Jan 20
В Дом „Витгенщайн” ще се проведе фестивалът „Философия на сцената” PDF Печат Е-поща
Автор: Марио Николов   
Неделя, 13 Ноември 2011г. 15:31ч.

БКИ „Дом Витгенщайн” ще бъде домакин на престижния фестивал „Философия на сцената” (Philosophy on Stage #3). Снимка: © artnovini.comВИЕНА. Третото издание на вече традиционния фестивал „Философия на сцената” (Philosophy on Stage #3) ще проведе от 24 до 27 ноември т.г. в Българския културен институт (БКИ) Дом „Витгенщайн” (Haus Wittgenstein) на „Паркгасе” 18 (1030 Wien, Parkgasse 18). Основател на престижния форум е австрийският философ и кинорежисьор Арно Бьолер (Arno Böhler), а основната идея е да се представят „нещата или процесите”, които стават или се случват в „пресечната точка” между философията и изкуството, съобщиха от културната институция в австрийската столица.

Тазгодишната тема на „Философия на сцената”, по която ще разискват участниците, е „Забравеното тяло във философията и науката, представено със средствата на изкуството”. Телата изобщо – засега философията не е формулирала понятие, което да обединява всички тела: обективно тяло, човешко тяло, имагинерно тяло...

Фестивалът ще се проведе в залите на галерия „Партер”, галерия „Приземен етаж” и театралната зала на БКИ „Дом Витгенщайн”. Организатори на събитието са Философският факултет на Виенския университет (Forschungssitz, Universität Wien, Fakultät für Philosophie und Bildungswissenschaft), „Макс Райнхард семинар” при Университета за музика и сценични изкуства (Max Reinhardt Seminar Wien; Universität für Musik und darstellende Kunst Wien), Tanzquartier Wien, Алис Печригъл (Alice Pechriggl) от Института по философия към университета на Клагенфурт (Universität Klagenfurt, Institut für Philosophie) и Австрийският фонд за научни изследвания (Austrian Science Fund; FWF).

Официалното откриване на фестивала е на 24 ноември в 19.00 ч., а дотогава в Дом „Витгенщайн” предстоят два класически концерта и премиера на книга.

Днес, 13 ноември, от 19.00 ч. в галерия „Партер” ще се проведе камерния концерт „В стила на фантастиката” (In Stylus Fantasticus), в който участват проф. Йозеф Щолц (Prof. Josef Stolz) - чембало, д-р Волфганг Оберкоглер (DDr. Wolfgang Oberkogler) - цигулка и проф. Гюнтер Томасбергер (Prof. Günter Thomasberger) - виолончело. Музикантите са членове на Виенския симфоничен оркестър и на камерен музикален ансамбъл Musica Vitrioli, който е съорганизатор на събитието. В програмата ще бъдат изпълнени творби от епохата на римско-венецианския Ранен барок (началото на XVII в.)

В понеделник, 14 ноември, също от 19.00 ч. и също в галерия „Партер”, камерен концерт-рецитал ще изнесе младият пианист Мартин Иванов (Martin Ivanov), който ще изпълни произведения от Бетовен, Шуберт, Лист, Стравински и Гуно.

Мартин Иванов е роден на 9 юни 1994 г. в Пловдив, в семейство на музиканти. Започва да свири на пиано още 4-годишен под ръководството на майка си, която е негова учителка до завършването на Националното училище по изкуствата „Проф. Веселин Стоянов“ в Русе. От 2010 г. е ученик на Олег Майзенберг в Университета за музика и сценични изкуства във Виена.

Пианистът е носител на много награди от национални и международни конкурси. По-значителните от тях са: Втора награда от Националния клавирен конкурс „Франц Шуберт“ - Русе, 2007 г.; Втора награда от Международния конкурс „Мария Юдина” - Санкт Петербург (Русия), 2007 г.; Първа награда от Международния конкурс „Надежди, таланти, майстори” в Добрич и Албена, 2006 г. Участвал е в редица фестивали и конкурси в Холандия, Италия, Румъния, Гърция, Унгария, Франция и Австрия. Посещавал е майсторски класове при изтъкнати професори и музиканти като проф. Михаел Келер (Германия), проф. Катрин Викерс (Германия), проф. Борис Блох (Германия), проф. Мишел Беров (Франция), проф. Тамара Поддубная (Русия), проф. Атанас Куртев, проф. Божидар Ноев и други.

На 15 ноември, вторник, със съдействието на Българското културно-просветно дружество „Кирил и Методий”, ще бъде представено двуезичното издание „Песни за любов и милосърдие” (Lieder von Liebe und Barmherzigkeit), съставено от стихове на Асен Разцветников. Преводач на немски език е Георги Бонев. Проф. Емилия Стайчева от СУ „Климент Охридски” и австрийският писател д-р Ханс Вернер Сокоп (Dr. Hans Werner Sokop) ще говорят за книгата, а по време на премиерата, публиката ще има възможността да се наслади и на изпълненията на пианистката Елена Иванова.

Георги Бонев е роден на 30 април 1922 г. в с. Драганово, Великотърновско - България. През 1941 г. завършва гимназия във Велико Търново, после е студент по архитектура в Техническия университет във Виена. От 1961 до 1996 г. е лектор по български език в Института по славистика при Виенския университет. Превеждал е на немски език произведения на Димчо Дебелянов, Николай Лилиев, Пенчо Славейков и др. Носител е на наградата на Министерството на културата за популяризиране на българската култура „Златен век”.

Плакатът на фестивала. Снимка: © Philosophy on Stage #3Фестивалът „Философия на сцената” ще има изключително богата и наситена програма, която започва още в деня на откриването - 24 ноември. Подробности за събитията - спектакли, начален час, участници, цени на билети и др., можете да прочетете тук.

Само преди дни, на 11 ноември, беше закрита изложбата „Марко Хаджиколев (1924-2010) - живопис и графика”, която представи творчеството на изтъкнатия български художник в галерия „Приземен етаж” на БКИ „Дом Витгенщайн”.

Марко Хаджиколев е роден на 20 август 1924 г. в град Александруполис (старо име Дедеагач), днешна Гърция. Завършва Художествената академия в София, специалност „Илюстрация и оформление на книгата” в класа на проф. Илия Бешков. През1960 г. художникът заминава, с официално издадени документи, на гости при роднини във Виена, където остава и тогавашните български власти го обявяват за невъзвращенец. Записва се в Художествената академия във Виена и по време на следването си Академичният съвет на два пъти му присъжда наградата Belobende Anerkenung, която за период от четири години му осигурява най-високата стипендия (в размер на 1700 шилинга). Наградата е присъдена за участието му в изложби на рисунка на студенти от Академията. По време на престоя си в Австрия, Марко Хаджиколев прави рекламни късометражни филми, работи за различни галерии и т.н. Членува в Съюза на австрийските художници, участва в редица самостоятелни и общи изложби в целия свят. Завръща се в България през 1990 г. и отново взима българско гражданство...

Събитията на 13, 14 и 15 ноември в БКИ „Дом Витгенщайн” ще са със свободен вход, съобщават от института.
Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com
Последна промяна от Сряда, 11 Април 2012г. 21:09ч.
 

КИНО

ЛИТЕРАТУРА

МУЗИКА

ТЕАТЪР

ДРУГИ