Nov 16
Успешен „Опит за летене” с творчеството на Йордан Радичков в Прага PDF Печат Е-поща
Автор: Ангел Маринов, Български културен институт - Прага   
Сряда, 01 Ноември 2017г. 10:32ч.

Популярната чешка актриса Ивана Локайова изпълнява откъс от пиесата „Опит за летене” от Йордан Радичков в театър „На Перщине”. Снимка: © absenth.euТематичната вечер, посветена на големия български автор, събра водещи имена от чешката театрална сцена.

ПРАГА. Най-новият пражки театър „На Перщине” (Divadlo Na Perštýně) беше домакин на неповторимо събитие, посветено на личността и творчеството на големия български писател, драматург и общественик Йордан Радичков (Jordan Radičkov; 1929-2004). Организатори на двуезичната тематична вечер „Опит за летене с творчеството на Радичков”, която се състоя на 30 октомври (понеделник) бяха Посолството на Република България и Българският културен институт (BKI - Praha) в Прага.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com
Последна промяна от Сряда, 01 Ноември 2017г. 11:02ч.
Продължение...
 
„Опит за летене” с творчеството на Йордан Радичков в най-новия театър на Прага PDF Печат Е-поща
Автор: artnovini.com   
Събота, 28 Октомври 2017г. 10:21ч.

Фрагмент от спектакъла „Опит за летене” по едноименната пиеса на Йордан Радичков, поставена през ноември 1981 г. от режисьора Петър Г. Стойчев на сцената на Южночешкия театър в Ческе Будейовице. Снимка: jihoceskedivadlo.czОрганизатори на събитието са Българският културен институт и посолството ни в Чехия.

ПРАГА. Тематичната вечер „Опит за летене с творчеството на Радичков”, която ще бъде проведена на 30 октомври (понеделник) от 19.30 ч. в пражкия театър „На Перщине” (Divadlo Na Perštýně), ще е своеобразната кулминация на дните, посветени на големия български писател и драматург Йордан Радичков (Jordan Radičkov; 1929-2004), съобщават от Българския културен институт (BKI - Praha) в чешката столица, който съвместно с Посолството на Република България са съорганизатори на събитието.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com
Последна промяна от Събота, 28 Октомври 2017г. 10:51ч.
Продължение...
 
Четири от най-ярките звезди на българския театър озаряват „Корабът Нощ” PDF Печат Е-поща
Автор: artnovini.com   
Петък, 24 Март 2017г. 18:56ч.

Постановката на режисьора Стилиян Петров в Театър „Азарян” събира под платната на „Корабът Нощ” четири изключителни български актриси. Снимка: © Явор ВеселиновАктрисите Татяна Лолова, Цветана Манева, Пламена Гетова и Петя Силянова се завръщат в Театър „Азарян” за постановката по текстовете на голямата Маргьорит Дюрас.

СОФИЯ. В спектакъла „Корабът Нощ” режисьорът Стилиян Петров събира отново на сцената на Театър „Азарян” четири от най-ярките звезди на българския театър. На 4 и 11 април, от 19.30 ч., актрисите Татяна Лолова, Цветана Манева, Пламена Гетова и Петя Силянова ще се представят пред почитателите на Мелпомена в постановката по текстове на знаменитата френска писателка Маргьорит Дюрас (Marguerite Duras; 1914-1996).

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com
Последна промяна от Петък, 24 Март 2017г. 19:11ч.
Продължение...
 
Режисьорският екип OFFENSICHT с Международната награда „Водно конче” на artnovini.com за 2016 г. PDF Печат Е-поща
Автор: artnovini.com   
Четвъртък, 24 Ноември 2016г. 09:04ч.

Режисьорският екип OFFENSICHT - Щефан Флеминг (вдясно) и Борислав Петранов с Международната награда „Водно конче” на artnovini.com. Снимка: © artnovini.comТеатралните постановки на Щефан Флеминг и Борислав Петранов са добре познати на почитателите на Мелпомена в няколко европейски страни.

ВИЕНА. През седмицата, в прочутото виенско Café Zartl (Rasumofskygasse 7, 1030 Wien), сайтът за изкуство и култура artnovini.com връчи на режисьорския екип OFFENSICHT - Флеминг/Петранов, Международната награда „Водно конче” 2016. Изявените театрали бяха отличени за „активната им дейност и техния принос в развитието на Австрийско-българските връзки в областта на театралното изкуство”.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com
Последна промяна от Четвъртък, 24 Ноември 2016г. 10:02ч.
Продължение...
 
Започва петото издание на АСТ Фестивал за свободен театър PDF Печат Е-поща
Автор: artnovini.com   
Неделя, 15 Ноември 2015г. 18:38ч.

Фрагмент от TheTimeStopper - представление в жанра на физическия театър, изследващо  общуването между поколенията и изчезващата връзка между тях. Снимка: © АСТ Фестивал за свободен театърСОФИЯ. Тазгодишното, пето поредно издание на АСТ Фестивал за свободен театър, ще бъде проведено от 19 до 22 ноември т.г., съобщиха неговите организатори. В четирите дни на форума ще бъдат представени няколко от най-интересните независими театрални проекти, поставени през изминалата година, като сред тях са „Пепеляшки ООД”, режисирана от Гергана Димитрова, „Установено при огледа” на Неда Соколовска, „Филоктет” - постановка на Весела Василева и Balkan Dance Reality Show, чийто автори и изпълнители са Ива Свещарова, Вили Прагер, Соня Преград и Розе Берман.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com
Последна промяна от Неделя, 15 Ноември 2015г. 18:54ч.
Продължение...
 


Страница 1 от 8

КИНО

ЛИТЕРАТУРА

МУЗИКА

ТЕАТЪР

ДРУГИ