Nov 16
„Никотин” на Милена Миланова е единственото българско участие в Fringe PDF Печат Е-поща
Автор: artnovini.com   
Понеделник, 06 Август 2012г. 21:26ч.

Моноспектакълът „Никотин” на Милена Миланова вече има няколко награди от конкурси в Румъния и Полша. Снимка: milenamilanova.wordpress.comЕДИНБУРГ. От няколко дни столицата на Шотландия е „в плен” на уличните изкуства, обединени в програмата на един от най-авторитетните фестивали в света „Фриндж” (The Fringe; The Edinburgh Festival Fringe). Поредното, 65-то издание, ще продължи от 3 до 27 август, съобщава сайтът на форума.

По традиция в Единбург са представяни множество театрални постановки, изложби, концерти, детски и интерактивни програми, оперни спектакли, кабаре, а от тази година и най-новата селекция, наречена Spoken Word, която включва четене на поезия, разкази, пиеси и дори репортажи, или общо 41-а подобни прояви. За сцена на фестивалните събития са определени 280 места (258 през миналата година), а програмата е съставена от 2695 представления, в които ще участват над 22 хиляди души.

Специален акцент в програмата е фестивалния блок, посветен на честването на Диамантения юбилей на кралица Елизабет II: вариете La Clique Royale ще представи програмата „Изборът на кралицата” (The Queen’s Selection), а драматургът Греъм Уолноу (Graham Woolnough) - новата си пиеса „Чай със старата кралица”(Tea With The Old Queen).

През тази година в Единбург българското участие е сведено до кукления моноспектакъл „Никотин” (Nikotine) на Милена Миланова (Milena Milanova) от Театър „Ателие 313”. Нейната постановка е създаден по монолога „Вредата от пушенето” (On the Harmful Effects of Smoking; 1886) на Антон Чехов (1860-1904).

Организаторите на The Fringe се надяват, че през 2012 г. посещаемостта на фестивала ще бъде още по-висока, а една от причините за това са... Олимпийските игри в Лондон, макар и да не могат да обяснят в какво точно се ще се изрази тази подкрепа...

The Fringe е най-големият в света фестивал на уличните изкуства. Форумът е създаден през 1947 г. като алтернатива на прочутия Единбургски международен фестивал (Edinburgh International Festival).

Традиционно, през август, в шотландската столица се провеждат още няколко значими фестивала: The Edinburgh Art Festival, който до 2 септември ще представя модерно и съвременно изкуство; The Edinburgh International Festival, чиито три седмици - от 9 август до 2 септември - ще бъдат изпълнени с най-доброто в класическата музика, театъра, операта и танцът; The Edinburgh International Book Festival, който ще събере издателства и почитатели на книгите от 11 до 27 август; и др.
Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com
Последна промяна от Понеделник, 06 Август 2012г. 21:39ч.
 

КИНО

ЛИТЕРАТУРА

МУЗИКА

ТЕАТЪР

ДРУГИ