Dec 11
Историята на едно неповторимо лято, разказана от Туве Янсон PDF Печат Е-поща
Автор: artnovini.com   
Сряда, 05 Септември 2012г. 21:26ч.

Художничката и писателка Туве Янсон в ателието си. Снимка: tove-jansson.ruСОФИЯ. Финландската писателка Туве Марика Янсон (Tove Marika Jansson; 1914-2001) започва да пише „Лятна книга” (The Summer Book; Sommarboken) през 1972 г. - две години след смъртта на майка си, известната художничка Сигне Хамарщен-Янсон (Signe Hammarsten-Jansson; 1882-1970). След няколкомесечно пътешествие, за да потисне тъгата от загубата, авторката се връща на остров Кловхарун (Klovharun) във Финския залив, където създава своята най-любима творба. Отскоро книгата е и на българския книжен пазар, благодарение на издателство „Дамян Яков”, в превод на Анелия Петрунова.

„Лятна книга” е трудно да бъде отнесена към конкретен жанр, казва известната британска писателка Естер Фройд (Esther Freud) в предговора към първото издание на творбата. И наистина, това е една изключителна, истинска история за обикновените (и не толкова обикновени) неща в живота, разказана по завладяващ начин: с много топлина, с чувство за хумор и философски. Животът, погледнат през очите на шестгодишната София и нейната баба, чиито прототипи са майката на Туве и племенницата й София. За няколко месеца двете дами живеят заедно на един остров: те са приятелки, разхождат се заедно, разговарят:

...Тогава баба й си сложи леко хлабавото чене, беше фасулска работа и нищо особено.
- Кога ще умреш? - попита детето.
А тя отговори:
- Скоро. Но това ни най-малко не те засяга.
- Защо? - попита внучката...

Или:

- Искам да се изкъпя - каза момиченцето. Очакваше да срещне съпротива, но това не се случи. Тогава тя се съблече, бавно и боязливо. Не можеш да разчиташ на човек, който позволява всичко. София натопи краката си във водата и каза: - Студено е.
- Естествено, че е студено - отговори старицата, която мислеше за нещо друго. - Ти какво очакваше?
Детето влезе във водата до кръста и зачака напрегнато.
- Плувай - каза баба й. - Нали можеш да плуваш.
„Дълбоко е - помисли си София. - Тя е забравила, че никога не съм плувала сама на толкова дълбоко.”

...

„Лятна книга”. Страници: 176 стр.; Формат: 200 x 130 мм; ISBN: 978-954-527-520-3; Цена: 8.90 лв. Снимка: © Издателство „Дамян Яков”Лятна книга е една от десетте творби, които Туве Янсон пише за възрастни. Но не по-малко магическа. Книгата е отделен свят - за малкия остров, на който баба и внучка заедно умуват и лудуват. Хубаво е да го има отново, казват от издателство „Дамян Яков”.

В Скандинавия „Лятна книга” е провъзгласена за съвременна класика, която й (бел.ред.: на Янсон) носи успех сред съвършено нов кръг възрастни читатели, допълва Фройд.

Туве Янсон е представителка на шведското малцинство в страната. Родена е в Хелзинки на 9 август 1914 г., в семейство на художници - баща й е известният скулптор Виктор (Viktor Bernhard Jansson a.k.a. Faffan; 1886-1958). Публикува първата си рисунка на 15-годишна възраст в либералното списание Garm, основано от майка й, а по-късно - през 30-те и 40-те години на ХХ век - е сред най-перспективните млади финландски художници.

През 1933 г. бъдещата писателка завършва „илюстрация” и „живопис” в University College of Arts, Crafts and Design в Стокхолм. Като художничка тя е автор на фреските в кметствата на Хелзинки (1947) и Хамина (1952); на олтара в църквата на град Туева (1954); на стенописите в средното училище в Каря (1953); на детската болница „Аврора” (The Aurora Childrens Hospital) в Хелзинки и т.н.; илюстрира шведския превод на „Хобитът” (The Hobbit) от Дж.Р.Р. Толкин (J. R. R. Tolkien; 1892-1973), „Ловът на Снарк” (The Hunting of the Snark) и „Алиса в страната на чудесата” (Alice's Adventures in Wonderland) от Луис Карол (Lewis Carroll; 1832-1898)...

Туве Янсон, обаче, е известна най-вече с произведенията си за деца (особено с поредицата за муминтролите, започната като комикс през 1945 г.), въпреки че публикува и голям брой разкази и романи за възрастни. Нейните необикновени герои са очарователни същества, които живеят в идиличната Муминска долина. Фантастичните истории за малкото им семейство и странните им приятели се разпространяват по целия свят чрез книги, комикси и анимационни филми. Илюстрирани от самата авторка, книгите са отпечатани в милионни тиражи и са сред най-популярните заглавия в средата на ХХ в.

Детските книги на Туве Янсон са преведени на повече от 30 езика, но те са любими и на по-възрастните читатели и дори на учените, които ги подлагат на редица семиотични и психологични анализи. В нейните творби могат да бъдат открити препратки към дзен будизма, християнството, философията на Кант (Immanuel Kant; 1724-1804)… Писателката е лауреат на много литературни награди и отличия, сред които са златен медал „Ханс Кристиан Андерсен” (Hans Christian Andersen Award; 1966), Държавната литературна награда (Award for State Literature; 1963, 1971, 1982), Финландската награда за култура (The Finnish Cultural Award; 1990), Наградата на шведската академия (The Swedish Academy Award; 1994) и др. От 2002 г., в родината на прочутата писателка, е учредена литературна награда, която носи нейното име.

Творчеството на Туве Янсон е най-големият принос на Финландия в световната култура след народния епос „Калевала” (Kalevala) и творчеството на композитора Ян Сибелиус (Jean Sibelius; 1865-1957), казват за авторката.

Още книги на Туве Янсон от изд. „Дамян Яков”:

Малките тролове и голямото наводнение (The Moomins and the Great Flood; 1945)
„Кометата идва” (Comet in Moominland; 1946; 1968)
„Цилиндърът на магьосника” (Finn Family Moomintroll; 1948)
„Тайнството на юни” (Moominsummer Madness; 1954)
„Омагьосана зима”
(Moominland Midwinter; 1957)
„Невидимото дете”
(Tales from Moominvalley; 1962)
„Татко Мумин и морето”
(Moominpappa at Sea; 1965)
Мемоарите на татко Мумин(The Memoirs of Moominpappa; 1950; 1968)
„В края на ноември” (Moominvalley in November; 1970)
Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com
Последна промяна от Сряда, 05 Септември 2012г. 21:41ч.
 

КИНО

ЛИТЕРАТУРА

МУЗИКА

ТЕАТЪР

ДРУГИ