Nov 14
Том Егеланд ни води из лабиринтите на грандиозна манипулация PDF Печат Е-поща
Автор: artnovini.com   
Неделя, 20 Ноември 2011г. 14:50ч.

Норвежкият писател Том Егеланд. Снимки: © ИК „Персей”СОФИЯ. В понеделник, 21 ноември, на българския книжен пазар излиза бестселърът „Нощта на вълците” (Ulvenatten; Night of the Wolf; 2005), написан от най-успешния норвежки писател Том Егеланд (Tom Egeland; 1959), съобщиха от издателска къща „Персей”. Съвременен и провокативен, романът вече е филмиран и се радва на голям успех. Във филма, обаче, е залегнала само екшън линията, докато книгата предлага няколко вълнуващи плана, в които ясно се усеща майсторството на Егеланд като завладяващ разказвач.

Зад „Нощта на вълците” всъщност стои личният опит на писателя, който е работил 13 години като разследващ журналист и се издига до шеф на новините в TV2, един от най-гледаните тв канали в Норвегия. Причината, която „принуждава” Том Егеланд да напусне престижния пост в телевизията е успешната му писателска кариера. Досега той е написал десет романа и всички те са основани на богат документален материал.

Норвежкият писател има уникалния талант (или дарба) да предвижда събитията, казват българските му издатели. Само преди няколко месеца Норвегия и светът бяха разтърсени от новината за безпрецедентен терористичен акт в една от най-спокойните и миролюбиви държави в света. Всъщност, още с романа си „Краят на кръга” (Relic; 2001) Том Егеланд „предвеща” и „Шифърът на Леонардо” - същият сюжет, същите герои, но... две години преди Дан Браун.

Сюжетът

...Започва поредното издание на телевизионното шоу с най-висок рейтинг в Норвегия. Темата е Чечения, а гости са висши местни политици и чеченски емигранти. Сред тях е и министърът на външните работи на страната. Но още в първите минути, един от азиатците изважда пистолет и го насочва към водещата - популярната разследваща журналистка Кристин Бюе. Терористичната акция се превръща в кошмарно риалити, излъчвано от най-гледаните световни телевизии... Отрядите за борба с тероризма все повече затягат обръча си около въоръжените с експлозиви терористи, но похитителите вече са заложили стръвта, чрез която смятат да постигнат тайната си цел... В същото време висш дипломат е изнудван да се превърне в марионетка, обслужваща неведоми политически интереси. Дали тази, наглед терористична акция, не е нещо много по-голямо и по-различно?...

Стилът

Том Егеланд е автор, който отлично владее всички прийоми за създаването на бестселър - неговите текстове са четивни, динамични, повествованието е изпълнено с напрежение... Норвежецът умее по великолепен начин да накара читателя да се постави на мястото на героите и до последния ред да има усещането, че е един от тях. Писателят залага и на непредсказуемия сюжет, изпълнен с множество логически обосновани капани и неочаквани обрати… Характерна особеност на неговия стил е и чистотата на изказа, която на моменти, прави действието почти документално, но по един впечатляващо въздействащ начин.

Освен развлечение, книгите на Егеланд предлагат и редица поводи за размисъл. В предишните си книги, с които той спечели световна популярност, писателят заложи на съкровените тайни, описани в Стария и Новия завет, на обществената и на църковната история, на тайните общества, които днес сякаш скрито диктуват пътя на човечеството…

„Нощта на вълците” е по-различна книга. Тя говори за силата на медиите и манипулациите, на които те са способни. Романът изследва драмата на един народ, борещ се за независимост, както и скритите механизмите, чрез които тази борба може да бъде превърната в параван за користните цели на хора, запознати перфектно с работата на тайните служби и методите за въздействие върху общественото мнение. Като безспорен майстор на екшън-трилъра, Егеланд предлага на читателите си и един напълно неочакван финал...

Кой е Том Егеланд?

Роден е през 1959 г. в Осло. Учил е в САЩ. Работил е като разследващ журналист, репортер и редактор във водещи всекидневници и тв канали. През 2006 г. напуска норвежката TV2, за да се отдаде изцяло на писателската си кариера.

Любопитен факт е, че Том Егеланд е участвал в Star Wars! Бъдещият автор на бестселъри изпълнява малка роля на бунтовник от Ледената планета в „Империята отвръща на удара” (Episode V - The Empire Strikes Back; 1980), вторият филм от поредицата на Джордж Лукас (George Lucas; 1944).

През 2001 г. излиза романът на Егеланд „Краят на кръга”, чиято основна теза е, че Иисус е бил женен за Мария Магдалена и двамата са имали потомство, а читателите, които познават книгата, споделят, че са останали смаяни от съвпаденията в публикуваната две години по-късно книга на Дан Браун - „Шифърът на Леонардо”...

Сред най-известните произведения на Том Егеланд са още „Пазителите на завета” (Guardians of the Covenant; 2007) и „Евангелието на Луцифер” (Gospel of Lucifer; 2009), за която проф. Симеон Хаджикосев казва: „Том Егеланд е пример, един от водещите писатели в европейската проза. Великолепен белетрист. Единствената причина Дан Браун да е по-популярен и по-успешен финансово, е, че американецът има по-голям микрофон, по-голям озвучител. Но Егеланд е наистина превъзходен разказвач. Книгата му е не само исторически трилър. В нея има и много философия, митология. Най-забележителното е, че той успява да запази интригата жива до последните страници на книгата. Той не стои на едно място в творчеството си, а се развива и става все по-добър и по-добър световен автор”.

В момента най-популярният норвежки писател работи върху поредния си роман, който е посветен на пророчествата и наследството на Нострадамус.
Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com
Последна промяна от Неделя, 20 Ноември 2011г. 19:40ч.
 

КИНО

ЛИТЕРАТУРА

МУЗИКА

ТЕАТЪР

ДРУГИ