Nov 16
Пловдивският театър набира средства за възстановяване на щетите от пожара PDF Печат Е-поща
Автор: artnovini.com   
Четвъртък, 29 Август 2013г. 18:06ч.

Огънят нанесе тежки поражения на ремонтираната преди четири-пет години сграда на пловдивския драматичен театър. Снимка: © Facebook страница на Драматичен театър - Пловдив ПЛОВДИВ. Екипът на Драматичния театър в града, чиято сцена и прилежащите й пространства бяха унищожени от пожар на 22 август т.г., публикува в страницата си във Facebook апел към почитателите на Мелпомена в България за подкрепа при възстановяването от тежките поражения на сградата, намираща се на ул. „Княз Александър I” 38.

„Скъпи приятели на пловдивския Драматичен театър, - пишат театралите - ако имате възможност и желание да подпомогнете възстановяването на голямата сцена и зрителна зала, можете да го направите на следната сметка:

IBAN BG 79UNCR 7000 1521 0719 44
Уникредит Булбанк, клон Пловдив

Благодарим Ви за подкрепата!”

През миналата седмица огънят нанесе големи поражения на сцената в голямата зала (468 места), на техническите съоръжения и осветлението, както и на пространството под сцената, а в цялата сграда все още се носи тежка миризма от изгорелите конструкции. Пожарът унищожи и значителна част от декорите на спектакъла „Възвишение” (по едноименния роман на Милен Русков; реж. Иван Добчев; сценограф - Йвайло Николов), с който на 10 септември трябва да бъде открит XVII Есенен международен театрален фестивал „Сцена на кръстопът”. Форумът ще продължи до 23 септември и е сред водещите събития в подкрепата на кандидатурата на град Пловдив за Европейска столица на културата 2019. Основател и арт директор на фестивала е проф. Стефан Данаилов.

С помощта на община Пловдив, всички спектакли, които трябваше да бъдат поставени на голямата сцена, ще се играят в Дом на културата „Борис Христов” (бивш Синдикален дом), съобщава сайтът на „Сцена на кръстопът”.

Създаден през пролетта на 1881 г. като Международен театър „Люксембург”, той е първият професионален театър не само в Пловдив, но и в България. Днес Драматичен театър - Пловдив е държавен репертоарен театър и един от водещите културни институти в страната, пише в неговия сайт. В престижната му трупа са се утвърдили много от звездите на българския театър и кино: режисьорите Крикор Азарян, Любен Гройс, Христо Христов, Младен Киселов, Иван Добчев, Николай Ламбрев, Юлия Огнянова; актрисите Цветана Манева, Златина Тодева, Мимоза Базова, Мария Стефанова, Кристина Янева, Невена Калудова; актьорите Стефан Данаилов, Тодор Колев, Мариус Донкин, Руси Чанев, Явор Милушев, Христо Мутафчиев и други.

Директор и главен художествен ръководител на Драматичен театър - Пловдив е известният актьор Кръстьо Кръстев. От 2010 г. към пловдивския театър се присъедини Родопският драматичен театър „Николай Хайтов” - Смолян.
Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com
Последна промяна от Петък, 30 Август 2013г. 14:40ч.
 

КИНО

ЛИТЕРАТУРА

МУЗИКА

ТЕАТЪР

ДРУГИ