романи и сборници с разкази, сред които е и величественият историческия епос за викингите „Вледенен” (Frost; 2004), той е сред най-известните и влиятелни съвременни писатели в Норвегия. Якобсен е носител на многобройни литературни награди - финалист е в надпреварата за международния приз IMPAC. Последният му роман „Детето чудо” е сред най-ярките норвежки бестселъри за последните години и е издаден в над 20 страни.
Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com
Последна промяна от Неделя, 07 Август 2011г. 13:47ч.
 

КИНО

ЛИТЕРАТУРА

МУЗИКА

ТЕАТЪР

ДРУГИ