Nov 16
За последен път играят „Кралицата Майка” преди Рождество PDF Печат Е-поща
Автор: artnovini.com   
Четвъртък, 15 Декември 2011г. 16:29ч.

Невена Мандаджиева и Владимир Пенев са изключителен дует в постановката „Кралицата майка” на Театър 199. Снимка: © Симон ВарсаноСОФИЯ. В петък, 16 декември, от 19.30 ч., Театър 199 „Валентин Стойчев” ще представи за последен път преди Рождество спектакъла „Кралицата Майка” (Regina Madre) на италианския драматург Манлио Сантанели (Manlio Santanelli; 1938). Режисьор на постановката е Валентин Ганев, а в главните роли ще видим великолепния дует - носителката на „Аскеер” 2011 Невена Мандаджиева и Владимир Пенев. През тази година двамата актьори бяха отличени и с втора награда - в категориите за женска и мъжка роля - на Международния фестивал на камерните театрални форми във Враца.

Свежо-черната комедия разглежда един класически случай на сблъсък между властна майка и вече порасналия й син, пише в резюмето за спектакъла. Реджина, вечно мърморещата и болнава 75-годишна майка на 50-годишния Алфредо, живее сама в своя апартамент. Един ден, обаче, той се завръща с мотива, че иска да се грижи за болната си майка. Всъщност, причината е друга - синът е решил да опише в книга подробно нейните страдания и смъртта й, за да пооправи тежкото си финансово положение... Той твърди едно, а крие друго. Майката приема сина в дома си, но дали и тя няма свой собствен пъклен план?.. Сега, Алфредо, отново ще трябва преодолява комплекса си на неудачник, който тя е успяла да му създаде през годините, когато непрекъснато е омаловажавала всяко нещо, което прави, и постоянно го сравнява с покойния му баща... Всичко се обърква напълно, когато Реджина открива подробните записки на сина си и тогава напрежението достига своя предел, за да поведе героите към един неочакван драматичен финал... Започва голямото надхитряне, надлъгване, надиграване. Кой ще надделее?..

Манлио Сантанели е роден през 1938 г. в Неапол, Италия. От 1961 г. до 1980 г. работи като сценарист в различни италиански телевизионни и радио предавания на медийната компания RAI. Първата му пиеса „Авариен изход” (Uscita d'emergenza) е поставена през 1980 г. в родния му град. Текстовете на Сантанели са повлияни от Театъра на абсурда, като в тях, той умело преплита теми от митологията с особено любопитен гротесков психологически рисунък на героите.

Драматургът е носител на редица престижни награди, сред които и тези на Асоциацията на италианските критици (Associazione dei Critici Italiani) и на Италианския институт за драма (Istituto del Dramma Italiano). Най-известната негова пиеса е „Кралицата майка” (1984), която е преведена и поставяна с голям успех в почти всички европейски страни, в Америка и Канада.

За изпълнението на Реджина, актрисата Невена Мандаджиева беше отличена с награда „Аскеер” 2011 за най-добра женска роля. Снимка: © Симон ВарсаноЕто какво написа за пиесата на италианския драматург, в броя от 16 ноември 1987 г. на в. „Фигаро”, големият Йожен Йонеско (Eugène Ionesco; 1909-1994): ...Пиесата „Кралицата Майка” на Манлио Сантанели... е една от най-хубавите пиеси, които съм гледал напоследък... една зашеметяваща пиеса, едновременно трагична, смешна и деликатна. Тя е пропита от цялата трагична странност на новия театър... Темата е следната: обратно на Едиповия конфликт между баща и син, където синът убива в крайна сметка бащата, тук става дума за смъртоносна схватка между майка и син. Синът е този, който ще бъде победен...”

Известният български театрален и филмов актьор Валентин Ганев е завършил Руския държавен университет по кинематография през 1981 г. в класа на знаменития режисьор Сергей Бондарчук (1920-1994). Автор е на редица успешни проекти, като, засега, един от най-големите му успехи е моноспектакълът „Контрабасът” (The Double Bass; 1981) от Патрик Зюскинд (Patrick Süskind), за който беше отличен с награда „Аскеер” (2001). Валентин Ганев е работил още в Пернишкия театър, „Сълза и смях”, театър „София”, Малък градски театър „Зад канала” и Народния театър „Иван Вазов”.

Декорите и костюмите на постановката „Кралицата майка” са дело на Красимир Вълканов, музикалното оформление - на Слав Бистерв, а превода - на Аве Иванова.

Според експерти в областта на театралното изкуство, в спектакъла се преплитат в едно, отличното режисьорско решение, великолепният актьорски дует, сполучливата сценография и чудесното музикално присъствие, които правят възприемането на пиесата осезателно и впечатляващо...

Следващите дати, на които почитателите на Мелпомена могат да видят постановката на Валентин Ганев в Театър 199 са: 27 декември, 11 и 24 януари 2012 г.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com
Последна промяна от Четвъртък, 15 Декември 2011г. 16:38ч.
 

КИНО

ЛИТЕРАТУРА

МУЗИКА

ТЕАТЪР

ДРУГИ