Dec 17
Сантяго Калатрава - архитектът, който търси движението PDF Печат Е-поща
Автор: artnovini.com   
Понеделник, 13 Август 2012г. 09:24ч.

Испанският архитект Сантяго Калатрава. Вдясно - Мостът на Конституцията във Венеция. Снимки: © Santiago Calatrava LLC, 2012/hermitagemuseum.orgСАНКТ ПЕТЕРБУРГ. В основата на всеки проект на Сантяго Калатрава Валс (Santiago Calatrava Valls) стои внимателното наблюдение (съзерцание) на природата. Филигранните стоманени опори на гара „Ориенте” (Gare do Oriente) в Лисабон, които като клони на тропическа гора поддържат навесите над платформата; платното-свод от сградата на средиземноморския клуб Марина дАреки (Marina dArechi) в Салерно (Италия); извитият като палмов лист покрив на концертната зала-шедьовър Auditorio de Tenerife на Канарските острови; и стоманените венчелистчета върху покрива на Museum of Tomorrow в Рио де Женейро, които чрез сложен механицъм следват хода на слънцето, са част от доказателствата, че органичният свят, създаден от световноизвестния испански архитект, е представен не само чрез визуални, но и чрез революционни технологични решения...

От края на юни около 150 негови архитектурни макети, проекти, скулптури, живопис и рисунки са представени в голямата изложба „Сантяго Калатрава. В търсене на движението” (Santiago Calatrava: The Quest for Movement), организирана от Държавния Ермитаж (Государственный Эрмитаж) в Николаевската зала на Зимния дворец. Експозицията е част от широкомащабния проект Эрмитаж 20/21, чиято цел е да разшири колекцията от изкуство на XX и XXI в. и да представя някои от най-значимите съвременни автори, съобщава сайтът на световноизвестния музей.

Скулптурата „Платноход” (1995). Снимка: © Santiago Calatrava LLC, 2012/hermitagemuseum.orgСантяго Калатрава е роден през 1951 г. във Валенсия. Днес, той е смятан за един от най-влиятелните и плодотворни съвременни архитекти и инженери, но запознатите с творчеството му го познават и като великолепен скулптор и живописец. През тридесетте години на своята практика испанецът е осъществил над 40 големи проекта из целия свят, сред които са емблематичните за неговото изкуство мостове „Аламило” (Puente del Alamillo) в Севиля и Ponte della Costituzione във Венеция, гарата Zürich Stadelhofen, уникалният небостъргач Turning Torso в Малмьо (Швеция), монументът Caja Madrid Obelisk в Мадрид, атриумът на Brookfield Place в Торонто (Канада), Олимпийският спортен комплекс в Атина и много други. За своите шедьоври архитектът е награждаван с десетки престижни отличия из цял свят.  

Калатрава е завършил архитектурния факултет на Политехническия университет във Валенсия (Universitat Politècnica de València) през 1974 г., а през 1979 г. и Швейцарският технологичен институт в Цюрих (ETH Zürich), откъдето се дипломира като строителен инженер, а по-късно защитава и степен „Доктор на техническите науки”. През 1981 г. архитектът основава свое студио в Цюрих...

„Трансформация. Жълто.” (2009). Снимка: © Santiago Calatrava LLC, 2012/hermitagemuseum.org...Природата. Именно в нея той открива най-добрия пример за разпределение на масата при максимално натоварване, а основен образец, според него, са птиците. Това ясно личи при изящният Samuel Beckett Bridge в Дъблин (Ирландия), впечатляващата Gare de Saint-Exupéry TGV в Лион (Франция) и невъобразимият Milwaukee Art Museum в Уискънсин (САЩ).

...Движението. Това е най-неочакваният елемент, който може да бъде въплътен в иначе статично изкуство като архитектурата. Потенциалът на движението е скрит във всичко, което ни заобикаля - и в най-обикновената призма, и в древногръцката статуя, и в каменната църква. Тези обекти се възприемат в зависимост от това, в какъв ракурс ги възприема зрителят, казват кураторите на изложбата Ксения Малич от Сектор „Съвременно изкуство” на Ермитажа и испанската й колежка Кристина Карильо де Алборнос (Cristina Carrillo de Albornoz). Опитите с движението и статиката в културата и архитектурните проекти откриват пред Калатрава нови възможности в работата му с формата. Така, подкрепени от необикновения талант на архитекта, се появяват и онзи преувеличен, почти маниеристичени изглед, към отвора на Chords Bridge в Йерусалим, изящните извити козирки на входа на Ernsting Warehouse в германския град Косфелд или пък усуканият в грациозна спирала небостъргач Chicago Spire...    

...Пространствата. При Калатрава те са като видения от фантастичното бъдеще. Но за разлика от холивудските сценаристи и художници, архитектът не фантазира, а той е погълнат от изследването и от опита, благодарение на които дори прозаичен детайл като входа на провинциален складов хангар може да бъде превърнат в произведение на изкуството. И в същото време, като противотежест след противотежест, акварел след акварел, от глина и дървени кубове, архитектът създава своя удивителен свят, в който са кодирани традициите на истинското изкуство...

„В Санкт Петербург, градът на мостовете, трудно можем да си представим по-добро начало на поредицата от архитектурни изложби за проекта „Эрмитаж 20/21. Бих искал да възприемам Сантяго Калатрава и тази изложба в Ермитажа като мост между архитектурата на Петербург от деветнадесетото столетие и XXI в.”, каза по повод изложбата Михаил Пиотровски, генерален директор на Държавния Ермитаж.

Ескиз за проект на Двореца на изкуствата „Кралица София” (1996-2005) във Валенсия. Снимка: © Santiago Calatrava LLC, 2012/hermitagemuseum.orgОсвен вълнуващите идеи на испанския архитект (сред които e и най-новият му проект за белгийския град Монс, избран за Европейска столица на културата през 2015 г.), ценителите ще могат да видят, и негови голямоформатни живописни платна и скулптури, създадени специално за експозицията в Петербург. Сред експонатите са творби като „Трансформация. Жълто.” (Morphing Yellow; 2009), акварелът „Тоалет със синя гъба” (Toilette with a blue sponge; 2011), скулптурата от черно дърво и неръждаема стомана „Платноход” (Sailer; 1995) и др.  

Световноизвестният музей притежава забележителна колекция от архитектурна графика на чуждестранни художници, живели през XVII-XIX в., а самостоятелната изложба на Калатрава, експонирана в най-голямата парадна зала на Зимния дворец, прекрасно допълва тази сбирка, убедени са организаторите.  

Изложбата „Сантяго Калатрава. В търсене на движението”, която ще продължи до 30 септември 2012 г., е съпътствана и от специален каталог, предлагащ задълбочен анализ на творчеството на испанският архитект.
Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com
Последна промяна от Неделя, 19 Август 2012г. 23:05ч.