May 24
Голямо българско хоро ще се извие пред виенската Karlskirche на 12 юни PDF Печат Е-поща
Автор: artnovini.com   
Четвъртък, 02 Юни 2016г. 14:50ч.

Международният фолклорен фестивал „Златен Пендар” ще събере от 10 до 12 юни т.г. във Виена български и чуждестранни изпълнители. Снимка: © bgdance.atВИЕНА. Българските народни танци и народно творчество ще бъдат основната тема на Международния фолклорен фестивала „Златен Пендар” (от пендара, ж.р.), който ще се проведе в австрийската столица от 10 до 12 юни т.г. В програмата са включени спектакли на български и чуждестранни фолклорни групи, които ще представят автентични народни танци, обреди, обичаи и песни, съобщават организаторите от Фолклорна група „Пендари” - Виена.

Фестивалът ще бъде открит на 10 юни (петък) в 17.00 ч. в Театралната зала на БКИ „Дом Витгенщайн” (Parkgasse 18, Wien 1030), а половин час по-късно учениците от училище „Св. Св. Кирил и Методий” във Виена ще представят постановката „Червената шапчица”. В 18.30 ч. е началото на авторския спектакъл по български народни песни и легенди „Каква ни е люлка люляла” на актрисата Еди Истаткова.

В събота - 11 юни, на същото място, от 15.30 ч. започва фестивалната фолклорна програма с участието на български и чуждестранни изпълнители.

Фолклорна група „Пендари” е създадена през 2013 г. във Виена. Снимка: © bgdance.atВ последния ден на фестивала - неделя, 12 юни, от 14.00 ч. - всички участници и гости ще се съберат на Карлсплац (Karlsplatz), пред прочутата виенска църква „Свети Карл” (Karlskirche), за голямо българско хоро.

Фестивалът „Златен Пендар” ще протече под патронажа на Н.Пр. Елена Шекерлетова, извънреден и пълномощен посланик на Република България в Република Австрия.

Форумът се провежда със съдействието на българската културно-просветна организация „Кирил и Методий”, на БКИ „Дом Витгенщайн” и с подкрепата на Магистрат 7 (МА 7) на община Виена (Stadt Wien).

За всички прояви на фестивала входът е свободен.

* * *

Фолклорна група „Пендари” - Виена е създадена през пролетта на 2013 г. от няколко ентусиасти, запалени от идеята да популяризират богатото наследство на българския фолклор и да дадат своя принос към културното разнообразие на австрийската столица. Ръководител и хореограф на танцовия състав е Галя Милева.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com
Последна промяна от Четвъртък, 02 Юни 2016г. 15:03ч.
 

КИНО

ЛИТЕРАТУРА

МУЗИКА

ТЕАТЪР

ДРУГИ