Nov 14
Родопският драматичен театър в Смолян ще отвори врати за първи път от 2010 г. PDF Печат Е-поща
Автор: artnovini.com   
Четвъртък, 06 Март 2014г. 17:06ч.

След повече от три години Родопският драматичен театър „Николай Хайтов” отново ще отвори врати за поклонниците на Мелпомена. Снимка: © artnovini.comСОФИЯ. Правителството прие постановление за преобразуване на държавни културни институти и за създаване на Родопски драматичен театър „Николай Хайтов”, съобщи сайтът на Министерство на културата. Постановлението ревизира действия от 2010/2011 г., довели до сливане на драматични и куклени театри на териториален принцип. Този акт ще позволи да се възстанови сценичната дейност в различни региони на страната и да се създаде възможност на аудиториите за достъп до качествена продукция.

С постановлението, Кукленият театър в Силистра се преобразува в Драматично-куклен театър, а Театрално-продуцентският център „Йордан Йовков” в Добрич - в Драматичен театър „Йордан Йовков”. Това решение ще позволи в Силистра да се поставят самостоятелни театрални спектакли - дейност, реализирана в последните години единствено от ТПЦ „Йордан Йовков”. Театрите в Разград и Кърджали стават театрално-музикални центрове, което отговаря на извършваната към момента от тях дейност не само в сферата на театралното, но и на танцовото и музикално изкуство.

Създава се и нов второстепенен разпоредител с бюджет към министъра на културата - Родопски драматичен театър „Николай Хайтов”, допълват от институцията. Театърът в Смолян беше преобразуван през 2010 г. чрез вливане в ДТ „ Н.О. Масалитинов” - Пловдив. Впоследствие, целият състав на трупата е съкратен и в региона не се извършваше никаква театрална дейност.

Театърът в Смолян е създаден на 5 април 1951 г. с решение на Комитета за наука, изкуство и култура към Околийския народен съвет в Смолян като полупрофесионален Среднородопски театър. Негов първи директор е Райчо Гаврилов, а първата пиеса в репертоара на новия театъра е „Сватба” от Мария Симова. Премиерата на спектакъла е на 14 юли 1951 г., с което официално е открит Родопският театър. Първият щатен професионален режисьор е Димитър Пунев, първият драматург - Михаил Величков, които са назначени през 1952 г.

През 2006 г. театърът е преименуван на Родопски драматичен театър „Николай Хайтов”.

Сградата на Родопския драматичен театър е построена през 1984 г. по проект на архитект проф. Стефан Попов. Тя е уникална по мащаб и архитектура на територията на страната, а според класация на Съюза на архитектите в България е сред двадесетте най-добри сгради на столетието. През 1985 г., по време на Третото световно биенале за архитектура в САЩ, проектът на арх. Попов (професор в Международната академия по архитектура) е отличен с наградата „Специален приз” на Американския институт по архитектура.

През 2010 г., по времето на прословутата театрална реформа на кабинета „Борисов”, освен че трупата в южния град беше разформирована, беше закрит и официалният й сайт. Последният директор на театъра беше Кръстю Кръстев, който през август същата година пое Пловдивския драматичен театър със сцена „Николай Хайтов” - Смолян.
Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com
Последна промяна от Четвъртък, 06 Март 2014г. 17:11ч.
 

КИНО

ЛИТЕРАТУРА

МУЗИКА

ТЕАТЪР

ДРУГИ