Dec 11
Иван Мърквичка - българският чех PDF Печат Е-поща
Автор: artnovini.com   
Понеделник, 14 Ноември 2016г. 19:31ч.

Изложбата „Иван Мърквичка - българският чех” (4 - 30 ноември т.г.) в Българския културен институт в Прага показва и малко известни творби на големия художник. Снимка: © artnovini.comБългарският културен институт в Прага показва неизвестни творби на знаменития художник.

ПРАГА. Едно от най-важните събития, представящи българското изкуство и култура в чужбина през 2016 г., несъмнено е великолепната изложба „Иван Мръквичка - българският чех” (Ivan Mrkvička - bulharský Čech), която от 4 до 30 ноември т.г. показва галерията на Българският културен институт (Bulharský kulturní institut) в чешката столица. Експозицията е посветена на 160 години от рождението на художника и 120 години от основаването на Държавното рисувално училище (днес Национална художествена академия) в София, чийто пръв директор е големият живописец.

Галина Тодорова (вляво), директор на Българския културен институт в Прага, приветства гостите на вернисажа. От ляво надясно: Аделина Филева - директор на СГХГ, българският министър на културата Вежди Рашидов, Петра Смоликова - заместник-министър на културата на Чешката република, българският посланик Лъчезар Петков и изтъкната филоложка д-р Елена Крейчова. Снимка: © artnovini.com На вернисажа присъстваха министрите на културата на България и Чехия Вежди Рашидов и Даниел Херман (Daniel Herman), заместник-министър Петра Смоликова (Petra Smolíková), творци, галеристи, изкуствоведи, посланици, дипломати, представители на президенството на Чешката република и на други институции, както и представители на българската общност в страната.

„Без Мърквичка българското изобразително изкуство нямаше да е същото и затова съм особено горд, че шедьоврите на този забележителен художник и днес събират огромно възхищение”, каза в словото си при откриването на изложбата министър Вежди Рашидов, а неговият чешки колега Даниел Херман сподели, че преоткрива необикновения талант на Иван (Ян) Мърквичка (Jan Václav Mrkvička; 1856-1938), който е неподвластен на времето. Двамата министри поздравиха Галина Тодорова, директор на Българския културен институт в Прага, за организирането и осъществяването на впечатляващата изложба.

Експозицията, която включва живопис и рисунки, беше представена от Аделина Филева, директор на Софийската градска художествена галерия, която отбеляза, че голяма част от изложените творби на Иван Мърквичка широката публика има възможността да види за първи път. В изложбата са включени произведения от фонда на Софийска градска художествена галерия, сред които „Пашкулочистачки”, пейзажът „Лунна нощ”, портрети като „Екзарх Йосиф”, „Пушач” (1894), „Глава на момиче”, „Христина Морфова” и др.; от Народната галерия в Прага (Národní galerie) - два великолепни „Автопортрет”-а (единият с маслени бои, а другият в малък формат с молив и креда), етюдите „Момиче от района на Пазарджик”, „Момиче от Плевенско”, „Свещоливница”, много рисунки; от колекцията на Западночешката галерия (Západočeská galerie) в Пилзен пък е малко познатия на почитателите на изобразителното изкуство възхитителен „Портрет на дама в черно кожено палто”. Представянето на Мърквичка в културния ни институт в Прага допълват ценни документи и фотографии от Регионалния исторически музей в София и от Държавна агенция „Архиви”.

: „Автопортрет” на Мърквичка от фонда на Народната галерия в чешката столица. Снимка: © artnovini.com„Поколения българчета подучиха първите си познания за националния бит, обичаите и нравите от следосвобожденската ни епоха, докосвайки се до картините на художника с чешки корени Ян (Иван) Мърквичка. Името на художника е неразривно свързано с културното израстване на Третата българска държава и е оставило трайна следа в изобразителното изкуство.

И до днес той продължава да е все така известен и почитан сред широката общественост в България. Екипът на Българския културен институт си постави за цел да осветли неговото име пред чешката аудитория, да издири наследството от картини, което се съхранява в родната Чехия.

Още в началото на нашите изследователски търсения се натъкнахме на албум за проф. Мърквичка, подарен от негови приятели в Прага по случай 80-годишния му юбилей. Пожълтелите от времето заници разкриха много интересни факти и ценна информация, която с удоволствие споделяме с вас. Ценим много българските и чешките партньори, откликнали и допринесли за развитието на проекта „Иван Мърквичка - българският чех”. Съпричастност, съдействие и професионализъм са ключовите думи за неговата успешна реализация”, казва Галина Тодорова в специалния каталог за изложбата, финансиран от Министерство на културата, който беше представен след откриването на експозицията.

Изложбата „Иван Мръквичка - българският чех” не е мащабна ретроспектива, но маркира по впечатляващ начин основните направления, в които изтъкнатият художник работи вдъхновено през целия си творчески живот, експозицията представя неговия исторически принос като педагог за развитието на академичното художествено образование в следосвобожденска България, като го поставя и в контекста на забележителното чешко присъствие в българския културен живот от края на XIX и началото на ХХ в.

Откриването на изложбата събра представители на интелектуалния елит на Прага. Снимка: © artnovini.comЯн Мърквичка и художественият живот
в България в края на XIX и първите
две десетилетия на ХХ в.

През 1882 г. в току-що освободеното княжество България пристига младият чешки художник Ян Вацлав Мърквичка, припомнят организаторите на изложбата в Прага. Появата му не е случайна. Още в чешката столица 26-годишният възпитаник на Пражката академия за изобразителни изкуства и на Мюнхенската художествена академия (Akademie der Bildenden Künste München), където учи при известния Ото Зайц (Otto Seitz; 1846-1912), има възможността да попадне в средата на български студенти, ставайки един от основателите на дружеството „Българска седянка”. Няколко години по-късно идва и поканата от страна на правителството на Източна Румелия да заеме учителска длъжност по рисуване в гимназия „Св. Св. Кирил и Методий”, а по-късно и в гимназия „Александър I”. Така в края на XIX в. чехът е сред първите чужденци, поканени от страна на българското правителство. Придобил отлична професионална подготовка, младият художник не се задоволява единствено с учителските си задължения. През 1886 г. няколко пловдивски вестници анонсират за изложба на двама художници: Антон Митов (1862-1930) и Ян Мърквичка. Изложбата е една от първите самостоятелни творчески прояви в културния живот на следосвобожденската ни общественост. Отзивите в пресата, макар и лаконични, създават впечатление за открит интерес към творчеството на младите автори.

През 1889 г. Мърквичка е преместен в Софийската мъжка гимназия, отново на преподавателска длъжност. Пребиваването в столицата се оказва възлов момент за неговото творческо развитие. За човек като Мърквичка - авантюрист с широки интереси, младата столица го запленява с богатия си и интензивен културен живот. През 1890 г. чешкият художник устройва своята първа самостоятелна изложба в салона на гимназията, където е назначен за преподавател, а година по-късно репродукции на негови картини започват да се появяват в „Сборника за народни умотворения, наука и книжнина” - издание на Министерството на народното просвещение. Включвайки се активно в обществения живот, художникът, като

Един от акцентите в изложбата - неизвестен досега „Портрет на дама в черно кожено палто” от колекцията на Западночешката галерия в Пилзен. Снимка: © artnovini.comпривърженик на идеята
за задължително художествено обучение
в гимназиите и занаятчийските училища
,

извършва редица деятелности в тази посока. През 1892 г. по негова идея се организира художествен отдел в Първото българско земеделско-промишлено изложение в Пловдив. През 1894 г. Мърквичка, заедно с художниците Антони Пиотровски (Antoni Piotrowski; 1853-1924), Йозеф Обербауер (Joseph Sebastian Oberbauer; 1853-1926) и Антон Митов, илюстрира първото издание на романа „Под игото” на Иван Вазов (1850-1921). През 1893 г. чешкият художник е сред инициаторите за създаване на първата художествена организация в България - Дружество за поддържане на изкуството в България, като редовно участва в неговите годишни изложби.

В края на първото десетилетие на ХХ в. влиянието на чешкия художник върху развитието на организирания художествен живот в България вече е определящо. Лидерската му позиция в Рисувалното училище, в Дружеството на художниците в България и списание „Изкуство” (оригинално изписване: „Искуство”); излиза от 1895 до 1899 г.) го превръща в една от най-авторитетните фигури в следосвобожденската ни култура. Той участва във всички комисии в художествените съвети като председател и член, делегира конгреси и международни форуми. Паралелно с активното участие в художествения живот в страната Иван Мърквичка не спира да твори. Изключително работоспособен, той неуморно скицира по време на непрекъснатите си обиколки из градските пазари на Пловдив и София, из техните околности и различни краища на България и покрайнините. Животът на българите прави силно впечатление още на младия художник и в него той намира неизчерпаемо богатство от сюжети. След преместването му в София през 1889 г., пъстрият живот на града и шумните пазарни сцени, предаващи живота на българския селянин, вълнуват Мърквичка, ставайки основна сюжетна линия в творчеството му.

В края на XIX и началото на ХХ в., когато националният облик на изкуството ни продължава да бъде определящ фактор, почти няма художник от този период, който да не се докосва до тази тема. Достатъчен е само един поглед към известните от този период произведения на Мърквичка „Пашкулочистачки”, „Ръченица”, „Задушница” и „Софийски пазар”, за да разберем не случайния интерес на художника и желанието му да пресъздаде колкото се може по-достоверно индивидуалния облик на българина. Творбата му „Ръченица” (1894) се превръща в една от най-популярните творби в периода след Освобождението, емблема на своето време.

В края на XIX и началото на XX в. в българското изкуство се зараждат всички жанрове, като пейзажът и портретът се превръщат в един от предпочитаните сюжети в светската ни живопис. Ян Мърквичка е един от художниците, които отделят специално внимание на портрета, оформяйки се през първите две десетилетия на миналия век като един от най-изявените портретисти у нас. Продължава на стр. 2Последна промяна от Понеделник, 14 Ноември 2016г. 20:06ч.