Dec 14
Jazzanitza с български груув на Празниците на изкуствата „Аполония" 2017 PDF Печат Е-поща
Автор: artnovini.com   
Понеделник, 28 Август 2017г. 16:29ч.

Формацията Jazzanitza ще изпълни Созопол с български джаз груув. Снимка: jazzanitza.comДо 5 септември джаз сцената на фестивала ще представи още няколко изключително интересни проекта.

СОЗОПОЛ. По традиция, едни от най-вълнуващите концерти по време на Празниците на изкуствата в южния морски град се случват на джаз сцената в Клуб „Аполония”. Първото събитие от тазгодишната програма се състоя вчера, 27 август, когато своето изкуство представи Антони Дончев Трио, а днес, от 23.00 ч., там ще свири формацията Jazzanitza („Джазаница”), чийто талантливи музиканти създадоха термина български джаз груув - творческа симбиоза между характерните за българската народна музика неравноделни ритми и класическия джаз.

Много любими български думи, като лютеница, криеница, наденица, ръченица, копаница, завършват с окончанието -ница. Думата джазаница придава на понятието джаз един някак български облик и точно това е основната идея, залегнала в музиката на Jаzzanitza, чийто композитор е барабанистът Борислав Петров.

Jazzanitza е колектив от български джаз музиканти с творчески търсения, гравитиращи около сливането на музикални елементи от съвременния джаз и българската народна музика. Участниците в проекта са и част от първото поколение музиканти, които след 1989 г. имаха възможността да получат своето образование в областта на джаза в чужбина и да пренесат наученото там в България.

„Формацията Jazzanitza следва стъпките на гиганти в българската инструментална народна и джаз музика като Иво Папазов-Ибряма, Петър Ралчев, Милчо Левиев, Теодосий Спасов, Антони Дончев и много други, чието творчество през годините е безспорно доказателство за успешното съжителство между българската народна музика и джаза”, казва Борислав Петров. Основа на това своеобразно съжителство е богато наследство, върху което днес може да се надстроява и всеки музикант може добавя и своя индивидуален почерк. Jazzanitza, обаче, предлага и един нов поглед върху сливането на двата музикални езика. Един от основните елементи в музиката на Jazzanitza са българските неравноделни тактове, който отличават нашите ритми от всички останали, а този феномен музикантите наричат български груув.

„Българският груув е естественият, танцувален начин, по който нашият ритъм получава своята неравноделност; тези къси и дълги метрични времена, които са пряко свързани с танцовите стъпки и са станали едва ли не част от нашата нервна система. Всеки българин, независимо дали е музикално образован или не, усеща този груув. В повечето други култури ритъмът се базира на равен пулс, върху който могат да се надграждат много ритмически пластове (например, в хилядолетната традиция на южно-индийската карнатика), но основата е равноделна. В България, основният пулс може да е асиметричен, неравномерен, така че остава усетът за тези акценти, къси и дълги времена, които само българите усещат на почти инстинктивно ниво. Тенденциите в световната музика, особено в джаза, е все повече да се използват неравноделни размери и ритми, но в музиката на Jazzanitza аз исках да вплета и подчертая уникалния български груув. Голяма част от композициите в албума са базирани върху танците ръченица, копаница, бучимиш, правите и смесените хора” - допълва Борислав Петров.

В началото на 2016 г. на музикантите издадоха дебютния албум Jazzanitza, за който композиторът споделя: „Пътуването към този албум започна преди 16 години, когато се запознах със саксофониста Димитър Льолев, който отвори ушите и сърцето ми за магията на българската народна музика. След дългогодишни проучвания, изследвания и експерименти, най-после събрах куража да напиша музика, която да отразява идеите ми в посока сливането на джаза и българската народна музика. За мен е чест, че в него участват едни от най-близките ми приятели, с които имам щастието непрестанно да вървя по пътя на музикалното усъвършенстване. От друга страна, за нас е чест, че специален гост е един от пионерите на българския фолк-джаз, брилянтен пианист и композитор Антони Дончев, който чието присъствие е и мостът между поколенията български джаз музиканти.

Всяка композиция от албума е посветена на конкретен човек. „Гагарин” е вдъхновена от един от моите музикални герои – барабанистът-иноватор Стоян Янкулов; Culture Differences е посветена на Теодосий Спасов, който веднъж ми сподели, че „има нещо неопитомяемо в българския фолклор, което чужденците никога няма да могат да усетят и разберат”; Acikbas пък е за един приятел от миналото, много талантлив турски певец, с когото пропътувах целия свят. Има и композиции, посветени на музикантите от Jazzanitza: „Право като магистрала” е за Людмил Крумов, а „Ти си знаиш, Майна” е за Димитър Льолев.”

Импровизациите в албума игриво очертават контурите на различни джазови и фолклорни идиоми, като същевременно поставят на фокус уникалната творческа персона на всеки един музикант. Балансирана между целенасочен композиционен маниер и спонтанна ансамблова импровизация, музиката на Jazzanitza представлява хомогенна смесица от разнородни инструментални традиции, в която обаче остава неизменната вярност към есенцията на музикалните елементи които съдържат, казва още Борислав Петров.

Специален гост за концерта на Jazzanitza на „Аполония” е големият български джаз пианист, композитор и диригент Антони Дончев. Снимка: jazzanitza.comА почитателите на джаза, пристигнали в Созопол за Аполония 2017, ще могат да се убедят в правотата на неговите думи още днес, 28 август, когато на сцената в „Клуб „Аполония” ще излязат Борислав Петров - барабани/композиции, Димитър Льолев - алт саксофон, Владимир Кърпаров - тенор и сопрано саксофон, Людмил Крумов - китара, Борис Таслев - контрабас. Специален гост ще бъде пианистът, композитор и диригент Антони Дончев.

Празниците на изкуствата и на джаза ще продължат на 29 август, вторник, когато от 23.00 ч. известният тромпетист Михаил Йосифов ще представи най-новия си джаз проект MYXTET - комбо джаз формация, която изпълнява авторски композиции с виртуозна импровизация и в която участват още Васил Спасов - пиано, Александър Логозаров - китара, Борис Таслев - бас, и Атанас Попов - барабани, съобщава apollonia.bg.

Домакин на следващата джаз вечер - 30 август, ще бъде с триото JP3, или: Живко Петров - пиано, Веселин Веселинов-Еко - контрабас, и Димитър Семов - ударни. Трима уникални професионалисти, които са в центъра на съвременната джаз и поп музика в България...

На 31 август ще се състои премиерният концерт Jazz Surprise II, в който пианистите Живко Петров и Ангел Заберски, басистът Борис Таслев и Димитър Семов - ударни, ще вдъхновят и поведат публиката на едно уникално пътуване в света на класиката и джаза (без приоритет на нито един от стиловете) с импровизации по творби на Бах (Johann Sebastian Bach; 1685-1750), Моцарт (Wolfgang Amadeus Mozart; 1756-1791), Сергей Рахманинов (Sergei Rachmaninoff; 1873-1943), Джордж Гершуин (George Gershwin; 1898-1937) и др.

The Golden Project пък ще събере на 1 септември, петък, Тони Златанов - пиано и вокал, Мартин Ташев - тромпет, саксофонистът Димитър Льолев, барабанистът Емил Пехливанов и Евден Димитров - контрабас. Джаз формацията The Golden project, която издаде два албума: Seven Sence (2014) и Rolling Notes (2016), започва като трио, но скоро става квинтет. Музиката им е изключително интересно съчетание между поп, джаз и соул, в което изпълнителите показват впечатляващ стил и излъчват силна духовна енергия, която привлича много почитатели.

Програмата за 2 септември, събота, включва премиерния концерт на Александър Владигеров (тромпет и флюгелхорн), Константин Владигеров - пиано, кларнет, композиции, Димитър Карамитев - кавал, Димитър Карамфилов - контрабас, и Стоян Янкулов-Стунджи - ударни.

Двамата внуци на големия български композитор Панчо Владигеров (1899-1978) живеят в австрийската столица Виена, но за тяхното творчество няма граници. Композициите, които изпълняват, носят специфичния им почерк: вдъхновено музикално общуване между суинг, джаз, балкански звуци и модерно звучене. На концерта си в Созопол те ще представят своя последен проект, наречен The Rag Waltz Time (2017).

Неделната вечер на 3 септември ще предложи на меломаните 100% джаз с много енергия и суинг импровизации, които включва най-новият проект на Христо Йоцов - Jazz Cats. За премиерата на „Аполония” джазменът е поканил испанския саксофонист Анрау Гарофе (Arnau Garrofe), който идва тук за втори път. Останалите двама участници в квинтета са пианистът Любомир Цанев и басистът Димитър Карамфилов.

Проектът, който на 4 септември ще представят Лилия Илиева и музикантите от Минимум квартет: Александър Логозаров - китара, Димитър Льолев - саксофон, Борис Таслев - контрабас, и Борислав Петров - барабани, е вдъхновен от американския джаз от началото на XX в. В своите изпълнения те следват вокалната традиция на певци като Ела Фицжералд (Ella Fitzgerald; 1917-1996), Сара Вон (Sarah Vaughan; 1924-1990), Били Холидей (Eleanora Fagan, a.k.a. Billie Holiday; 1915-1959), Кармен Макрей (Carmen McRae; 1922-1994), Франк Синатра (Frank Sinatra; 1915-1998), както и на инструменталисти от ранга на Майлс Дейвис (Miles Davis; 1926-1991), Джон Колтрейн (John Coltrane; 1926-1967) и др.

Джаз програмата на Аполония 2017 ще завърши в последната фестивална вечер - 5 септември, вторник, с концерта „Нощ след тежък ден”.

Празниците на изкуствата „Аполония”, чието първо издание е през 1984 г., е най-големият, дългогодишен и мащабен арт фестивал в България. Негов организатор е фондация „Аполония”, създадена през 1991 г.
Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com
Последна промяна от Понеделник, 28 Август 2017г. 17:00ч.
 

КИНО

ЛИТЕРАТУРА

МУЗИКА

ТЕАТЪР

ДРУГИ