Dec 14
„Михаил Йосифов & приятели” свириха на пражкия фестивал „Ден на Европа” PDF Печат Е-поща
Автор: Ангел Маринов, Български културен институт - Прага   
Вторник, 09 Май 2017г. 15:55ч.

По време на фестивала „Ден на Европа” формацията „Михаил Йосифов & приятели” изпълни емблематичните си композиции Balkan Voyage, „Софийско потайно танго”, Balkan Surprise, Just a Day. Снимка: © Ангел МариновПредставянето на формацията беше по повод 10-годишнината от пълноправното членство на България в ЕС.

ПРАГА. Посолството на Република България в Чешката република и Българският културен институт в Прага, в партньорство с Представителството на Европейската комисия в Чехия, отбелязаха десетата годишнина от пълноправното членство на България в ЕС. Събитието беше ознаменувано с концерт на джаз формацията „Михаил Йосифов & приятели”, която представи своето изкуство по време на традиционния фестивал под открито небе „Ден на Европа” (Den Evropy).

През миналата седмица, на известния Стрелецки остров (Střelecký ostrov), жители и гости на чешката столица се насладиха на виртуозните изпълнения на популярните български джаз музиканти Михаил Йосифов (тромпет), Васил Спасов (пиано), Атанас Попов (ударни) и Борис Таслев (контрабас). Талантливите изпълнители имаха честта да открият фестивала с авторските джаз композиции Balkan Voyage, „Софийско потайно танго”, Balkan Surprise и Just a Day, по музика и аранжимент на Мишо Йосифов и Васил Спасов.

Българските джазмени символично предадоха щафетата на своите румънски колеги от Moonlight Breakfast, чиято родина също чества 10 години от приемането й в ЕС. Фестивалът беше закрит от популярната чешко-немска соул певица Debbi и поп-рок групата Eddie Stoilow.

По традиция, във фестивала „Ден на Европа” българското посолство и Българският културен институт в Прага се участваха и със свой щанд, който представи националната ни културна идентичност и интегрирането й в многообразието на обединена Европа.

* * *

Михаил Йосифов е сред най-изтъкнатите съвременни български музиканти. От 2009 г. води собствен секстет, с който успешно концертира в България и по света. Един от създателите е на обединението на българските духови музиканти „Брас Асосиация”. Преподавател е по тромпет и импровизация в Катедра „Поп и джаз пеене” на Националната музикална академия в София.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com
Последна промяна от Вторник, 09 Май 2017г. 16:08ч.
 

КИНО

ЛИТЕРАТУРА

МУЗИКА

ТЕАТЪР

ДРУГИ