Nov 14
Мария Статулова ще представи пиесата „Надежда сляпата” в Дом „Витгенщайн” PDF Печат Е-поща
Автор: artnovini.com   
Сряда, 05 Февруари 2014г. 18:16ч.

Мария Статулова в ролята на Надежда сляпата. Снимка: © public-republic.comВИЕНА. Мария Статулова, една от любимите актриси на българските почитатели на Мелпомена, ще представи моноспектакъла „Надежда сляпата” от Боян Папазов на 6 февруари, петък, от 19.00 ч. в галерия „Партер, Зала 1, на БКИ „Дом Витгенщайн” (Haus Wittgenstein) - 1030 Wien, Parkgasse 18. Режисьор на постановката е Възкресия Вихърова.

Пиесата „Надежда сляпата” е написана специално за актрисата от известния драматург Боян Папазов преди 34 години, когато Мария Статулова получава награда за цялостно творчество на филмовия фестивал „Златната роза” във Варна. За отбелязване е, че тогава тя е само... 24-годишна и става единствената българска актриса, получила подобно отличие на такава възраст.

„Надежда сляпата” е моноспектакъл, който разказва действителната историята на една жена от габровския Балкан, а режисьорката на пиесата споделя: „Това е един божествен текст. Изключителна поезия, която разказва живота на една жена - една луда, щура... сляпа жена. Но както е казал Достоевски - повече лудост ни трябва днес. И тъй като целия народ, целия свят е полудял, аз смятам да дозираме лудостта в този спектакъл...”

Действието се развива в дома за слепи хора, в който е настанена Надежда и протича на един деликатен детски бургаски диалект, великолепно претворен от Мария Статулова. „Лудият човек няма възраст и никога не се разделя с детското в себе си. Така е и с Надежда - детето в нея й помага да съществува. Тя преживява свирепия си живот без умиление, без оплакване и с усмивка на уста”, казва актрисата за своята героиня. Моноспектакълът е в три части, в които преминава през различна цветова гама: от черното - в началото, през ярките цветове на пиянството в средата, до червеното було на една сватба, която никога няма да се състои. Под звуците на вълшебния музикален съпровод на Теодосий Спасов, Надежда сляпата ще сподели своята истина за света: „Думите са енергия, някой ден, някой ще ги хване, ще ги чуй и ще каже - гледай какво имало на тази Земя, дето я няма вече...”

Мария Статулова е родена през 1953 г. в Бургас - неин баща е големият български художник Иван Статулов. През 1975 г. завършва ВИТИЗ „Кръстю Сарафов“ в класа на проф. Боян Дановски, който е ученик на знаменития Берторд Брехт (Bertolt Brecht; 1898-1956).

Актрисата дебютира в киното през 1973 г. с епизодичната роля на ученичка във филма „Последната дума” на Бинка Желязкова, като през същата година се снима и в драмата „Очакване” на Борислав Шаралиев. Звездата й изгрява с ролята на Румяна в класиката „Авантаж” (1977), чийто режисьор е Георги Дюлгеров... Статулова е участвала в над 30 игрални и телевизионни филма, сред които са образци като „Дами канят“ (1980), „Маневри на петия етаж“ (1985), „Адаптация" (1981), „Да обичаш на инат“ (1986), „1952: Иван и Александра” (1989), „Аз, Графинята” (1989), Жребият (1993) и др.

Театралната си кариера Мария Статулова започва в Кърджали и Ямбол, а след това, в продължение на 28 години, работи в трупата на Държавния Сатиричен театър „Алеко Константинов”, където нейни колеги са легендарни актьори като Стоянка Мутафова, Георги Калоянчев, Георги Парцалев, Григор Вачков и др.

Сред забележителните й превъплъщения на сцената са персонажи в „Големанов” от Ст. Л. Костов (1879-1939), „Благородният испанец” от Съмърсет Моъм (Somerset Maugham; 1874-1965), „Тайният живот на мисис Уайлд” от Пол Зиндел (Paul Zindel Jr.; 1936-2003), „Женитба” от Н. В. Гогол (1809-1852), „Госпожа Министершата” от Бранислав Нушич (1864-1938) и т.н.

Билетите за моноспектакъла „Надежда сляпата” на Мария Статулова в Дом „Витгенщайн” са с цена 10 EUR.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com
Последна промяна от Сряда, 05 Февруари 2014г. 18:24ч.
 

КИНО

ЛИТЕРАТУРА

МУЗИКА

ТЕАТЪР

ДРУГИ