Jun 22
Студенти на Ива Йонова в Анкара пеят славянски композитори на изпитите си PDF Печат Е-поща
Автор: Марио Николов   
Неделя, 29 Май 2016г. 13:33ч.

Ива Йонова (в средата) със своите студенти от Hacettepe Üniversitesi Ankara Devlet Konservatuvarı. Снимка: © Личен архивОпитвам се да отключвам академичните рамки и да създам артисти, а не теоретици, казва великолепното българско сопрано.

АНКАРА. Известната българска оперна певица Ива Йонова (Iva Ionova) завършва първата си година като преподавател в Държавната консерватория (Hacettepe Üniversitesi Ankara Devlet Konservatuvarı) в турската столица. През този месец, в авторитетното учебно заведение, което през 2016 г. отбелязва 80 години от своето създаване, се провеждат годишните изпити (до 3 юни), а в залите на Консерваторията звучат творби на немски, италиански и славянски композитори... Абсолвентка на известното сопрано пък е включила сред осемте произведения за своя изпит вокалния цикъл „Една роза” от големия български композитор Парашкев Хаджиев (Parashkev Hadjiev; 1912-1992).

С пианиста Бора Атешяхан (Bora Ateşyakan). Снимка: © Личен архивВ последните няколко години Ива Йонова натрупа значителен професионален педагогически опит в университети и консерватории по света, сред които са „Прайнер” (Prayner Konservatorium für Musik und Dramatische Kunst) във Виена, музикалните академии на многомилионните китайски мегаполиси Вейфан (Weifang) и Джънджоу (Zhen Zhou), и т.н. Оперната дива, която живее и работи във Виена повече от 15 години, е член на Международната асоциация на вокалните педагози в Австрия.

Назначаването й в Hacettepe University идва неочаквано, но напълно логично - като резултат на досегашните й творчески търсения и професионално усъвършенстване. През 2015 г. Ива Йонова е поканена да води майсторски клас по белканто (belcanto, от итал.: „красиво пеене”) и в рамките на три дни преподава на повече от 35 млади оперни певци. Когато отива на последната си среща със своите студенти, изпълнителката получава предложение за работа лично от проф. Метин Мюнзур (Prof. Metin Munzur), ректор на Консерваторията.

Изпитите започват... Снимка: © Галина Найденова-Митерман„Нямах време да реагирам и да обмислям и само помолих да ми изпратят договора по e-mail, тъй като на следващия ден заминавах за Виена” - спомня си Ива Йонова. „Въпреки голямото напрежение, по време на майсторския клас почувствах огромна положителна енергия и някъде в себе си като че ли знаех, че ще се върна в Анкара. Вечерта имах възможността да погледна града от високо - незабравимата панорамна гледка сякаш ми откриваше предизвикателствата на милионния град. Пожелах си да се върна тук отново. Навярно и желанието ми да съм по-близо до България също ми помогна да получа тази възможност...”

Делото на преподавателя е мисия и предизвикателство и е успешно, но само когато е предадено с любов, казва Ива Йонова и допълва: „Прекрасно е да работиш с млади хора. Енергията на студентите ме зарежда и вдъхновява. Комуникацията е много важна за мен и тази възможност да предавам идеи, умения, позитивна нагласа и артистичност, открива както за студентите ми, така и за мен нови хоризонти. Винаги съм обичала общуването. Смятам че без него губим връзка със света и със себе си. Външният свят е огледало на вътрешния ни свят и всъщност аз силно вярвам в това, че всеки е способен да сътворява съдбата си. Не става дума да вярваме в чудеса, а да намерим за себе си най-прекрасното и оптималното, което можем да постигнем. Това е изключително важно за артиста, за певеца на сцената, но най-напред той трябва да вярва в себе си и едва тогава и другите ще му повярват. Опитвам се да отключвам академичните рамки и да създам артисти, а не теоретици. Затова е много важно освен да се работи в стая на четири очи, да се излиза пред публика и да се калява психиката на младия талант. Всъщност, сега виждам, слушайки и гледайки, като участник в изпитната комисия, колко важни са владеенето, контрола, концентрацията... Без тях и най-добрата техника и музикалност могат да се срутят като домино на сцената. Затова първото, което мисля че промених в мисленето на моите студенти, е да си вярват, да си прощават, да се обичат, да обичат музиката и да пеят със сърце, душа и с ум! Естествено, всичко това е дълъг процес, но се надявам всеки един от тях да намери най-доброто в себе си и да го развие...”

Към голямата сцена... Снимка: © Галина Найденова-МитерманЕдно от нещата, от които Ива Йонова е силно впечатлена по време на преподавателската си работа в Hacettepe University, е изключително позитивното отношение от страна на турските й колеги. „Когато имаш висока квалификация, знания и реализация, тук можеш да усетиш истинското значение на думи като „респект”, „уважение” и „признание”. Тук има йерархия, която се спазва стриктно, но по този начин всеки поучава онова, което заслужава. В Консерваторията, където имах щастието да съм назначена като международен експерт по оперно пеене, чуждестранните кадри се ценят много високо.” И сякаш като потвърждение на нейните думи, името на Ива Йонова като преподавател, е включено в специалното издание, посветено на 80-годишнината на музикалното учебно заведение, създадено през 20-те години на миналия век по идея на основателя на съвременна Турция Кемал Ататюрк (Mustafa Kemal Atatürk; 1881-1938)

В Катедрата по оперно пеене на Hacettepe University колежка на Ива Йонова е и друга ангелогласна българка - Ивайла Хинкова-Бобчева (Ivayla Hinkova-Bobcheva), която живее в Йоханесбург, ЮАР. В престижната Консерватория името на България се свързва и с още една изключителна жена - световноизвестната джаз изпълнителка Йълдъз Йбрахимова (Yıldız İbrahimova), която преподава джаз пеене.

Талантът на Ива Йонова (вляво), Йълдъз Йбрахимова (в средата) и Ивайла Хинкова-Бобчева - преподаватели в Hacettepe Üniversitesi Ankara Devlet Konservatuvarı, огласи българското посолство в Анкара на 3 март - Национален празник на Република България. Снимка: © Галина Найденова-Митерман„Когато трудът на артиста и на преподавателя е високо оценен, мотивацията да работи е друга. Това нашите съседи вече са го постигнали! Бих се радвала скоро и в България да се промени отношението на културните и образователните институции към висококвалифицираните ни кадри, към личността на артиста. Може би е въпрос на време... И като става дума за времето, нека да живеем сега и да се опитаме всеки да промени себе към по-добро! Така ще направим не само себе си по-щастливи, но и хората около нас...”

Преди няколко дни оперната дива сподели пред artnovini.com: „Сега, в дните, когато почитаме делото на светите братя Кирил и Методий, мога да кажа, че съм изключително горда и щастлива с възможността да разпространявам оперното изкуство и славата на българската певческа школа в съседна Турция и по света.”

* * *

Биография

Ива Йонова е родена във Велико Търново. Средното си образование завършва с пълно отличие в музикалното училище „Веселин Стоянов” в Русе, в класа по оперно пеене на Катрин Емилова и Георги Делиганев.

От 1991 до 1996 г. учи в Националната музикална академия (НМА) „Панчо Владигеров”, откъдето се дипломира с пълно отличие. Следват специализации в Университета за музика и сценични изкуства във Виена (Universität für Musik und darstellende Kunst Wien) и в Нюрнберг (Германия)...

Посещава открити уроци при Мирела Френи (Mirella Freni), учи при проф. Маргарита Лилова, проф. Зигфрид Йерусалем (Siegfried Jerusalem), Едит Вийнс (Edith Wiens), Томас Хемпсън (Thomas Hampson), проф. Силвия Гещи (Sylvia Geszty), Риналдо Алесандрини (Rinaldo Alessandrini) - известен бароков диригент и чембалист, при френската чембалистка Ивон Реперон (Yvon Repérant). Работила е и със голямата оперна прима Гена Димитрова (1941-2005).

Певицата дебютира през 1995 г. с партията на Бастиана в едноактната опера „Бастиан и Бастиана” (Bastien und Bastienne; 1768) от Волфганг Амадеус Моцарт (Wolfgang Amadeus Mozart; 1756-1791), която изпълнява с Мюнхенската филхармония (Münchner Philharmoniker) в Бад Визее (Bad Wissee).

Ива Йонова е лауреат на редица награди от оперни конкурси във Виена, София, Марибор (Словения), Дойчландсберг (Австрия), Майнинген (Германия), пяла е на много престижни фестивали като Aix-en-Provence (Франция), във Wiener Festwochen (Австрия), International Baroque Festival Ambronay (Франция), International Mozart Festival в Премено (Италия), International Summer Festival в Кортина (Италия)...

Прекрасният й глас е радвал почитателите на оперното изкуство в Белгия, Германия, Финландия, Франция, Япония, Сърбия, Словения, Македония, Канада, Унгария, Испания, Австрия и Китай. През януари 2013 г. оперната дива дебютира в Златната зала (Goldenen Saal) на Мюзикферайн (Wiener Musikverein) във Виена с „Реквием” (Messa da Requiem) от Джузепе Верди (Giuseppe Verdi; 1813-1901), а на българската оперна сцена първата й изява е през Сезон 2011/2012. На 22 януари т.г., в Държавната опера в Стара Загора, изпълнителката направи дебют като Тоска в едно от най-поставяните произведения на Пучини в света...

През май 2012 г. Ива Йонова стана лауреат на Наградата на Министерство на културата на Република България за принос в развитието на българо-австрийските културни връзки и за популяризирането на българската култура в Австрия.

През пролетта на тази година, в известния германски курорт Бад Кисинген, заедно с тенора Карлос Претруциело (Juan Carlos Petruzziello) и цигуларката Елена Йосифова (Elena Iossifova), Ива Йонова участва в голям Великденски концерт с творби от Джузепе Верди (Giuseppe Verdi; 1813-1901), Ернесто де Куртис (Ernesto De Curtis; 1875-1937), Винченцо Белини (Vincenzo Bellini; 1801-1835), Жорж Бизе (Georges Bizet; 1838-1875) и др., а изпълненията им получиха възторжени отзиви в специализираната преса.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com
Последна промяна от Понеделник, 30 Май 2016г. 16:47ч.
 

КИНО

ЛИТЕРАТУРА

МУЗИКА

ТЕАТЪР

ДРУГИ